Anne-babalar dikkat!

Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Serkan Şener, çocukları ev kazalarına karşı koruyacak önerileri ve yapılacak ilk yardım müdahalelerini anlattı.

Haberler 30.11.2016 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dümemesi için yastk yetmez

Bebeklerin acil servislere yüksek bir yerden veya yataktan düme vakalaryla sklkla getirildiini söyleyen Doç. Dr. Serkan ener, bunun nedenini öyle açklyor: Anne, baba veya bakc bebei çounlukla yatan üzerinde uyutuyor ve güvenli olsun ve dümesin diye yanna yastk koyduunu söylüyor. Ancak bu doru bir yöntem deil. Bu noktada bebein dümesini engelleyecek yandan koruyuculu ve korkuluklu bebek yata kullanlmal. Eer illa yatak dnda bir yerde yatrlmas gerekiyorsa bu koltuk deil hal üzeri olmaldr. Anne babalar bebein alt deiimi esnasnda da dikkatli olmalar konusunda uyaran Doç. Dr. Serkan ener, bebeklerini yerden yüksek bir yere koymamalarn ya da mutlaka yanlarndan ayrmamalarn öneriyor.

Ocaktaki yemeklere dikkat!

Anne ve babalarn özellikle ocak üzerinde pien yemein yerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Yemek yaparken, herhangi bir ey kaynatrken, dört gözlü ocaklarn ön ksm yerine arka gözleri tercih etmeye özen gösterin. Ayrca yemeinizi piirdikten sonra soumas için ocan üzerine deil, çocuun ulaamayaca bir yere koyun.

Deterjanlar üst raflara koyun

Tuz ruhu, çamar suyu gibi kimyasallar orijinal ieleri dnda su, meyve suyu ve süt gibi sk bilinen tüketilen ürün ie ve kaplar içinde saklamak ve eriilebilir yerde bulundurmak sadece çocuklar için deil, yetikinler için de tehlikeli. Bu kimyasallar kazara içilmesi yemek borusunda ameliyatla onarlmas gereken ve bazen de geri dönüümsüz hasarlara yol açabiliyor. çocuklar özellikle yürümeye baladktan sonra her eye daha kolay eriebiliyorlar. Ayrca merakl yaplarndan dolay temizlik malzemelerini kurcalayp kapaklarn nasl açacan örenebiliyorlar. Doç. Dr. Serkan ener, o nedenle bu tür svlarn sakland mutfak lavabosu altndaki dolaplardan mutlaka çocuklarn eriemeyecei yerlere kaldrlmas gerektiini vurguluyor. Ayrca altn çizerek, Kimyasallar sk kullanlan bir içecek kabnn içine koyma alkanlndan kesinlikle vazgeçilmeli! diyor.

Banyo paspaslar kullann

Banyoda kazaya neden olabilecek noktalar; küvetin içi ve dndaki slak zeminler ile seramik ve fayans ksmlar. Buralardaki kazalardan korunmak için kayganl engelleyecek plastik paspaslar ya da kuru tutmay salayacak bez ve havlular kullanmak, çocuk ya da erikinlerin dümesine bal kafa travmalarn önlemede etkili oluyor. Banyosunda yüksek kenarlkl küvet kullanan ailelerin de küvetin her iki tarafnda da kullanlabilecek seyyar basamaklar veya tutamaçl güvenlikli basamaklar kullanmas öneriliyor.

Ufak cisimleri ortadan kaldrn

çocuklarn altnc aydan itibaren baparman fonksiyonel olarak kullanmaya balamas kskaç hareketiyle ojeleri tutmaya balamas, kavrama yeteneini kazanmas anlamna geliyor. Kavrama yeteneinin kazanlmas ile çocuk oral dönemde yani yeme içmenin daha ön planda olduu dönemde her eyi azna götürmek istiyor. Bu noktada evdeki her eye onun gözüyle bakmaya ve etrafta ufak cisimler brakmamaya dikkat edilmeli. Bebeklere özel sandalyelerle ve onlarn içi tarafna yerletirilmi yastklarla etraf korunakl oyun parklar oluturarak onlara güvenli oyun alanlar oluturulabilir.

Boazna bir ey kaçtysa!

Bebekleri emzirdikten sonra hemen yatrmak yerine gazn çkarmak, kusmuk veya mide içeriinin hava yoluna kaçmasn engelliyor. çocuklarda ise solunum yolu tkanmalarna yutulan yabanc cisimler neden oluyor. Örnein 8 yan altndaki çocuklarda ses çkmyor, öksürmüyor ve morarma oluyorsa bu tam hava yolu tkankla iaret! Doç. Dr. Serkan ener, bu durumda yaplacak ilk müdahaleyi öyle açklyor: Salk ekiplerinin müdahalesini beklemeden 1 ya altndaki bebei karnnn üzerine kolumuzun üstünde pozisyon verip çocuu hafifçe öne eip srtna 5 kez sertçe vurmak gerekiyor. Yabanc cisim ancak az içerisinde görülüyorsa parmakla çekip çkarmak gerekiyor. Eer görünmüyorsa çocuun azna parmak sokmak cismi daha da içeri ittirmeye sebep olabilecei için tehlikeli oluyor. Eer yabanc cisim hala yoksa 5 kez daha ayn teknikle srta vurup sonrasnda Temel Yaam Destei uygulanmaya balanabilir.

Yanklar souk suya tutun

Yanklarda, öncelikle yana sebep olan madde cilt üzerinden uzaklatrlmal ve yanan bölge 10 dakika souk suyun altnda tutulmal. Bunun tek istisnas eer yanan madde cilde yapmsa uzaklatrmaya çallmamal. Sonra temiz bir bezle bölgenin üstü örtülmeli ve salk merkezlerine bavurulmal. Scak gibi ar souk da yana sebep olacandan yank bölgesine direk buz uygulamayn.

Krk kemii oynatmayn

Sk yaplan ilk yardm hatalarndan biri; krlan kemii yerine oturtmaya çalmak veya deri dndaki kemik çkntlarn içeriye sokmaya çalmak. Bu kiide daha fazla arya sebep olaca gibi yumuak dokuda da hasarlara sebebiyet veriyor. Krk eer deri altnda ise kapal krk olarak tanmlanyor. Bu durumda torbann içerisine yerletirdiiniz buzu temiz bir beze sararak souk müdahale yapabilirsiniz. Ancak açk yara bulunan krklarda, kii yara üzerine temiz bir bez örterek salk merkezine ulatrlmal.

Ban arkaya atmayn

Burun kanamalarnda ba öne eilmeli ve kemiin bitip kkrdan balad noktaya baparmak ve iaret parma ile be dakika bastrlmal. Kemiin balad yere souk uygulama yapmak, burun damarlarnn büzüüp kanama miktarnn azalmasna yardm ediyor. Hala kanama devam ediyorsa buruna basl tutarak, en yakndaki bir salk kuruluuna bavurulmal.

Ana Sayfaya Git