Anne babalar dikkat!

Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 nedeniyle olağanüstü günlerden geçtiğimiz bu süreçte, öğrencilerin sınıfta dikkat etmesi gereken kurallar da kritik önem taşıyor. Örneğin; kalemi ağıza götürmek, farkında olmadan elini yüzüne, gözüne sürmek, hatta arkadaşlarıyla yiyecek ya da okul araç gereçlerini masumane paylaşmak bile bulaş riskini artırabiliyor.

Haberler 31.12.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA/aban YILMAZ

DYARBAKIR(SÖZ)- Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, gerek pandemi sürecinde, gerekse bula riskinin daha da artt k aylarnda hastalklardan korunmak için en etkili yollarn banda pandemi kurallarna uymak ve kiisel eyalar bakalaryla paylamamak geldiini söylüyor. Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, pandemi sürecinde Covid-19 riskine ve k hastalklarna kar çocuklara mutlaka anlatlmas gereken önlemlerle ilgili önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Elleri sk ve doru ykamak

Covid-19 enfeksiyonu, grip ve sarlk virüsleri, ishal, hepatitler, döküntülü hastalklar ve barsak parazitleri en çok bula imkann eller araclyla buluyor. Acbadem Altunizade Hastanesi Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, temiz görünen ellerde bile hastalk yapc binlerce mikroorganizma bulunabildiini belirterek Ellerin sk ve doru ekilde ykanmas önemli hastalklardan korunmada oldukça etkilidir. çocuklarmza el ykama alkanl kazandrmak, onlar birçok enfeksiyondan korumada en önemli tedbir olacaktr. Yemeklerden önce ve sonra, tuvalet öncesi ve sonras, haprma ve öksürme sonras, okul servisinden inince, kedi, köpek ve dier hayvanlarla temastan sonra, okuldan eve geldikten sonra ve maske çkarlp çöpe atldktan sonra eller mutlaka ykanmaldr diyor.

Elleri yüze, aza ve gözlere sürmemek

Ellerin gün içerisinde çou zaman farknda olmadan yüze, gözlere ve aza sürüldüüne, bunun da mikroplarn vücuda yaylabilmesine yol açtna dikkat çeken Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur Ellerin yüze, aza ve gözlere götürülmesinden kaçnlmas çok önemlidir. Bugünlerde Covid-19 enfeksiyonunun yan sra gribal enfeksiyonlar, hepatitler, döküntülü hastalklar ve parazit enfeksiyonlarna da çok sk rastlyoruz diyor.

Maskeyi doru bir ekilde takmak

Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, Covid-19 enfeksiyonu ve k aylarnda art gösteren souk algnl ve grip gibi hastalklardan korunmada doru maske kullanmnn en etkili yöntemlerden biri olduunu vurguluyor. Maskenin sadece az deil, burnu da kapatacak ekilde taklmas, çkarlrken kumaa temas edilmemesi, sadece iplerinden tutularak çkarlmas ve hemen çöpe atlp, ardndan ellerin mutlaka ykanmas gerektiini vurguluyor.

Maskeyi nemlendiyse deitirmek

Maskenin haprma ve öksürük sonras veya yamurda slanmas durumunda deitirilmesinin çok önemli olduunu söyleyen Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur Maske slandnda filtreleme özelliini kaybeder ve fayda yerine zararl hale gelebilir. K mevsiminden dolay gerek souk algnl gerekse havann yal olmas sebebiyle maskenin kuru kalmas daha zor. Maskenin etkin koruma salamas için kuru ve temiz olmas önemlidir. Islak maske hemen deitirilmeli, konuma ve koma sonras hafif nemlenen maske 4 saat sonra deitirilmelidir diyor. çocuklarn okulda gerektii durumda yedek maskeye kolayca ulaabilmesi, çantasnda mutlaka yedek maske bulunmas gerektiini belirten Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, her gün yeni bir maske taklmasnn art olduunu, ayn maskenin kesinlikle ikinci gün taklmamas gerektiini vurguluyor.

Okul araç-gereçlerini pandemi sürecinde paylamamak!

Pandemi sürecinde okulda çocuklar arasnda yaplan silgi ve kalem gibi eyalarla yiyecek paylamlar bile içinde bulunduumuz bu olaanüstü süreçte tehlikeyi artrabiliyor. Öksürme ve haprma ile bu eyalara ve yiyeceklere bulaan hastalk yapc mikroplar, eller araclyla vücuda tanyor. Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, çocuklara paylama ve yardmlamann mutlaka öretilmesi gerektiini, ancak yüzyln salgn hastal olan ve hzla bula riski bulunan Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle bir süre tedbir ve korunma amaçl olarak bu paylamlara ara verilmesi gerektiinin anlatlmas gerektiini söylüyor.

Yemei konumadan yemek

Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, çocuklarn gerek oyunlarda, gerekse arkadalaryla sohbetlerinde birbirlerine çok yaklamamalar, en azndan bir kol boyu uzaklkta durmalar, teneffüslerde koturmamalar ve maskeyi açk hava haricinde çkarmamalar gerektiini belirtiyor. Yemekte de sohbet etmemek, mümkün olduunca konumadan yemek yemek virüslerin solunum yoluyla bulamasn önlemede çok büyük rol oynuyor.

Ana Sayfaya Git