Anne babalara "elektronik bağımlılık" uyarısı

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, elektronik bağımlılığının toplumsal bir mesele haline geldiğini, bu nedenle psikiyatriste başvuran aile sayısında artış gözlemlediklerini söyledi.

Haberler 09.09.2017 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ercan, cep telefonu, bilgisayar, internet veya sosyal medya kullanm alkanlnn sebep olduu elektronik bamllnn beklenenin üstünde bir probleme yol açtn belirtti.

Elektronik bamlln, çocuk ve gençlerin yaamn alkol ve uyuturucu gibi tehdit ettiini vurgulayan Ercan, Tedaviye yant güç olduu için önleyici çalmalar yaplmas gerekiyor. dedi.

Uyuturucu bamls olduktan sonra tedavi etmek ne kadar zorsa elektronik bamllnda da ayn durum geçerli. ifadelerini kullanan Ercan, çocuklarda elektronik bamll toplumsal bir mesele haline geldi. Bu nedenle çocuk psikiyatristine bavuran aile saysnda büyük art görüyoruz. Ailesinin kredi kartn internette kullanan, sanal alemde istismar edilen ya da intihara sürüklenen çocuklar var. deerlendirmesini yapt.

- Gerçek süreyi bilmiyoruz

Ercan, bilgisayar oyunlar ve sosyal medya alkanlklarnn çocuklarn iç dünyasn genellikle olumsuz etkilediini vurgulad.

Elektronik bamllnn korku, kayg ve anksiyete belirtilerinde arta neden olduunu ifade eden Ercan, u bilgileri verdi:

Baml çocuklarda öfke kontrolü çok zor salanyor. Gerçek yaamdan kopup sanal alemde yaamaya balyorlar. Sanal alemde doyumu yaayan çocuk; okul baars, arkadalk için uramyor. Ev de okul da bir süre sonra önemsiz hale geliyor.

Beyinde dopamin maddesinin, bütün bamllklarda olduu gibi elektronik bamllnda da salglandna iaret eden Ercan, çocuklarn zamann ayarnn bozulduunu, bilgisayar banda geçirdii 2 saati 10 dakika gibi algladn söyledi.

Eyüp Sabri Ercan, çocuklardan bilgisayar banda geçirdikleri süre konusunda gerçek bilgi alamadklarn belirtti.

- Anne ve babalara öneriler

Cep telefonu, bilgisayar kullanm konusunda 12 ya altna çocuklara snr getirilmesi gerektiini aktaran Ercan, Normal bir çocukta hafta içi her gün 30 dakika, hafta sonu da 1 saat elektronik kullanm süresi uygundur. Ayrca uyumadan bir süre önce bütün elektronik aletleri kapatmak uyku kalitesi, geliim ve büyüme açsndan gereklidir. dedi.

Ercan, çocuun internet ortamna aile gözetimi olmadan girmesinin büyük sakncalar tadn vurgulayarak, öyle konutu:

Zorunlu deilse çocuklara 12 yandan önce cep telefonu verilmemeli. Binlerce yabancnn ortasnda bir bana brakmadnz çocuunuzu evinizin bir odasnda bilgisiyar veya cep telefonuyla da yalnz brakamazsnz.

Ailesiyle iletiimde kopukluk yaayan, sadece bilgisayar ya da cep telefonuyla mutlu olabilen çocuklarda elektronik bamll açsndan tehlike çanlarnn çaldna iaret eden Ercan, bu durumda bir çocuk psikiyatristi ile acil görümenin gerektiini söyledi.

Cep telefonu ile evde uzun süre geçiren anne ve babann da çocuk için rol model olduunu kaydeden Ercan, tedavi edilmeyen baml çocuklarn gergin, sinirli, öfke dolu bir yetikin nesil oluturacan da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git