Anne bebeğine süt verebilir

Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, yeni doğum yapan Kovid-19 tedavisi gören annelere ilişkin, "Anne, test sonucu negatif oluncaya kadar bebeğine doğrudan hastalığı bulaştırma riskinin sözkonusu olması nedeniyle sütünün sağılarak başka bir ortamda bebeğe verilmesi, böylece bebeklerimizin anne sütünden mahrum kalmaması hedeflenmelidir. Kovid-19'a yakalanan annenin bebeğine süt vermesine engel bir durum söz konusu değil." dedi.

Haberler 18.09.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayn zamanda Diyarbakr Pandemi Kurulu Üyesi olan, DÜ Pandemi Hastanesi Koordinatörü çelen pandemi süreci baladndan bu yana dönem dönem vaka ve ölüm saylarnda yükselmeler ve düüler yaandna iaret ederek, bunun salgnn doal seyri olduunu belirtti.

Gebe kadnlarn da dier vatandalar gibi maskeyi doru bir ekilde kullanarak, sosyal mesafeye dikkat ederek, el ykamaya özen göstererek sosyal yaamlarna devam etmesi gerektiini ifade eden çelen, Kovid-19a yakalanan hastalarn içinde gebe kadnlarn da önemli bir rol tekil ettiini dile getirdi.

çelen, Gebeler zaten fizyolojik sistemin zayflamas olarak adlandrdmz, baklk sistemi düük olduu hastalardr. dedi.

Gebelik sürecindeki Kovid-19 hastalarnn bir ksmnn takip ve gözlem altnda izlendiini anlatan çelen, Gebelerin çouna klinik seyrin daha hafif olmas nedeniyle tedavi vermiyoruz ama bazlarna özelikle semptomatik olan gebeleri de kullanmda olan ilaçlarla tedavi ediyoruz. Bugüne kadar gebe olan hastalarmzn tamam taburcu edildi. Pek bir sknt yaamadk. 3 hastamz doumu hastanede gerçekletirdi. Sezaryene alnan hastalarmz oldu. diye konutu.

- Bebein yakn mesafede olmas bula riskini salyor

Bebein yakn mesafede olmas bula riskini salyor. Bununla birlikte yenidoan ya grubunda bu hastaln subklinik seyrettiini ve ciddi bir semptoma yol açmadn biliyoruz. Yine de bu riski almamak adna annelere önerilerde bulunuyoruz. diyen çelen, Kovid-19 testi pozitif çkan annelere bebeklerine anne sütü vermeleri konusunda tavsiyesinde bulundu.

çelen, Anne, test sonucu negatif oluncaya kadar bebeine dorudan hastal bulatrma riskinin sözkonusu olmas nedeniyle sütünün salarak baka bir ortamda bebee verilmesi, böylece bebeklerimizin anne sütünden mahrum kalmamas hedeflenmelidir. Kovid-19a yakalanan annenin bebeine süt vermesine engel bir durum söz konusu deil. ifadelerini kulland.

Anne sütünün, bebei çeitli enfeksiyonlardan koruyan biyoaktif maddeler, büyüme ve gelimeyi etkileyen hormon ve büyüme faktörleri, immün sistemini düzenleyen faktörler ve antienflamatuar maddeler içerdiine iaret eden çelen, unlar kaydetti:

Gebelik döneminde Kovid-19a yakalanan hastalarmz da çok sayda oldu. Bunlardan biri kliniimizde doumu gerçekletirdi ve bugün taburcu edildi. Bebei de gayet salkl. Gebeler ile dier Kovid-19 hastalarn takip açsndan hiçbir fark yok. Bu hastalarn tamam, gebe olmayan Kovid-19a yakalananlar gibi teste, kan tetkiklerine tabi tutuluyor. Sadece gebelerde tomografi ve akcier filmini mümkün mertebe çekmiyoruz. Bunun dnda hastalarn takibi çok farkl deil.

çelen, koronavirüsün emzirme yoluyla bulatnn bilimsel olarak kantlanmadna dikkati çekerek, anne sütünün önemi nedeniyle bebee mutlaka verilmesi gerektiini belirtti.

- Zatürre, grip as Kovid-19a kar koruyuculuk salamamakta

Mevsimsel deiiklerden dolay risk altnda bulunan insanlarn zatürre ve grip asna youn talep gösterdiini belirten çelen, öyle konutu:

Ülkemizde u an zatürre alar neredeyse tükendi. Grip alar da henüz gelmeden herkes soruyor. Bu kadar duyarl olmamz son derece güzel fakat gözden kaçrdmz bir ey var. Zatürre, grip as Kovid-19a kar koruyuculuk salamamakta. Sanki zatürre ve grip as kiinin Kovid-19a yakalanmasn engelliyormu gibi toplumda bir alg var. Öyle bir durum söz konusu deil. Risk gruplarna zaten zatürre as önermekteyiz. Grip asn da herkese yllardr önermekteyiz. Her yl grip döneminin balad ekim ayndan itibaren hastalarmza ay zaten önermekteyiz. Bu yl da önceki yllardan farkl bir durum söz konusu deil.

Ana Sayfaya Git