"Anne sütü antibiyotiktir"

DÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahşi "Bebeklik dönemimin en önemli avantajı anne sütünün koruyucu etkisidir. Anne sütü bebekler için, ağız diş sağlığı açısından antibiyotiktir"

Haberler 02.04.2017 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Di Hekimlii Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Emrullah Bahi, Bebeklik dönemimin en önemli avantaj anne sütünün koruyucu etkisidir. Anne sütü bebekler için, az di sal açsndan antibiyotiktir. dedi.

Doç. Dr. Bahi, az ve di salnn bebeklik, çocukluk ve yetikinlik olarak üç döneme ayrldn söyledi.

Bu dönemlerden en önemlisinin bebeklik dönemi olduunu vurgulayan Bahi, çürük bakterisinin aza bir kere girdikten sonra bulac olduu için dier dileri de etkilediini belirtti.

Anne sütü antibiyotiktir

Bahi, Bebeklik dönemimin en önemli avantaj anne sütünün koruyucu etkisidir. Anne sütü bebekler için, az di sal açsndan antibiyotiktir. çünkü anne sütü karbonhidrat, protein, ya ve sudan oluan mükemmel bir sv karm ihtiva ediyor. Bebekler için anne sütünün özellikle iki yaa kadar mutlaka verilmesini ve alt aya kadar da anne sütü dnda hiçbir gdann tüketilmemesini tavsiye ediyoruz. ifadelerini kulland.

Anne sütü içerisinde kalsiyum bulunduunu ve bunun da özelliinin emilimi çok fazla olmas nedeniyle di saln koruduunu vurgulayan Bahi, anne sütünün içerisinde bebein ihtiyaçlarna göre deien bir karmn olduunu aktard.

Bebek hasta olduunda sütün içerisindeki hastalk önleyici proteinler ve antikorlarn devreye girerek çocuun iyilemesine yardmc olduunu vurgulayan Bahi, Ayn ekilde az di salnn korunmasnda yine bu vitaminler laktoferrin denilen enzimlerle beraber çürüün olumasn engeller. dedi.

- Biberon di çürüklerine sebep oluyor

Mama ve biberonun dikkatli kullanlmadnda di çürüklerine sebep olduuna dikkati çeken Bahi, unlar söyledi:

Mamay gece yatarken uykuda biberonla vermemek gerekiyor. çocuk mama ile beslendikten sonra, uyutmadan dilerinin üzeri gazl bir bezle silinmelidir. Biberon çürüü dediimiz çürükler çok küçük yalarda aza giriyor ve dilerin çürümesine sebep oluyor.

Bahi, az ve di salnda bebeklikten sonra en önemli dönemin çocukluk olduunu dile getirerek, çocuklara di frçalama alkanlnn kazandrlmas gerektiine iaret etti.

Bahi, beslenmenin di saln etkilediini belirterek, asitli içeceklerin, fast food yiyeceklerin, ambalajlanm patates kzartmasnn dilere zarar verdiini söyledi.

Di salnn etkisi

çocuklarn genellikle bu tür beslenmeye eilim gösterdiini dile getiren Bahi, unlar kaydetti:

Ambalajlanm patates kzartmas içerisinde kanserojen olduu yaplan bilimsel çalmalarla gösterilen bir madde var. Bu madde daha çok lastik sanayinde kullanlan ve sigarann içerisinde de mevcut olan kanserojen yapc bir madde. Maalesef ambalajlanm patates kzartmas içerisine koyuyorlar. Hem diin üzerine yapmas hem de kanserojen etkisinden dolay bebeklerin ve çocuklarn bunlar tüketmesini azaltmalyz ya da tamamen engellemeliyiz.

Doç. Dr. Bahi, bu tür sala zararl ürünlerin yerine çocuklarn enerji veren mevsim meyvelerini tüketmesini önerdiklerini belirterek, elma ve havuç gibi mevsim meyvelerinin az, di sal açsndan çok faydal olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git