Anne Sütü Bebeği Ve Anneyi Güçlendiriyor

Her annenin bebeğine kolaylıkla verebileceği, eş değeri olmayan anne sütü, bebeklerin hem fiziksel hem psikolojik gelişimi için olmazsa olmazların başında gelir. İlk 6 ay bebeklere sadece anne sütü verilmelidir.

Haberler 02.10.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uz. Dr. Belks Kütük, 1-7 Ekim Emzirme Haftasnda anne sütü ve önemi hakknda bilgi verdi.

Altn deerinde anne sütü

Anne sütü, bebein ihtiyac olan vitamin, mineral, protein ve karbonhidratlarn yan sra kök hücre de içerir. Bunun haricinde annenin geçirmi olduu hastalklara ve anneye yaplan alara kar olumu antikorlar içermektedir. Fiziksel büyümeye katks dnda, anne sütü, bebekleri psikolojik olarak da güçlendirir ve anneyle aralarnda pozitif bir ba kurulmasn salar. Emen bebekler kendilerini güvende hissederler, mutlu ve salkl bir yeni doan dönemi geçirir.

Anne sütü, bebein ayna ve hastalk durumuna göre içerii deiebilen bir gda maddesidir. Yeni doan bebeklerde sütün ilk damlalar yan kolostrum çok önem tamaktadr. Kolostrumda çok youn koruyucu maddeler ve antikorlar vardr. Bebek büyüdükçe sütün içerii, sahip olduu protein ve karbonhidrat oran deimektedir. Bebek hasta olduunda da anne sütünün içeriinin deitii tespit edilmitir.

Meme kanserinden koruyor

Emzirmenin anneye çok faydas bulunmaktadr. Bebeini uzun süre emziren annelerde meme kanserine daha az rastlanmakta, memede kist ve adenom oluumu daha az gözlenmektedir. Emzirmek annenin rahminin toparlanmasna ve kilo vermesine yardmc olmaktadr. Emziren anneler daha mutlu ve daha sakin olurlar. Duygusal tatmin yaarlar ve bebekleriyle esiz bir sevgi ba kurarlar.

Stresten uzak durarak süt miktarn artrn

Bebek doumdan sonra en ksa sürede emzirilmelidir. lk yarm saat içinde emzirmek prolaktin yani süt yapc hormonun daha ksa sürede salglanmasn salar ve süt daha erken gelir. Zor geçen normal doumlar ve sezaryen doumlar sonrasnda süt oluumu biraz gecikebilmekte ve anne sütü yetersiz kalabilmektedir. Anne doumdan sonra mümkün olduunca dinlenmeli, uykusunu almal ve stres ve kayglarndan uzaklamaldr. Bu durumda her aile bireyi anneyi psikolojik olarak desteklemeli, ona yardmc olmaya çalmaldr. Bebek ve anne salkl ise, bebek sklkla emziriliyorsa ve annenin beslenmesi iyiyse mutlaka süt olacaktr.

Anneler bol su içip dengeli beslenmeli

Anne emzirirken yeme içme düzenine dikkat etmeli, protein arlkl beslenmelidir. Meyve ve sebzeyi ihmal etmemeli, hamur tatllar yerine hafifi sütlü tatllar tüketmelidir. Emziren anneler günde 2-2.5 litre su içmeli, çok keskin baharatlardan süte geçip bebei rahatsz edecei için kaçnmaldr. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller, brokoli, karnabahar gibi sebzeler anneden bebee geçip gaz yapabilir. Baz gaz yapan meyveleri de anne komposto olarak tüketebilir. Rezene ve hlamur gibi bitki çaylarn tüketmek sütün artmasna yardmc olmaktadr.

Ana Sayfaya Git