Anne sütü internete düştü; Satıyorlar ama çok tehlikeli

Bebeğin ilk 6 ay tüm gereksinimini sağlayan anne sütü, sanal ortama düştü. Doğum sonrası sütü fazla olan anneler, bu mucizevi besini internet siteleri üzerinden yasal olmayan şekilde satışa çıkardı.

Haberler 06.01.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anne sütünün bebek için mucizevi bir besin olduu uzmanlar tarafndan yllardr söyleniyor. Bebek ve anne için yarar saymakla bitmeyen bu besin, artk sanal ortam üzerinden de satlmaya baland. Kökeni çok eski dönemlere kadar uzanan sütannelik kavram, artk internette. Anneler sütünü satmak için veya anne sütü satn almak için internet üzerindeki baz sitelerde ya da bloglarda yasal olmayan yollarla bir araya geliyor. nternet üzerinden sat yaplan anne sütünü, genellikle çocuklar için yeterli süte sahip olmayan veya bir hastal olan aileler satn alyor. Bebei için süt arayan anneler, internet üzerinden bu ailelere ulayor. Baz aileler bu sütü bebee fayda salamas için ücretsiz verirken bazlar ise 100 miligramn, 100 liradan sata sunuyor.

BU STELER YASAL DEL

nternet üzerinden gerçekletirilen sütanneliin son yllarda hzla arttn ifade eden Mikrobiyolog Ör. Gör. Dr. pek Ada, Emziren anneler yasal olmayan sitelerdeki annelerden süt araynda bulunuyorlar. Bu i ticarete dönümü durumda. Bu siteler yasal deil ve ne yazk ki ülkemizde yaklak olarak mililitre bana 200 liraya kadar bu sütler satlyor. Türkiyede sütannelik geleneksellemi bir yap. Eskiden de süt annelik vard fakat bu tandk yakn çevreden temin edilirdi. Son yllarda ülkemizde bunlar sanal ortamda yaygnlat dedi.

Anne sütü satnn ticarete dönütüünü belirten pek Ada, Bebein anne sütüne ulamas en doal ve mahrem haklarndan biri ve bunun ticarete dönütürülmesi, para karl satlmasn ho karlamyoruz. Bu durumun önüne geçmek için ancak hastaneler ve Salk Bakanlndan onayl merkezlerde, süt baçs olmak isteyen anneye yaplan tetkikler ve incelemeler sonucunda uygun görülen baçdan temin edilen sütler, uygun koullarda saklanarak, güvenle her bebein anne sütüne ulama imkan mevcut duruma gelebilir diye konutu.

BEBEE HASTALIK BULAMA RSK VAR

Annelerin baka bir annenin sütünü almadan önce dikkat etmesi gerektii uyarsnda bulunan Ör. Gör. Dr. pek Ada, Süt anneye herhangi bir tahlil yaptrlmyor. Bu sütte HIV, hepatit gibi bakteriyel ya da viral bulac hastalklar olabilir. Anne ilaç kullanyor olabilir. Emzirme yoluyla baz hastalklar anneden bebee geçebilir. Anne alkol ya da sigara kullanyor olabilir. O nedenle çok dikkat edilmesi gerekiyor. çocua habersiz bir ekilde bu hastalklarn bulamasna neden olursunuz ifadelerini kulland. Aileleri uyaran Ada, öyle devam etti:

Süt annenin süt sam srasnda göüs hijyenine dikkat edip edilmedii bilinmediinden bebekte az mantar enfeksiyonlar bata olmak üzere pek çok mide-barsak enfeksiyonlarnn da bu sayede çocua geçebilecei, süt anneden temin edilen süte kar bebein alerjisi mevcut olabildiinden gaz, kusma ve ishal gibi vücutta sv kaybna dayal ikayetler görülebilecei ve süt anne baka bir bebein emmesi için sad sütü uygun kap, s ve koullarda saklamaz ve ulatrmazsa hem sütün içeriindeki besin deerinin düebilecei, hem de sütün içerisinde üreyecek zararl mikroorganizmalar ile bebein zehirlenmesine neden olabilecei unutulmamaldr.

SÜTÜ OLMAYAN ANNELERE TAVSYELER

Sütü olmayan annelere tavsiyelerde bulunan Ada, Stres faktörlerini ortadan kaldrmallar. Bunun sonrasnda ise doal besinleri tercih etmelilerdir. En önemlisi ise süt yapmn artrmak için incir, hurma, nohut ve bol sv tüketilmelidir. Bunun yan sra saf zeytinya ile göüs bölgesine yuvarlak hareketlerle masaj yaplmaldr. Bunlar sütü artracaktr dedi.

Emzirmenin önemine dikkat çeken Ada, Hem bebei hem anneyi hastalklardan koruyan mucizevi bir zrh eklindedir. Emzirme, anneyi, meme ve yumurtalk kanserinden korumaktadr. O halde hem kendiniz hem de bebeinizin sal için, olabildiince uzun bir dönem emzirebilmek için özellikle k aylarnn içecei olan salep ve bozann hem emziren anneyi hastalklardan koruyacan hem de sütü mucizevi ekilde arttracan gözlemleyebilirsiniz. Ayn zamanda, emzirme döneminde pilates, yoga ve yüzmenin yannda babann ilgisi de stres faktörlerini azaltr. Dolaysyla annenin sütünün azalmasn engellemede bu faktörler önemlidir deerlendirmesinde bulundu.

ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANMALI?

Pediatri Uzman Dr. Seçil Sözen çakr ise sütün saklama koullarnn önemine dikkat çekerek u tavsiyelerde bulundu: Anne sütünün içinde protein ekeri olduundan nasl sakland önemli. Saldktan sonra canl bir sv olduundan 3 saat boyunca oda ssnda hiçbir enfeksiyon barndrmadan kendini koruyabilir. 4 derecelik buzdolabnda 24 saat kalabilir. Darya çkardnzda benmari usulü 40 derece suyun içerisinde snabilir. Derin dondurucularda ise en fazla -18 derecede 3 ay saklanabilir. 3 ay sonras o süt bebee verilmemelidir. nternetten aldnz sütlerin saklama koullarn bilmediinizden bozuk bir sütü bebeinize içirebilirsiniz. Eer düzgün saklanamyorsa enfeksiyon riski oluturur. çocuun zehirlenmesi ve barsak enfeksiyonunun olumasna yol açar. Kusma, ate, dizanteri gibi hastalklar görülebilir.

SÜT BANKASI ÖNERS

Baz ülkelerde süt bankalarnn olduunu ve sütanneliin devlet yoluyla ilediini belirten Uz. Dr. Seçil Sözen çakr, bu sistemin Türkiyede olmasnn anneler için fayda salayacan belirterek, Süt bankalarnda bu sütün kimden elde edildii, saklama koullar, buzdolabnda kaç derecede tutulduuna kadar bilgiler yer alyor. O bilgiler dorultusunda sütler çocuklara veriliyor. Türkiyede böyle bir durum söz konusu deil. Süt bankas olmasnda çok büyük bir fayda var. çünkü anne sütü son derece önemli. Anne sütü annenin yaad tüm enfeksiyonlara sahip antikorlar barndryor. lk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenen bebeklerde kzamk ve viral enfeksiyonlar asla olmuyor. çocuun ilerdeki alerjik problemlerinin olmasn engelliyor. shallere, astma, diyabete kar koruyor. Alerjik hastalklardan koruyor. Devlet güvencesi altnda bu sütün salanmasnda büyük fayda var ifadelerini kulland.

ANNELER SÜTLERN NEDEN SATIYOR?

Telefonla ulalan ailelerden biri, sütü 200 miligramlk steril poetlerle ihtiyac olan ailelere ulatrdklarn belirterek 100 miligramn ise 100 liraya sattklarn söyledi. Ticaret amac tamadn söyleyen kii, u an iki kiiye süt veriyoruz. Ben de zor durumda olmasam bu iten herhangi bir ücret istemem. Doumdan bu yana maddi skntlarmz oldu o nedenle bir miktar para alyorum. Bizim bebeimiz u an bir aylk. Eim herhangi bir salk sorunu yok istediiniz testleri de yaptrabiliriz dedi.

Hayr amaçl süt verdiklerini belirten bir baka kii ise, Bizim ikinci çocuumuz. lk çocukta annesi emzirememiti ancak sütü u an baya bol. Elektrikli süt pompas ile sap sütü buzlukta muhafaza ediyoruz. Ben bunu ticarete dönütürmedim ve parayla satmyorum. Bu ii hayr amaçl yapyoruz. 2 gün önce bir anneye süt yolladk. u anda elimizde süt yok ama ilerleyen zamanda tekrar haberleebiliriz diye konutu.

Ana Sayfaya Git