Anne sütü tek koruyucu

DÜ Hastanesinde, '1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası’ eğitim konferansı

Haberler 05.10.2021 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi Hastanesi konferans salonunda 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftas kapsamnda düzenlenen eitim konferansnda anne sütünün önemi ele alnd.

Eitim konferansna Salk Bakanl çocuk ve Ergen Sal Daire Bakanlnda görevli ve ayn zamanda Türkiye Emzirme ve Anne Sütü Gönüllüleri Dernei (TEMAS) Bakan olan Melek Klç, DÜ Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Mehmet Akda, çok sayda doktor ile hemire katld. Eitim konferansnda konuma yapan Klç, anne sütünün önemine vurgu yaparak, Milattan önce 3 binli yllarda Sümerlerde de her dönemde anne sütünün yenilmezliin ve gücün sembolü olduunu söyledi.

ANNE SÜTÜ BEBEN GELMESNDE çOK ÖNEMLDR

Eitim konferansnn ardndan açklamalarda bulunan Klç, 1-7 Ekim Emzirme haftasnn içerisindeyiz. Ülkemizde anne sütünün önemine dikkat çekmek ve emzirmeye dikkat çekmek amacyla çeitli etkinlikler planlyoruz. Bugün de bu etkinliklerimizden biri gerçekletirmek için bulunuyoruz. Bu haftann temas, Scak destek zinciridir yani toplumsal destek emzirmeye ve anne sütüne herkesin destek olmas ile bu konuda herkesin tan altna elini koymas için buradayz. Eitim programnda emzirmenin tarihçesini anlattm. Aslnda tüm dünya üzerinde anne ve bebein balanmas için en önemli eylerden biri de emzirmedir. Anne sütünün faydalarn artk çok konumak istemiyoruz. Anne sütünün ne kadar üstün olduunu, bir bebein gelimesi için ne kadar elzem olduunu hepimiz biliyoruz. Ama bu süreçte emzirmeyi bozan ve anne sütünü bozan baz etmenler var. Anneleri etkileyen ve özellikle formül ürünlerinin reklam çok etkiliyor. Bunlar konutuk ve bunlarn önüne nasl geçilecei konularnda bilgiler verdik. Bizim annelere tavsiyemiz, ilk 6 ay bebeklere su bile verilmeden emzirilmesini istiyoruz. Anne sütünün yüzde 90 zaten sudur ve bebein su ihtiyacn karlar, geri kalan ksm ise bebein gelimesi için en ideal vitamin, mineral ve onu enfeksiyonlardan koruyan antienfektiflerle doludur. Bunun dnda ise 6 aydan sonra 2 yana kadar ve sonrasnda bebek ne zaman isterse emzirmeyi brakmay o zamana kadar emzirmeye devam edilmesini öneriyoruz dedi.

BEBEK DOSTU VE ETM DOSTU HEMRELERMZ BULUNMAKTADIR

Eitimlerin ve anne sütünün önemine vurgu yapan DÜ Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Mehmet Akda da, Dicle Üniversitesi Hastanesi olarak, 1-7 Ekim tarihleri arasnda dünya emzirme haftas olarak kabul ediliyor. Bizlerde hastane olarak hem bebek dostu birimimiz olmas hem de çocuk hastalklar bir birimimiz ve yeni doan birimimiz bulunmaktadr. Salk Bakanlnn özellikle bebek dostu ve emzirme ile ilgili departman sorumlusu arkadamzn gelmesiyle beraber bugün burada bir farkndalk eitimi oluturduk ve bu eitimde gerek hemireler, gerek alk personelleri ve gerekirse de dier personellere hem emzirmenin önemi, hem anne sütünün ne kadar önemli olduunu hem de anne ile çocuk arasndaki iletiimin önemini vurgulamak ve farkndalk oluturmak amacyla bu eitimin planlamasn yaptk. Eminin Türkiye ve bütün dünyada anne sütünün anlam ve önemi daha da anlalr hale gelir. Doal olmayan ve hayatnn ilk saatinde bir takm beslenme ihtiyacna sonradan kazanlm veya doal olarak tarih edilen ve doala yakn olmayp anne sütünün yerini tutmayan bir takm beslenmelere ihtiyaç olmayacak ekilde farkndalk oluur. Bizim de 2004 ylndan bu yana bebek dostu ve eitim dostu hemirelerimiz bulunmaktadr. Bu tip eitimler hastanemizde her zaman yaplmakta ve bundan sonrada yaplmaya devam edecektir diye konutu.

Ana Sayfaya Git