Anne sütünde virüs bulunmadı

Uzmanların yaptığı araştırmada, Covid-19'a yakalanan emziren annelerin sütlerinde virüse rastlanmadı. Hastalığı atlatan annelerin, ürettikleri antikorları sütleri ile bebeklerine geçirerek, bağışıklıklarını güçlendirdikleri tespit edildi.

Haberler 06.05.2021 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-çocuk Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik mmünoloji Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Ayper Somer, çocuk Sal ve Hastalklar Anabilim Dal Sosyal Pediatri Bilim Dal öretim üyelerinden Prof. Dr. Gülbin Gökçay ve Doç. Dr. Gonca Keskindemirci ile Prof. Dr. Nalan Karabayr tarafndan yaplan çalmada, Kovid-19 testi pozitif çkan 11 emziren annenin sütlerinde testler yapld. Birkaç hafta boyunca düzenli olarak devam eden testler kapsamnda, günün belirli saatlerinde emzirmeden önce annelerin sütlerinden örnekler alnd. Aratrma sonucunda, annelerin sütlerinde Covid-19 olmad ve hiçbir bebee anne sütü üzerinden virüs geçmedii görüldü. Ayrca, Covid-19u atlatm olan annelerde oluan antikorun ise sütle birlikte bebee geçtii ve virüse kar koruduu saptand dedi.

ANNE SÜTÜ çOK DEERL BR ANTKOR VE BESN KAYNAI

Covid-19un ilk görüldüü andan itibaren testi pozitif olan annelerin bebeklerini emzirebilme durumlarnn aratrlmaya balandn belirten Prof. Dr. Somer, sözlerine öyle devam etti:

Birçok virüs anne sütünden geçmiyor. AIDS ve sitomegalovirüs anne sütünden bulayor. Anne sütünden bebee koronavirüsün geçip geçmediine dair ciddi aratrmalar yapld. Anne sütü çok deerli bir antikor ve besin kayna. Dünya Salk Örgütü ilk batan itibaren Covid-19 testi pozitif olan annelerin bebeklerini emzirmelerinde bir saknca olmadn yaynlad. Daha sonra yaplan çalmalarda bunun doruluunu gösterdi.

ANNE, BEBEN EMZRRKEN MASKE TAKMASI GEREKYOR

Sütle Covid-19un anneden bebee geçtiini gösteren bir yayn olmadna dikkati çeken Prof. Dr. Ayper Somer, u tavsiyelerde bulundu:

Covid-19 solunum yolu ve damlack yoluyla bulaan bir hastalk. Anne, bebeini emzirirken önerdiimiz mesafe ortadan kalkaca için maske takmal. Annenin testi pozitif ise anne bebek çifti olarak en az baz durumlarda 14 gün karantinada olmalar gerekiyor. Dier vatandalarn anne bebek çiftiyle temas etmemesi gerekiyor. Bebeklere maske takmadmz için anne, bebeini emzirirken maske takmas gerekiyor. Her emzirmeden önce ellerini ykamas gerekiyor. Gerekli önlemlerini almal. Her emzirmeden önce gösünü temizlemeli. Annenin sütünü samas gerekiyorsa bunun için steril önlemlerini almas gerekiyor. Testi pozitif olan anne, sütünü saarken ve steril kaba doldururken maskesini takmal ve el ykama kurallarna uymaldr.

BEBEKLER KORONAVRÜSTEN KORUMANIN EN Y YOLU ANNE SÜTÜ

Pandeminin bandan beri koronavirüsün çocuklar az etkileme nedeninin merak edilen bir konu olduunu kaydeden Prof. Dr. Somer, sözlerini öyle sürdürdü:

Dünyada çocuk vakalar artyor deniliyor ama bu durum erikinlere paralel bir ekilde artyor. Koronavirüsten bebeklerin az etkilemesinin en büyük sebeplerinden biri anne sütü ve baklklarnn güçlü olmasdr. Baklk bebeklerde güçlü oluyor. Yala birlikte bu baklk sistemi azalyor. Anne sütü bebee birtakm hücreleri de veriyor. T hücreleri dediimiz baklk sistemi hücreleri, bebei ve çocuklar virüslere kar koruyor. Alanan annelerde oluan antikorlarn anne sütüyle birlikte bebee geçildii yaplan aratrmalarda görüldü. Bebekleri koronavirüsten korumann en iyi yolu anne sütü.

ANNE SÜTÜ EKER HASTALII, LÖSEM VE OBEZTE GB HATALIKLARI DA ÖNLÜYOR

Bir annenin bebeine verebilecei en büyük armaann anne sütü olduunu vurgulayan Prof. Dr. Ayper Somer, Doumdan sonraki ilk birkaç günde gelen az sütü bebek için çok deerli. Annenin geçirdii hastalklar ve olduu alar sonucu oluan antikorlar yani koruyucu maddelerin hepsi bebee geçiyor. Anne sütü alan bebeklerde ilk alt ay enfeksiyon görülmez. lk iki sene anne sütü alan bebeklerde enfeksiyon sklnn azald görülüyor. Anne sütü eker hastal, lösemi ve obezite gibi çamzn hastalklarn da önlüyor. Anne sütü alerjik hastalklar ve astm da önlüyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git