Anne Sütüne İnanın!

Sütünün yetmediği kaygısıyla mamaya sarılan annelere uzman uyarısı geldi. "her annenin sütünün bebeğine yeteceğine inanmalı...”

Haberler 19.11.2017 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Aydn Erdemir, annelerin sütünün bebeine yetmeyecei kaygsnn sütünün yetecei inancnn önüne geçtiini ve bu yüzden gereksiz mamaya baladklarn söyledi. Erdemir, Annenin düzenli ve dengeli beslenmesi, yeterli sv almas önemli olmakla birlikte sütü asl artran ey anne memesinin sk ve tam olarak boalmasdr. Anneler, öncelikle her annenin sütünün bebeine yeteceine inanmal dedi.

Yeni doanlarn ilk 6 ay sadece emzirilmesi gerektii uyarlarna karn Türkiyede tek bana anne sütüyle beslenme orannn çok düük olduunu belirten Pediatri Uzman Doç. Dr. Erdemir, bebek beslenmesinde yaplan önemli bir hataya dikkat çekti.

MAMAYA GEçT ANNELERN KAYGISI ROL OYNUYOR

Özellikle bebekleri çok aladnda annelerde sütünün yetmedii düüncesinin hakim olduunu ve bunun onlar formül süt (mama) kullanmna yönlendirdiini kaydeden Doç. Dr. Erdemir, öyle konutu:

Yeni doanlar için en uygun beslenme ekli anne sütüdür, en ideal besindir. Buna karn maalesef uygulamada gereksiz ekilde mamaya geçi olduunu görüyoruz. Anne sütünün yeterli olmayaca kaygs, bebek çok sk aladnda veya çok emdiinde sütlerinin yetmediini düünmeleri, sezaryen doumda sütün az olaca düüncesi, bebein erken domas, çevrenin basks gibi nedenler anneyi formül süt kullanmaya yönlendirebilmektedir. Annenin öncelikle una inanmas gerekmektedir: Her annenin sütü bebeine yeter. Annenin düzenli ve dengeli beslenmesi, yeterli sv almas önemli olmakla birlikte sütü asl artran ey anne memesinin sk ve tam olarak boalmasdr. Bebek anneyi doru teknikle emiyor (memenin koyu ksmnn çounluunu azna alabilmeli, memeyi yeterince güçlü çekebilmeli) ve yeterli kilo alyorsa ekstra bir ey yapmaya gerek yoktur, bebek zaten anne memesini tam boaltabiliyor demektir.

BEBEK MEMEY TAM BOALTMALI

Bebein yeterli kilo alamamasnn, bebein memeyi tam boaltamamasnn iareti olduunu kaydeden Doç. Dr. Erdemir, O zaman anne memesinin doru ekilde boaltlarak bebee kak, enjektör veya bardak ile verilmesi gerekmektedir. çok mecbur kalmadkça formül süt (mama) kullanlmamaldr, balandysa da anneye doru emzirme teknii gösterilmeli ve gerekli durumlarda anne sütü salarak artmas salanmal ve formül süt en ksa sürede kesilmelidir. Bu dönemde ve sonrasnda kesinlikle biberon kullanlmamaldr, biberon kullanan bebeklerin büyük çounluu bir süre sonra anne memesini emmeyi brakmaktadrlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git