Anne ve babada varsa çocukta görülme olasılığı yüzde 60!

İstatistiklere göre, anne ya da babadan birisi alerjikse çocuğun alerjik olma olasılığı yüzde 40, her ikisi de alerjikse yüzde 60 oranlarına çıkabiliyor. Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, konuyla ilgili bilgi verdi.

Haberler 16.07.2019 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan çalmalar 2050 ylnda her iki kiiden birinin alerjik yapya sahip olacan gösteriyor. Türkiyede toplam nüfusun yüzde 20sinde alerjik rinit, astm, besin alerjileri ve dier alerjik hastalklara sahip olduu biliniyor. En sk rastlanan tetikleyici faktörlerden biri olan polen alerjileri daha çok büyük çocuklarn ve ergenlerin sorunu olarak görülüyor. Bununla birlikte, deri ve böcek alerjilerinde bir ya snrlamas bulunmuyor.

Yaz aylarnda çocuklarda alerjiler artabiliyor

Alerji her ne kadar bahar aylaryla özdelemi olsa da scak yaz aylarnda da alerjilerin alevlenmesi için birçok tetikleyici faktör bulunuyor. Yaz aylarnda en sk deri ile ilgili alerjiler görülüyor. çocuk Alerji ve mmünoloji Uzman Prof. Dr. Hülya Ercan Sarçoban, polenler kadar güne ve klorun da alerji için önemli bir tetikleyici olduuna iaret etti.

Alerjilerin ortaya çkmasnda genetik etkinin önemli olduunu belirten Prof. Dr. Hülya Ercan Sarçoban, çevresel etkenlerle birlikte hastaln gelitiini söyledi. statistiklere göre, anne ya da babadan birisi alerjikse çocuun alerjik olma olasl yüzde 40, her ikisi de alerjikse yüzde 60 oranlarna çkabiliyor. Ancak alerji anne ve babas alerjik olmayan çocuklarda da görülebiliyor. Prof. Dr. Hülya Ercan Sarçoban, bunun en önemli nedeninin yaam ekli olduunu söyleyerek, daha steril koullarda yaamak, endüstriyel ürünleri daha fazla tüketmek ve daha fazla temizlik maddesi kullanmann alerjik hastalklarn oluumunu artrdn iaret etti.

Ana Sayfaya Git