Antibiyotik direnci yeni antibiyotik kaynağı olabilir

İnsan vücudundaki bakteri savaşını araştıran bilim adamları, yeni bir antibiyotik türü keşfetti

Haberler 29.07.2016 - 10:01 Son Güncelleme : 29.07.2016 - 10:01

Bilim adamları, antibiyotik tedavisi gören insanların burunlarındaki bakterileri incelerken yeni bir antibiyotik türü buldu.

Nature dergisinde yayımlanan araştırma, insan vücudunda farklı bakteriler arasında bir varoluş mücadelesi olduğunu ortaya çıkardı.

Almanyadaki Tubingen Üniversitesi araştırmacıları, insanların yüzde 30unun burnunda Staphylococcus aureus yüzde 70inde ise Staphylococcus lugdunensis bakterilerinin bulunduğunu belirledi. Araştırmacılar, Staphylococcus lugdunensis bakterisini taşıyan insanlarda rakip Staphylococcus aureus bakterisinin bulunma ihtimalinin daha az olduğunu da keşfetti.

Staphylococcus lugdunensis bakterisinin neden daha yaygın olduğunu anlamaya çalışan bilim adamları, bakterinin genetik kodlarını incelerken yeni bir antibiyotik oluşturmaya yarayacak genetik kodu buldu.

ANTİBİYOTİK DİRENCİ

Bilim adamları, söz konusu genetik kod ile oluşturdukları ve lugdunin adı verilen antibiyotiği fareler üzerinde denedi. Deneyler, lugduninin deride ortaya çıkan ve antibiyotik dirençli bakterilerin neden olduğu MRSA ve enterokok gibi hastalıkları tedavi ettiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılardan Dr. Bernhard Krismer, bazı hayvanların hastalıklardan tamamen kurtulduğunu, vücutlarında hastalığa yol açan bakteri kalmadığını söyledi. Bazı hayvanlarda da hastalığın ve bakteri miktarının azaldığını belirten Krismer, ancak antibiyotiğin derinin alt katmanlarında çalışmaya devam ettiğini gözlemlediklerini kaydetti.

Lugdunini insanların tedavisinde kullanmadan önce hayvanlar üzerinde test etmeyi sürdüreceklerini kaydeden bilim adamları, daha önce tüm antibiyotiklerin topraktaki bakteriler arasından keşfedildiğini, insan vücudunda ilk defa antibiyotik bulduklarına dikkati çekti.

Araştırmacılardan Prof. Dr. Andreas Peschel, yeni antibiyotikler bulmak için insan vücudunun daha detaylı araştırılabileceğine dikkati çekti.

HASTALIKLA MÜCADELE

Lugdunin, bu tür bir antibiyotiğin ilk örneği olabilir, tarama çalışmalarına başladık. diyen Peschel, gelecekte hastalıklarla mücadele için insanlara genetiği değiştirilmiş bakteriler enjekte edilebileceğine inandığını söyledi.

Peschel, lugdunin genlerini zararsız bakterilerin içine yerleştirerek mikropları yok edebilecek yeni bir önleyici antibiyotik geliştirmeyi umduklarını sözlerine ekledi.

Hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotikler, en son 1980li yıllarda keşfedilmişti. Günümüzde antibiyotiğe dirençli hastalıkların sayısının artması, yeni antibiyotik ihtiyacını artırıyor.

Ana Sayfaya Git