Antibiyotik yerine ıhlamur içirin

KIŞ aylarının gelmesi ve okulların açılmasıyla daha çok kapalı ortamda vakit geçirecek olan çocukların vücut direncinin düşüp, hastalanma riskinin artacağına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seçil Sözen Çakır, "Bu aylarda soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülüyor fakat tedavisinde antibiyotik önermiyoruz. Onun yerine bol sıvı tüketilmesi, ateş düşürücü ilaçların kulanılması ve bitki çaylarının içirilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Haberler 10.09.2018 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antibiyotiklerin çocuklarn barsak florasn etkilediini ve baklk sistemini bozduunu söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar Uz. Dr. Seçil Sözen çakr, Geri dönüümsüz olarak floray bozuyor. çocuk bir tane antibiyotik içtiinde floras bozuluyor ve baklk sistemini bozmu oluyorsunuz. Ate düürücü kullanlmas, bol sv içirilmesi, burun kanallarnn açlmas, anne sütünün verilme sklnn artrlmas, bitki çaylarnn verilmesi örnein hlamur gibi faktörler hastalklarn iyilemesini salayacaktr diye konutu.

Anne ve babalar için çocuklarnn okula balama süreci hem heyecanl hem de stresli bir dönem. Okula yeni balayan çocuklarn salkl bir yaam sürdürmesi, okul derslerindeki baars ve ailelerin fark edemeyecei hastalklarn ortaya çkmas için okul öncesi salk kontrolleri büyük önem tayor.

KAPALI ORTAMLAR HASTALIK RSKN ARTIRIYOR

Kapal ortamlarn hastalk riskini artrdn belirten Dr. çakr, Kn gelmesiyle okullar açlyor ve çocuklar daha çok kapal alanlarda vakit geçiriyorlar. Havann soumas çocuklarn vücut direncini düürüyor. Solunum yollarndaki damalar kaslyor ve çocuklar sk sk üst solunum yolu enfeksiyonu olabiliyorlar. Kapal ortamlarda bulunmalar da hastalk riskini artryor ifadelerini kulland.

KI HASTALIKLARININ YÜZDE 90I VRÜSLERDEN KAYNAKLANIYOR

çocuklarda k aylarnda en sk rastlanan hastalk souk algnl diyen Dr. çakr, Hafif burun aknts ve nezleyle balyor. Ate 38 derecede oluyor fazla yükselmiyor, çocuun genel durumunda büyük bir bozulma olmuyor. Solunum yolu enfeksiyonlarnn yüzde 90 virüslere bal geliiyor, antibiyotik gerektirmiyor. Ate düürücü ilaçlarla müdahale edebiliriz. çocuklarda ikinci en sk görülen hastalk Farenjitde yine yüzde 90 virüslerden kaynaklanyor, antibiyotik gerektirmiyor dedi.

çOCUKLARDA ANTBYOTK KULLANILMASINI ÖNERMYORUZ

çocuklarda antibiyotik kullanlmasn önermediklerini vurgulayan Dr. çakr, Türkiyede gereksiz antibiyotik kullanlmasndan dolay birçok antibiyotie direnç kazanld. Yani bu antibiyotikleri biz kaybediyoruz. Gerçekten ihtiyaç olduunda direnç gelitirildii ve gereksiz kullanld için etkili olmuyor. Ate düürücü ilaç, vücut ssn düürmek için üzerindeki kyafetlerin azaltlmas, burnunun açlmas çocuklar iyiletirecektir diye konutu.

ANTBYOKTK çOCUUN BAIIKLIK SSTEMN BOZUYOR

Antibiyotiklerin çocuklarn barsak florasn etkilediin ve geri dönüümsüz olarak floray bozduunu söyleyen Dr. çakr, öyle konutu:

Barsak floras ikinci beyin olarak kabul ediliyor. Bütün baklk sistemini kontrol eden mekanizma aslnda barsaklarmzda bulunan bakterilerdir. çocuk bir tane antibiyotik içtiinde floras bozuluyor ve baklk sistemini bozmu oluyorsunuz. çocukluk dönemlerinde gelien antibiyotik dirençleri var daha sonra gerçekten ihtiyac olduundan antibiyotik çocua verildiinde iyiletirmiyor. Ate düürücü kullanlmas, bol sv içirilmesi, burun kanallarnn açlmas, anne sütünün verilme sklnn artrlmas, bitki çaylarnn verilmesi örnein hlamur gibi faktörler hastalklarn iyilemesini salayacaktr.

EL YIKAMA ALIKANLII çOK ÖNEML

çocuu hastalklardan korumann en önemli yolunun eitim olduunu vurgulayan Dr. çakr, çocuk aileden gördüünü yapar. çocua ellerinin ykanmas gerektiini öretmek gerekiyor. çocuk nasl hapracan, öksüreceini bilmelidir. Bu da aileden gelen eitimle olur. Etrafa damlack enfeksiyonu yaymamak için eliyle deil dirsek içiyle azn kapatmaldr dedi.

AI çOCUU ENFEKSYONLARDAN KORUYOR

A yaplmasnn önemine deinen Dr. çakr, Okul çandaki çocuklar, sütünü, etini almas dnda A,C ve E vitaminlerinden youn bir ekilde beslenmesini öneriyoruz. çocuklar enfeksiyondan koruyan dier önemli faktör alarn düzgün yaplmasdr. Özellikle zatürree as son derece önemlidir. Astm, diyabeti, kronik böbrek hastal olan çocuklara da grip asnn yaplmas gerekiyor. Ayrca, çocuu kn giydirirken kaln tek kat giydirmektense ortam ssna göre ince birkaç kat giydirip ortam ss iyiyse onlarn azaltlmas da enfeksiyonlardan korur diye konutu.

HASTA çOCUU OKULA GÖNDERMEYN

Ailelere hasta çocuklarn okula görmemeleri tavsiyesinde bulunan Dr. çakr, Eer atei varsa ve öksürüyorsa kapal ve scak ortamda, ayn snfta, öksüren, aksran çocuklar bir arada olduu için enfeksiyon hzlca yaylyor. çocuklar iki, üç gün evde tutmak hem iyilemesini kolaylatrp hem de enfeksiyonun yaylmasn engellemek adna son derece önemlidir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git