Aort anevrizması ihmale gelmez!

Dr. Şirin, "Damar duvarının sağlamlığını kaybetmesi, genişlemesi olarak tanımlanan ve patlamaya hazır bir bomba gibi hayatı tehdit eden anevrizmalara tansiyon, sigara, genetik faktörler gibi nedenler yol açmaktadır." ifadelerini kullandı.

Haberler 09.01.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Gökçe irin, anevrizma ya da halk diliyle balonlamann, damar duvarnn salamln kaybetmesi ve genilemesi olduunu belirtti.

irin, anevrizmaya kar tedbirli olunmas gerektiine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Anevrizmalar genellikle herhangi bir belirti vermezler. Bu nedenle rutin kalp ve damar sal kontrolleri ihmal edilmemelidir. Bir genilemeden ya da bir anevrizmadan söz edebilmek için normal damar çapnn en az bir buçuk ya da iki kat kadar genilemesi gerekir. Kiinin yana, cinsiyetine, boyuna, vücut arlna ve bulunduu bölgeye göre damar çaplar farkllk göstermektedir. Yüksek tansiyon, sigara kullanm, genetik faktörler ve baz enfeksiyonlar anevrizmaya yol açan nedenler arasndadr. Bazen de travma sonras damarlarda anevrizma oluumu görülmektedir. Anevrizma aortunun bölümlerinden herhangi bir yerinde görülebilir. Anevrizmalar en çok böbrek atardamarlarn verdikten sonraki bölümde geliir. Bazen tek bir anevrizma, bazen birden fazla anevrizma oluabilir.

ANEVRZMANIN BELRTLER

Anevrizmalarn genellikle herhangi bir belirti vermediini, çou anevrizmann rastlantsal olarak baka bir nedenle yaplan muayenenin bulgusu olarak saptandn belirten irin, Yaknmalar, anevrizmann bulunduu yere göre farkllk göstermektedir. Karn içerisinde yerleen anevrizmalar karn ars veya sklkla bele doru yaylan ar ile ortaya çkmaktadr. Büyük anevrizmalarda hasta elini karnna koyduunda eline bir top vuruyormu gibi hissedebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Göüs boluundaki anevrizmalarn ise göüs ars, srta vuran ar veya ses ksklna neden olabildiini aktaran irin, Bazen de ilk bulgu aort damarnn yrtlmas eklinde olmaktadr. Günümüzde anevrizma tans koymak oldukça kolaydr. En sk bavurulan tehis yöntemi ultrasonografidir. Genellikle ultrasonografi sonras anevrizma saptanan hastalarda ileri tetkik gerekmektedir. Hastann takibinde ve tedavinin planlanmasnda ileri tetkik olarak en sk Bilgisayarl Tomografi kullanlmaktadr. ifadelerini kulland.

TEDAV YÖNTEMLER

irin aort anevrizmas tedavi yöntemlerine ilikin ise, Anevrizmann bulunduu yere ve büyüklüüne göre tedavi yöntemleri deimektedir. çkan aorttaki anevrizma çap 5.5 cm ve üzerinde ise baka bir ba dokusu hastal yoksa tedavi edilmelidir. Karn içindeki anevrizmalarda ise müdahale snr anevrizma çapnn 5.5 cm çapa ulamas ve daha büyük olmasdr. deerlendirmesinde bulundu.

Büyüme hz fazla olan 5.5 cmden küçük anevrizmalarn da tedavi edilmesi gerektiini bildiren irin, Küçük anevrizmalar tbbi tedavi ile izlenebilir. Müdahale snrnda olan anevrizmalar için iki farkl yöntem uygulanmaktadr. Açk cerrahi ve kapal (Endovasküler) yöntem. Açk cerrahi yöntemde balonlam bölge çkarlp yerine yapay bir damar yerletirilmektedir. Kapal yöntemde ise damar içerisine yerletirilen stent-greftler ile anevrizmalar devre d brakmaktadr. Anatomik olarak uygun olan hastalarda Endovasküler yöntem birinci tercihtir ve düük risklerle uygulanmaktadr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git