Apandisite neden olur

Çocuklarda yaşanan apandisitin nedeninin yetişkinlere göre farklılık gösterebildiğinin altını çizen Çocuk Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Mevlit Korkmaz, yaşanan viral enfeksiyonların çocuklarda apandisit gelişimini tetikleyebileceğini söyledi.

Haberler 27.03.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Apandisitin her yata olabildii gibi sklkla 7-14 ya aras görülebildiini söyleyen çocuk Cerrahisi uzman Prof. Dr. Mevlit Korkmaz, en belirgin ve sk görülen ikayetin geçmeyen karn ars, itahszlk ve kusma olduunu vurgulad.

EBEVEYN TAKB ÖNEML

Apendiks içine giren sert dk parçasnn takl kalmas veya duvarndaki lenf bezlerinin büyümesi ile kanal tkamas apandisite yol açabileceini söyleyen Prof. Dr. Korkmaz, ikayetler, devaml karn ars ve itahszlkla balar. Birkaç defa kusma ile devam eder. Hastalarda çok yüksek olmayan ate, kalkarken, yürürken, öksürürken artan karn ars olabilir. Muayene bulgular, tanda çok önemlidir ve zamannda tedavisi yaplmazsa hayati riskleri olabilir diye konutu.

BAIILIK SSTEMN DESTEKLER

Prof. Dr. Korkmaz, apendiksin vücut savunma sisteminde etkili lenf bezleri içerdiini ancak alndktan sonra sindirim sistemindeki kalan bezlerin bu aç kapattn belirterek, Apandisitteki barsak florasnda bulunan mikroorganizmalarn hastalk boyutuna ulamasnn en önemli nedeni, apandisit iç boluunun tkanmasdr dedi.

Prof. Dr. Mevlit Korkmaz, giri ve çk tek yerden olan apandisit oluumunun nedenleri hakknda u bilgileri paylat:

Apendiksin çok uzun olmas, sert kaka tkaçlar, yutulan küçük yabanc cisimler, besinlerin çekirdekleri (kiraz, limon, zeytin vb.), barsak solucanlar, ileri yalarda bu bölge tümörleri ile kanal tkanabilir, sonrasnda apandisitin içinde sv birikmeye balar ve mikroplar çoalarak iç basnc artrr böylelikle apandisitin dokusu bozularak iltihaplanma balar. Meydana gelen iltihaplanmay önleminin bir yolu yoktur, en etkili yöntem apandisin cerrahi yolla alnmasdr.

CERRAH LE TEDAV

Göbek etrafnda balayan karn ars ikayetinin sa alt karn bölgesinde hissedilmeye devam ettiini kaydeden Prof. Dr. Korkmaz, tahszlk, bulant-kusma ve çok yüksek olmayan ate görülür ve çocukta bunlar gözlemlendiinde mutlaka bir doktora bavurulmas gerekir. ltihapl apandisit için en etkili çözüm yolu, ameliyattr ifadelerini kulland.

ki çeit operasyon olduunu belirten Prof. Dr. Korkmaz, ameliyat hakknda u bilgileri verdi:

Biri açk cerrahi, dieri laparoskopik apendektomidir. Avantajlar fazla olan laparoskopik yani kapal yöntem çocuklarda ya snr olmadan hepsinde uygulanabilmektedir. Ameliyat öncesinde apandisit patladysa tedavi ve iyileme süreci daha uzun olmaktadr. Açk cerrahi yöntemle yaplan ameliyatlardan sonra spor yapan çocuklarn bir süre ar egzersizlere ara vermesi gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git