Araştırma: Çocuk nedeniyle işi bırakan annelerin yüzde 60’ı işe dönmek istiyor

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Danone Türkiye işbirliğinde gerçekleştirilen "İyi ki Annem Çalışıyor" araştırması, çocuk nedeniyle işi bırakan annelerin yüzde 60'ının iş hayatına geri dönmek istediğini gösterdi.

Haberler 12.10.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KAGDER ve Danone Türkiye ibirlii ile balatlan yi ki Annem çalyor kampanyas kapsamnda, çocuk bakm sorumluluklar ya da farkl çevresel etmenler nedeniyle çalmay brakm anneleri cesaretlendirecek, çalan anneleri ise i yaamnda kalmaya tevik edecek çalmalarn yürütülmesi hedefleniyor.

Kampanyann hazrlk aamasnda Ipsos Sosyal Aratrmalar Enstitüsü tarafndan hazrlanan çalan Annelerin e Dönüü aratrmas da annesi çalan çocuklarn küçük yatan itibaren kadn-erkek eitlii algsna sahip olduklarn ve onu kendilerine rol model aldklarn ortaya koyuyor. Aratrma ayrca, çalan kadnlarn anne olduktan sonra ie dönülerine dair temel sorunlar saptarken, bu sorunlarn çözümüne ilikin ipuçlar ortaya koyuyor.

yi ki Annem çalyor kampanyasnn tantm, Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze çuhadarolu ve KAGDER Bakan Sanem Oktarn katlmyla düzenlenen toplant ile yapld. Toplant kapsamnda, aratrma sonucunda elde edilen tespitler dorultusunda, çalan annelerin kendileri ve aileleri için yaratt katma deer vurguland.

Danoneun dünyada faaliyet gösterdii tüm ülkelerde cinsiyet çeitliliini ve kadnn güçlendirilmesini desteklediini ifade eden Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze çuhadarolu, Türkiyede kadnlarn istihdam ve igücüne katlm oranlarnn artrlmasna büyük önem veriyoruz. çalan Annelerin e Dönüü Aratrmasna göre iten ayrlm annelerin yüzde 60 ii braktklarnda çalmay özlüyor, bu süreçte kendilerine ve çocuklarna istedikleri zaman tam olarak ayramyorlar. Anneler ii braktklar ilk dönemde bir rahatlama yaadklarn ifade ediyor. Aratrmamza göre ie dönmü annelerin yüzde 93ü, eleri ie dönmü babalarn ise yüzde 87si; çalan annenin çocuklarna kiisel ve sosyal geliimleri için daha fazla imkn sunduu görüünü benimsiyor. çocuk sahibi olduktan sonra iini brakan ve henüz ie dönmeyen annelerin yüzde 79u ve ei ie henüz geri dönmemi babalarn yüzde 77si ise, annenin çalmasnn çocuklarda kadn-erkek eitlii algsnn gelimesi için önemli olduu düüncesine katlyor. Ayrca ei iten ayrlm babalarn yüzde 29u da elerinin ie dönerek iyi bir rol model olmalarn istiyor. Bu kampanya ile hem çocuk bakm sorumluluklar nedeniyle çalmay brakm anneleri cesaretlendirmeyi hem de çalan anneleri ise i yaamnda kalmaya tevik etmeyi hedefliyoruz. çünkü biliyoruz ki mutlu bir çocuk yetitirmek için annelerin kendinden vazgeçmesine gerek yok. Unutmamalyz ki anneler; huzurlu, mutlu ve hayattan zevk alan bireyler olduu sürece çocuklar da iyi olacaktr. dedi.

KAGDER Yönetim Kurulu Bakan Sanem Oktar ise,

Bütün ülkelerde, özellikle de Türkiye gibi büyümekte ve kalknmakta olan ülkelerde kadnlarn istihdama katlm büyük önem tayor. Eer ülke olarak hedeflerimize varacaksak, çocuklarmz ve onlarn çocuklar kalknm ve müreffeh bir Türkiyede yaayacaksa; ülke nüfusunun yarsnn, yani kadnlarn potansiyelinden de yararlanmak zorundayz. Ne yazk ki, TÜK verilerine göre ülkemizde çalma ya aralnda bulunan 29.6 milyon kadnn ancak 8.3 milyonu çalyor. Kadnlarn istihdama katlm yüzde 28 düzeyinde kalyor. Eer Türkiyede kadnlar ve erkekler ekonomiye eit katlsayd kii bana düen Gayri Safi Milli Hslamz bugün yüzde 30 orannda daha büyük olacakt. dedi.

Aratrmaya göre çocuk bakm sorumluluklar nedeniyle iten ayrlan kadnlarn uygun koullarn salanmas durumunda ie dönme konusunda istekli olduklarna dikkat çeken Oktar, Kre imkan salansa ie hemen geri dönerdim diyen kadnlarn oran ise %yüzde 60. Bu sonuçlar gösteriyor ki kadnlarn istihdama katlmas kadar igücü içinde tutulmas da önemli. Uygun koullarn salanmas noktasnda hepimize önemli sorumluluklar düüyor dedi.

çalan Annelerin e Dönüü balkl aratrmann ortaya koyduu verilerle bu konuda yol haritasn belirlediklerini kaydeden Sanem Oktar, Uygun çocuk bakm seçeneklerinin bulunmamas, i yerinde annelerin hayatlarn kolaylatrc önlemler alnmamas gibi nedenler iten ayrlan kadnlarn bu durumunu maalesef kalclatryor.

Oysa bizim hamilelik ve doum sonras iten ayrlan kadnlar tekrar i hayatna kazandrmamz gerekiyor. Kadnlarn i yaamna geçilerini kolaylatrmak hepimizin ortak sorumluluudur. dünyas da bu alandaki sorumluluklarn yerine getirmelidir. dedi.

Ana Sayfaya Git