Araç içinde parfüm ve çakmak bırakmayın

Uzmanlar, havanın çok sıcak olduğu günlerde araç içerisinde bırakılan ayna, parfüm, şeffaf çakmak gibi camsı eşyaların büyüteç görevi yaparak güneş ışınlarını topladığını ve yangına neden olduğu uyarısında bulundu.

Haberler 12.07.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Saadet Alk, hava scaklnn 45 derecelere ulat bugünlerde ev ve araç yangnlarna kar uyard. Evlerde sürekli prizde takl olan elektrikli ev aletlerinin sk sk kontrol edilmesi, kullanlmad zaman fiten çekilmesi gerektiini belirten Yrd. Doç. Dr. Alk, klimalar konusunda da uyarda bulundu. Klimalarn sürekli çaltrlmak yerine ara verilerek çaltrlmas gerektiine deinen Yrd. Doç. Dr. Saadet Alk, kullanlmad sürede alterden kapatlmasnn daha doru olacan vurgulad.

KULLANILMAYAN ELEKTRKL ALETLERN FN çEKN

Buzdolab hariç kullanlmayan elektrikli ev aletlerinin fiten çekilmesi gerektiini belirten Yrd. Doç. Dr. Alk sözlerini öyle sürdürdü:

Kullanlmayan bir aletin fiinin sürekli prizde taklmas statik elektrik ylmasna neden oluyor. Bu da snmayla birlikte yangna neden olur. Bu nedenle en bata arj aletleri kesinlikle prizde takl braklmamal. çoklu prizler sürekli takl kalmamal. Hava scakl çok yüksek. Ve kullanlan tüm aletler farkl metalden yaplm. Bu metallerin genleme katsaylar da farkl. Yangna neden olmamak için en dorusu prizde takl ev aleti brakmamaktr.

FELAKET RANDEVU ALMAZ

Mutfaklarda doal gaz ve LPGlerin de yangna neden olan en önemli unsurlar olduunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Alk, Evlerin mutfaklarnda elektrikli sensör kullanlmal. Bu sensörler LPG ve doal gaz kaçaklarn annda bildiriyor. Ayrca yaplan yanllardan biri eer ortam karanlksa ve doalgaz ya da LPG sznts fark edilmise elektrik dümesini kesinlikle açmamal ya da cep telefonu kullanlmamal. Bunlar kvlcm çkmasna neden olur ve bir anda patlama meydana gelir. Özellikle yatmadan önce evde her ey kontrol edilmeli, çünkü felaket randevu almaz dedi.

Maazalarn klimalarnn d ünitelerinin uygun olmayan yerlerde bulunmamas nedeniyle de yangn çkabildiini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Alk, Bir çok yangn bundan çkyor. Is yayan aletlerin havadar yerde olmas gerekir. Ayrca LED lambal aydnlatmal panolardan yangn çkyor. Bunlar 24 saat açk kalyor. Belirli sürelerde kapatlmas gerekiyor dedi.

ARAç çNDE PARFÜM, AYNA EFFAF çAKMAK BIRAKMAYIN

Araç yangnlar konusunda da bilgi veren Yrd. Doç.Dr. Alk, Araba içinde cams eyleri brakmayn. Parfüm iesi, ayna, effaf çakmak gibi. Bu eyalar güne altndaki bir araçta büyüteç etkisi yapp bir yerde toplayp, aracn döemesinin yanmasna ve yangn çkmasna neden oluyor. Tüm bunlara dikkat etmek gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git