Aralık ve ocakta büyük artış olabilir

Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 'Nu' adıyla da anılan 'B1.1.529' varyantının daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekip, "Salgın sürüyor, yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı çok yüksek. Aralık ve ocak aylarında çok büyük artış olabilir" dedi.

Haberler 29.11.2021 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19 salgnnda bugüne kadar tespit edilen, en çok mutasyona uram varyant olarak da bilinen Nu varyant ile ilgili açklamalarda bulunan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, daha önce yine Güney Afrikadan çkan Beta gibi alara, antikorlara ve ilaçlara daha dirençli olma, baklk sisteminden de kaçma olasl bulunduu için yeni varyantn kayg verici olduunu söyledi. Nu varyant için alnmas gereken önlemlerin dierlerinden çok da farkl olmadna dikkat çeken Kurugöl, Elimizdeki silahlar belli. lki a dierleri maske, mesafe ve el temizlii. Son günlerde maalesef maske kullanmna daha az önem veriyoruz. Daha çok önem vermeliyiz. Alanmal, kurallara uymalyz. Ülkemizde salgn bitmi havas var. Oysa salgn sürüyor, her gün 200den fazla canmz yitiriyoruz. Yeni önlemler almazsak yeni bir dalgann ülkemize gelme olasl çok yüksek. Aralk ve ocak aylarnda çok büyük bir art olabilir. Güney Afrika ve baz ülkelerden ülkemize giriler yasakland. Bu çok doru. Ayrca bu ülkelerden son 2 hafta içinde gelenlerin saptanp test yaplarak karantinaya alnmas gerekiyor diye konutu.

DER VARYANTLARDAN FARKLI PROFLE SAHP

Covid-19la mücadelede tüm dünya olarak iyi konumda olunmadn belirten Prof. Dr. Kurugöl, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi birçok Avrupa ülkesinde belirgin vaka artlar var. Bu olumsuz haberlere bir de Güney Afrikadan gelen yeni bir varyant eklendi. Bu yeni varyant imdiye kadar bildiimiz dier varyantlardan çok farkl bir profile sahip. Salgnn balad Wuhandan çkan virüse göre daha fazla farkllk gösteren bir varyant. u an için B1.1.529 olarak isimlendirilen bu varyant, Güney Afrikal bilim insanlar tarafndan geçen hafta içinde bildirildi. Bu varyant, virüsün baland reseptöre daha güçlü balanyor. Yani daha fazla bulac olma olasl yüksek dedi.

çOALMA DAHA HIZLI

Yeni varyantn daha hzl çoaldn belirten Prof. Dr. Kurugöl, Daha önce yine Güney Afrikadan çkan Beta gibi alara, antikorlar ve hatta ilaçlara daha dirençli olma, baklk sisteminden kaçma olasl var. Bunlar birleince yeni varyant bizlere, kayg veriyor. Rakamlara baktmzda Güney Afrikada 100lere kadar düen vaka says, 1 hafta içinde 3 binlere çkt. Yeni varyant Güney Afrika dnda komusu Botswana, srail ve Hong Kongda görüldü. Hong Konga Güney Afrikadan giden bir kii havaalannda hastal bulatrd. Oturduu bölge karantinaya alnmasna ramen vakalar olutu. srailde de vakalar görüldü. Bu vakalarda al olmalarna ramen yeni varyant hastalk yapt açklamasnda bulundu.

Dünya Salk Örgütünün yeni varyant için toplandn belirten Kurugöl, Muhtemelen yeni varyanta Nu ismi veya Omicron ismi verilecek. sminin ne olmasndan öte bunun ne kadar bulac ve endie verici olduu önemli. Gerçekten de ilk bulgular kayg verici dedi.

AILAMA YETERL DEL

Alanma oranlarna da deinen Prof. Dr. Kurugöl, Alama oranlarnda belli bir seviye çksak da özellikle çocuk ve genç alanmasnda gerideyiz. Alama oranmz istediimiz seviyede deil. Birçok al kiide de aradan geçen zaman nedeniyle koruyuculuk azald. Bu kiilerin hzla hatrlatma dozu olmas gerekir. Önümüzdeki günlerde amz Turkovacn da devreye girmesiyle alama oranlarmz artacaktr. Umudum bu yönde dedi.

Hastaln Güney Afrikada çkyla ilgili ise Kurugöl, Asz kronik bir hasta, AIDS hastasnda ortaya çkt düünülüyor. Hasta asz olduu ve süreç uzun sürdüü için çok sayda mutasyon sonucu bu yeni varyant ortaya çkt. Bilindii gibi virüs, insan vücudunda mutasyona urayarak yeni varyantlar ortaya çkyor. Yeni, tehlikeli varyantlar önlemenin yolu toplumda bulan önlenmesi, bunun için alama orannn artmas, tüm nüfusun yüzde 80inin ayla bak olmas gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git