Araştırma: Diş çürükleri durdurulabilir; dolgu son çare olmalı

Araştırmacılar, diş çürükleri tedavisinde dolgunun her hasta için gerekli olmadığını açıkladı.

Haberler 07.05.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrma, Toplum Di Hekimlii ve Az Epidemiyoloji Dergisinde yaymland.

Avustralyal aratrmaclar, yedi yl boyunca yürüttükleri çalmalarda, di hekimlerinin uzun yllardr di çürükleri için kullandklar dolgunun birçok hastada çok gerekli olmad kansna vardklarn duyurdu.

Sciencealert.com sitesinin haberine göre, 2015 ylnda Avustralyadaki Sydney Üniversitesinden aratrmaclar, di çürümelerinde dolgu tedavisinin birçok hasta için gerekli olmad konusunda bir aratrma yapmt. Dört yl önce yaplan bu aratrmann ardndan doktorlar, söz konusu çkarm destekleyici yeni bir aratrma daha yürüttü. Buna göre tedaviden çok, dii korumaya yönelik yaklamn çok daha faydal olaca vurguland.

D çÜRÜKLER

Aratrmaclara göre, di hekimlerinin uzun süredir inand gibi di çürükleri hzla gelien bir süreç deil. Di hekimleri, di çürüklerinin hzl bir ekilde ilerlediini düünmelerinden dolay di yüzeyindeki anmay önlemek için di boluunu doldurma tedavisini tercih ediyor.

Ancak aratrmann bandaki Wendell Evansa göre di çürümesi her zaman ilerleyen bir süreç deil ve di hekimlerinin düündüü kadar hzl ilerlemiyor. Örnein di çürümesinin, diin yüzeyinden di kemiine kadar ilerlemesi dört ile sekiz yl alyor. Bu süre de di çürümesinin tespit edilmesi ve dolgu yaplmadan tedavi edilmesi için yeterli bir süre.

Habere göre, aratrmaclar, gelitirdikleri di çürümesi yönetim sistemi (CMS) adn verdikleri bir sistemle, di çürüünü durdurabiliyor, tersine çevirebiliyor ve dolgu yaplmasna gerek kalmadan koruyabiliyor. Evan ve meslektalar CMS tedavisi alan hastalardan di çürüme riskinin yüzde 30 ile 50 arasnda azaldn açklad.

Ana Sayfaya Git