Araştırma: Kutup ayılarının gıda kaynakları tükeniyor

Bilim insanları, Kuzey Kutbu’nda yaşayan kutup ayılarının gıda kaynaklarının tükenmeye başladığına dikkat çektiler.

Haberler 05.02.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaliforniya Santa Cruz Üniversitesinden Anthony Pagano ve meslektalar, 2014, 2015 ve 2016 yllar bahar aylarndaki kritik sezon boyunca kutup aylarnn avlanma ve hayatta kalma yöntemlerini izlemek için Kuzey Kutup bölgesine gittiler. Bilim insanlar, Beaufort Denizinin buzul tabakalarnda dokuz dii kutup aysnn kan ve idrar örneklerini alarak, her bir aynn metabolik deerlerini ölçtü. Aratrma kapsamnda deerlerini ölçtükleri kutup aylarna yüksek teknoloji navigasyon ve kameral tasmalar takan bilim insanlar, sekiz ila 12 gün boyunca kutup aylarn izledi. Aratrma sonucunda bilim insanlar kutup aylarnn çounluunun av bulabilecek enerjiye sahip olmadn ve aylarn metabolik deerlerinin bilinenden daha yüksek olduunu ortaya koydu.

GIDA KAYNAKLARI

Kuzey Kutbu buzulunun alan, on ylda yüzde 14ü bulan daralma ile küçülmeye devam ediyor ve bu durum, kutup aylarnn ana besin kayna olan fok balklarna olan eriimini giderek zorlatryor. klim deiiklii Kuzey Kutup Denizinde de etkisini gösterirken bu durum, kutup aylarnn avlanmak daha uzak bölgelere gitmelerine ve beslenmelerinin zorlamasna neden oluyor. Science dergisinde yaynlanan aratrmada bilim insanlar, kutup aylarnn fok balklarn avlamak için daha uzun mesafeler kat etmeleri gerektiini ve bu durumun da kutup aylarnn hayatta kalmalarnda önemli bir rol oynad söyledi.

Pagano, Kutup aylarnn tahmin edildiinden çok daha yüksek enerji talebine sahip olduklarn gördük. Bu sebeple kutup aylarnn hayatta kalabilmek için birçok fok bal avlamas gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git