Arkasında ruh bozukluğu bıraktı

Kovid-19 etkisini azaltırken ruhsal bozukluklar bıraktı

Haberler 26.05.2022 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ör. Üyesi Arzu Somay, Koronafobi olarak adlandrlan kitlesel Kovid-19 korkusu; zorunlu karantina ile birlikte genel nüfus arasnda kayg, istifleme davranlar ve Travma Sonras Stres Bozukluu düzeylerini artrd. Ruh sal bozukluklar yaygnlamaya balad. ifadelerini kulland.

Somay, küresel salgnn ortaya çkmasnn hemen ardndan ruhsal bozukluklarn dünya çapnda ciddi bir art gösterdiine dikkati çekerek, Kovid-19, küresel çapta ölüm oranlarnn artmasn ve çok sayda psikolojik, ekonomik etkiyi beraberinde getirdi.

Koronafobi olarak adlandrlan kitlesel Kovid-19 korkusu; zorunlu karantina ile birlikte genel nüfus arasnda kayg, istifleme davranlar ve Travma Sonras Stres Bozukluu (TSSB) düzeylerini artrd. Ruh sal bozukluklar yaygnlamaya balad. ifadelerini kulland.

Somay, arkadalardan ve aileden izole olmann, internet ve sosyal medya tüketimi, güvenlik arama, hastalk hakknda üpheler yaama ve karantina günlerinde yaam yönetme konusunda zorluklarn ba gösterdiini ifade etti.

Ruh salnn çok sayda faktörü kapsad için eitim, finans, elence ve hizmet alanlarndaki kapanlarn insanlarn ruh saln olumsuz yönde etkilediini belirten Somay, Kovid Sonras Stres Bozukluunun nedenlerini, Karantina/izolasyon nedeniyle ok, ar hastalk ve hastaneye yat nedeniyle zihinsel travma, enfeksiyon kapmaya kar korku, yaknlarnn ve sevdiklerinin ölümünü görselletirmek, i/gelir kaybndan kaynaklanan mali yük, sürekli günlük haber güncellemelerini izlemekten kaynaklanan stres ve ok, bilinmeyen yerlerde yakalanma kaygs ve evde kalma nedeniyle aile içi iddet/cinsel istismar, yeni alardan kaynaklanan olumsuz reaksiyonlarn hayali korkusu, toplumdan sosyal izolasyon damgas ile morbid gelecek ile korku. eklinde sralad.

Somay, Kovid Sonras Stres Bozukluu yaayan kiilerin bu rahatszlklarn farknda olmadklarnda ve tedavi edilmediklerinde intihar, ar depresyon, bipolar duygu durum bozukluklar gibi ciddi durumlar yaadklarn belirtti.

En fazla risk altnda olanlar artan yorgunluk, kayg, konsantrasyon bozukluu ve kararszlk ikAyetleriyle karantinaya alnan salk çalanlar olduunu aktaran Somay, küresel alarmn balangcnda, kronik hastal olanlarn ve gençlerin daha fazla psikolojik semptom gösterdiklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git