Aşı dönemini kaçırmayınız

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Tekin: “Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin bebeğe aşı uygulanıyor”

Haberler 26.04.2022 - 01:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr l Salk Müdürü Dr. Cihan Tekin, 24-30 Nisan tarihleri arasnda kutlanan A Haftas dolaysyla ann önemine dikkat çeken açklamalarda bulundu.

Açklamasnda ann insan hayatndaki önemine dikkat çeken Dr. Tekin, Ülkemizde uygulanmakta olan bebeklik ve çocukluk dönemi a takvimi, Baklama Bilimsel Danma Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda ve dünyadaki bilimsel gelimeler takip edilerek oluturulmaktadr. Ulatmz yüksek alama oranlar ile birlikte alama programmzda yer alan tüm a ile önlenebilir hastalklarda önemli düüler salanmtr. Ülkemizde, 2002 ylndan bu yana yürütülmekte olan kzamk eliminasyon program çerçevesinde gerçekletirilen youn alama çalmalar ile kzamk vaka saylarnda önemli bir azalma kaydedilmitir. Ancak, halen dünyada kzamk virüsü dolam devam etmektedir. 2009 ylndan itibaren de özellikle de Dou Avrupadan balayarak Bat Avrupa ülkelerine sirayet eden büyük kzamk salgnlar yaanm ve halen yaanmaktadr. Bu nedenle, virüs dolamnn devamllnda rol oynayabilecek olan asz veya eksik al tüm çocuklarn kzamk içeren a ile alanmalar son derece önemlidir dedi.

2011 ylndan bu yana difteri görülmemektedir

çocuk felci hastalnn 20 yldr Türkiyede görünmekte olduunu ve 1 milyon 200 bin bebee a uygulamas yapld belirten Dr. Tekin, Yine, ülkemizde olduu gibi dünyadaki pek çok ülkede uzun yllardr sürdürülen alama programlar ile difteri hastal da görülmemektedir. Ülkemizde son difteri vakasnn görüldüü 2011 ylndan bu yana difteri görülmemektedir. Ülkemizde her yl yaklak 1 milyon 200 bin bebee a uygulamas balatlmaktadr. Uygulanan alar, DSÖ tarafndan onaylanan yi üretim prosedürleri kurallarna uygun üretilmi ve uluslararas referans laboratuvarlarnda test edilmi alardr. Alar teslim alnp kullanma sunulmadan önce Ulusal Referans Laboratuvarlarmzda da test edilerek uygunluu kantlanmaktadr. Alar üretim aamasndan balayp alanacak kiiye ulatrlana kadar tüm salk kurulularnda souk zincir kurallar ve elektronik takip sistemi içerisinde uygun s aralnda korunmaktadr. A buzdolaplar ve souk hava depolarnn slar elektronik ortamda anlk olarak takip edilmekte ve souk zincir krlmalar engellenmektedir diye konutu.

A her çocuun hakkdr

Alama ebeveynlerin bir sorumluluu ve çocuklarn ise hakk olduunu ifade eden Dr. Tekin, Son yllarda, dünyada toplumlar arasnda ortaya çkan bebeklik ve çocukluk ça alarn reddetme bu konuda gösterilen tereddüt, dini, politik veya corafi gerekçelerden bamsz olarak giderek artmaktadr. Alanmam veya eksik al kiiler nedeniyle, küresel dolanmn artmas, göçler, savalar sonucu, a ile önlenebilen bulac hastalklarn görülme riski yükselmektedir. Dünya Salk Örgütü 2019 yl için öngördüü on küresel salk tehdidinden birisinin a reddi tereddüttü olduunu bildirmektedir. Bu balamda tüm dünyada çeitli admlar atlmakta ve önlemler alnmaktadr. Henüz daha sonlanmam olan pandemi süreci, Alara umut balamann ne kadar önemli olduunu bir kere daha ortaya koymutur. Covid-19 pandemisinin de eninde sonunda alar sayesinde üstesinden gelinecektir. Alama hizmetleri her çocuun hakkdr, yüksek alama oranlarna ulamak bata birinci basamak salk hizmetleri ve güçlü salk politikalarn gerektirir. Rutin alama hizmetleri yaamn balangcnda salk hizmetlerine eriim için en erken temas noktasdr ve her çocua hayatnn en erken döneminden yalanncaya kadar salkl bir yaam ans sunar. Bu vesileyle, geleceimizin teminat çocuklarmzn salkl bir dünya için sadece ülkemiz çocuklarnn deil, tüm dünya çocuklarnn alanma ve salk hakkn bir kez daha hatrlatmak isteriz. Alama ebeveynlerin bir sorumluluudur ve çocuklarn ise hakkdr. çocuklarn alatarak hastalklardan koruyan ve kendileri de alanarak bata Covid-19 olmak üzere çeitli hastalklardan korunan a kahraman tüm ailelerimize ve alama çalmalarnda görev yapan a kahraman salk çalanlarmza teekkür eder, ükranlarmz sunarz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git