Aşı erteleyenlere yeni uyarılar geldi

Kovid-19 aşısını erteleyenler Aşı İletişimi Rehberi'ndeki adımlara göre bilgilendirilecek Sağlık Bakanlığınca, aşısını erteleyenlerin bilimsel veriler ışığında gerçek bilgilerle buluşturulması için sağlık personelinin izlemesi gereken yolun anlatıldığı rehber 81 ile gönderildi

Haberler 25.11.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl, Kovid-19 as olmay erteleyenlerin doru bilgiyle buluturulmas ve bilinçli karar verebilmelerinin salanmas için salk personelinin izlemesi gereken yolun anlatld A letiimi Rehberi hazrlad.

Rehber, ülke genelinde görev yapan salk personeline ulatrlmak üzere 81 ile gönderildi. Ayrca dijital ortamda ve internette kullanlmas için rehberdeki bilgiler çerçevesinde eitim videosu da bulunuyor.

Kovid-19 asn erteleyen veya a yaptrmak istemeyenlerin, doru olmayan birçok bilgiye maruz kald belirtilen rehberde, bu kiilerin en önemli ihtiyacnn doru kaynaklardan gerçek bilgiye ulamak olduu vurguland.

A olmayanlarn, ikna edilmesi için deil bilinçli karar verebilmelerinin salanmas için bilgilendirilmesi gerektiine iaret edilen rehberde, salkçlara u tavsiyelerde bulunuldu:

nsanlarla iletiim kurma yolunuz konumak, kayglarn örenmek, empatiyle yaklamaktr. çtenlikle dinlemek, karnzdaki kiiye kendisinin kabul edildiini hissettirecektir. Karnzdaki kii kabul edildiini hissettikten sonra bilimsel veriler nda yapacanz açklamalar yerine ulaacaktr.

Rehberde, beden dili, yüz ifadesi, jest ve mimiklerin yaplan konumadan daha etkili olduu vurgulanarak, etkili iletiim için görüme yaplan kiiyle kar karya durulmas, göz temas kurulmas, kiinin aktif ekilde dinlenmesi gerektii kaydedildi.

AI YAPTIRMAYANLARIN SORU VE ENDELER DNLENMEL

Kovid-19 as yaptrmay erteleyenlerin sorularnn dinlenmesi ve anlalr ekilde cevaplanmasnn önem tad bildirilen rehberde, bu kiilere endielerinin anlaldnn hissettirilmesi gerektii belirtildi.

Rehberde, toplumsal hayatn salkl devam edebilmesi için ann önemine iaret edilerek, a konusunda kararsz olanlara A sevdiklerinizle güvenle bir araya gelmenizi ve onlara sarlmanz salar. Toplumumuzun çounluu a olduunda maske takmadan ve mesafeler olmadan sevdiimiz etkinlikleri yapmaya dönebileceiz. hatrlatmasnn yaplmas istendi.

KOVD-19 AILARI LE LGL SIKçA SORULAN SORULAR

Rehberde, Kovid-19 alaryla ilgili skça sorulan sorulara da yer verildi. Bu sorulardan bazlar öyle:

Soru: Yeni duyulan mRNA alar nasl gelitirildi?

Cevap: Yeni duyulan mRNA a teknolojisi 20 yl akn süredir üzerinde çallan bir yöntemdir. Pandemi nedeniyle baz üniversiteler ve laboratuvarlar mevcut mRNA teknolojisini kullanarak bir a gelitirmeye odaklanmtr.

Soru: mRNA alar DNAya etki eder mi?

Cevap: mRNA alar DNAnz hiçbir ekilde etkilemez veya deitirmez. Bu a yalnzca baklk sistemine gönderilen ve virüsün nasl göründüünü, onu bertaraf etme talimatlarn içeren bir mesajdr. Vücudunuzun antikorlar oluturmasna yardmc olduktan sonra yok edilir.

Soru: Alar dourganl etkiler mi?

Cevap: Kovid-19 alar dourganlk sorunlarna neden olmamaktadr.

Soru: Gelitirilen alar güvenli mi?

Cevap: Kovid-19 için gelitirilen alar dünyann pandemiyi yavalatma ve sona erdirme umudu haline gelmitir. Bu nedenle bütün dünya a gelitirmenin her admn yakndan takip etmitir. Ann güvenlilik ve etkililii için dünya çapndaki kurulularla birlikte her ülke alarn güvenliliini titizlikle izlemeye ve deerlendirmeye devam etmektedir.

Türkiyeye gelen alarn tamam Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) tarafndan laboratuvar ortamnda incelendikten ve kontrollerden geçtikten sonra uygulanmaya balamtr.

Soru: A yaptrdktan sonra alerjik reaksiyonlar görülebilir mi?

Cevap: Kovid-19 alarndan sonra çok nadir de olsa alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar genellikle a yapldktan sonra 30 dakika içinde ortaya çkmaktadr.

Soru: Alarn yan etkileri var m?

Cevap: Alanma sonrasnda görülebilen hafif ve ksa süreli yan etkiler, yorgunluk hissi, ate, titreme, kusma, ishal, ba ars, kas eklem ars, enjeksiyon bölgesinde ar, kzarklk, ilik eklindedir.

Soru: Kovid-19 geçirmi kii a olmal m?

Cevap: Halihazrda Kovid-19 tehisi konmu ve tedavi görmü olsanz bile a olmanz önemlidir. Hastal geçiren kiilerin alanmas, mevcut olan baklk yantn artrmaktadr.

Soru: Gebeler ve emziren anneler de a olabilir mi?

Cevap: Gebelikte ve emzirme döneminde Kovid-19 alarnn uygulanmasna ilikin veriler incelendiinde, a uygulanmas tavsiye edilmektedir. A, gebe kalmay planlayanlar, gebeler ve emzirenler için güvenlidir. Bilimsel aratrmalar, alamann gebelerde düük riskini artrmadn ortaya koymaktadr.

Ana Sayfaya Git