Aşı haziranda mı?

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, koronavirüsün tedavisine yönelik ilaç ve aşı ile ilgili 17 proje yürütüldüğünü söyledi. Mandal, "İlaçla ilgili şunu söylemiştik; inşallah yaz aylarında önemli aşamaya yani ilaç sunma aşamasına geleceğiz. Belki daha erken de gerçekleştirme durumumuz var. Haziran ayında kamuoyu ile önemli bir müjdeyi paylaşmak istiyoruz” dedi.

Haberler 11.05.2020 - 23:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜBTAK Bakan Prof. Dr. Mandal, Türkiyede koronavirüse yönelik ilaç ve a çalmalaryla ilgili gelinen son durumu anlatt. A ve ilaç çalmalarnn bilim insanlar tarafndan e zamanl yürütüldüünü söyleyen Prof. Dr. Mandal, Öncelikle kamuoyunda kartrlan bir konu olabiliyor. laç ve a nedir? ki çalma e zamanl yürüyor. laçtan kastmz, hastalkla bulumu ve tedavi aamasnda olan vatandalarmza yönelik. A ise u an bulamam gelecekte hangi aamada bulaaca dolaysyla henüz baklk kazanmamsa kalc bir çözüm oluturmak için kullanlan bir teknoloji. Hem ilaç ve a için ihtiyacmz olan bir durum. 17 tane ilaç ve a ile ilgili projelerimiz yürütülüyor. 17 projede 29 üniversite 8 firma ve 9 aratrma kurumumuz bulunuyor dedi.

HAZRAN AYI çN MÜJDE

Haziran aynda kamuoyu ile önemli müjdeyi paylamak istediklerini açklayan Mandal, laçla ilgili unu söylemitik; inallah yaz aylarnda önemli aamaya yani ilaç sunma aamasna geleceiz. Belki daha erkene de gerçekletirme durumumuz var. Haziran aynda kamuoyu ile önemli bir müjdeyi paylamak istiyoruz. Aratrmaclarmz bunun için çalyorlar. laçta hem kimyasal hem de biyoteknolojik olarak çalyoruz. Ada 8 farkl teknolojide a gelitirme çalmas içerisindeyiz. Hepsi birbirinden farkl. A noktasnda tüm dünyada hangi tip a gelitirilmeye çalyorsa Covid-19 platformu altnda dünyada eksik olan deil, ayns ve baz kullandmz teknolojilerde dünyaya örnek olabilecek niteliktedir. Bizim için önemli olan ann bulunmas ama aratrmaclarmz bunu patentleyebilecek ekilde a gelitirmeye çalyorlar. Yl sonunda klinik öncesi dediimiz çok önemli aamann tamamlanmasn öngörmütük. Bu takvimimiz de aynen devam ediyoruz. 8 teknolojinin bazlarnda da daha erken aamada sonuçlar alabileceimizi düünüyoruz diye konutu.

HAYVANLAR ÜZERNDE DENYORUZ

Testlerin hayvanlar üzerinde de denendiini belirten Prof. Dr. Mandal, öyle konutu:

Birinde hayvan deneyleri aamasndayz dier iki teknolojide haftalar içerisinde hayvan deneyleri aamasna geleceiz. Halkmzn, Türk bilim insanlarnn ve aratrmaclarnn hem ilaç hem de a aamasnda Türkiyenin yetkinlikleriyle bu iin yaplabileceine sadece takip eden deil, takip etme noktasnda gece gündüz aratrmaclarmz çalyorlar. TÜBTAK bu sürecin koordinasyonun da katk veriyor. 46 kurum aratrmaclarmzn gerçekletirecei ve övünç veren çalmalar. Hayvan deneyleri çok uzun bir süreç ve deiik aamalarda gerçekletirecek. u an için baarl noktasnda net bir ifade kullanmak doru olmaz ama en azndan baarsz noktasn söylemiyoruz. Bir sonraki aamalara devam edeceimiz ekilde hayvan deneylerimiz devam ediyor.

Ana Sayfaya Git