Aşı karşıtlarının gerekçeleri doğru değil

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, koronavirüse karşı aşı gibi yan etkileri faz çalışmalarıyla ortaya konmuş bir tedavi yönetiminin bulunduğunu belirterek, "Yan etkilerini hiç bilmedikleri bitkisel kürler alan bazı kişilerin, hayvan-gönüllü insan çalışmaları ile yan etkileri ortaya konan ilaçlara tepkilerini anlamak güç doğrusu. Bence aşıya karşıt olanlar 1 milyonu aşkın ölüme yol açan bir hastalık için daha iyi bir çözüm önerileri varsa onu sunmalı. Aşı karşıtlarının ortaya koydukları gerekçeler doğru değil." dedi.

Haberler 09.12.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Budac, çinin Wuhan kentinde çkan koronavirüsün ksa süre dünyaya yayldn ve bugüne kadar 65 milyona yakn insan etkilediini söyledi.

Kovid-19un SARS ve MERS virüslerine benzese de daha bulac özelliklere sahip olduunu hatrlatan Budac, Kovid-19, grip virüslerinden farkl olarak daha stabil bir genetik yapya sahiptir. Bu nedenle Biontech, Moderna, Astra Zeneca gibi firmalarca üretilen geçen yln virüsüne kar oluturulan a bu yln virüsüne uygulanmaktadr. Ancak dünyada reinfeksiyon yani Kovid-19a tekrar yakalanan vakalar duymaya baladk. Birlikte çaltm onkoloji doktoru, keza bir dahiliye uzman meslektamz u son 2-3 günde örenmi olduum olgular. Dünyada ilk olarak geçen yaz sonlarna doru Hong Kongda reinfeksiyon vakas bildirildi. Daha 25 vaka bildirisi oldu. 26 yanda ünlü bir sporcunun 2. kez Kovid geçirdii Wall Street Journalda haber konusu olmutu. Yani olgu bildirileri düzeyinde bilgimiz mevcut, çok merkezli büyük ölçekli çalmalar u an mevcut deil. diye konutu.

Virüsün mutasyona uradna vurgu yapan Budac, öyle devam etti:

Virüs çindeki virüs deil artk. Dünyada G kladnn yaygn olduu bildirilmektedir. Reinfeksiyona maruz kalan hastalarda immün (baklk) sistemde yetersizlik olduu ifade edilmektedir. Bunun yan sra virüsün genetik haritasnda farkl kladlarn reinfeksiyonda rol ald gösterilmitir. En önemli kayg tabii virüste ann hedefi olan RBD yani reseptör balanma bölgesinde mutasyon ortaya çkmasdr. Bu konudaki veriler imdilik olumsuz gelime olmad yönünde olsa da, zamann aleyhimize ilediini ve aya onay verilmesinin, ABDde bulac hastalklar uzman Dr. Anthony Faucinin, ngilterenin Pfizern koronavirüs asn onaylayarak acele ettii iddialarnn aksine daha erken davranlmas kanaatindeyim.

Budac, ann virüsle mücadeledeki önemine deinerek, yaplan a çalmalarnn faz raporlarnn bilimsel dergilerde yaynland, bu alarn 1 ay sonra etkisini göstereceini ve virüsün yapsal deiime uramaz ve a uygulamasnda doru stratejiler izlenirse baarszlk için bir neden görünmediine vurgu yapt.

- Bizzat kendi ailem için de ann çkmasn bekliyoruz

Geçen yüzylda 300 milyon ölüme neden olan çiçek virüsünün 1980 ylnda dünyada ortadan kaldrlmasnn a sayesinde olduunu hatrlatan Budac, Toplumsal çekincelerden biri ann yan etkileri, bir dieri de genetik yapya mRNA alarnn entegre olmas. A gibi yan etkileri faz çalmalaryla ortaya konmu bir tedavi var. Yan etkilerini hiç bilmedikleri bitkisel kürler alan baz kiilerden aldmz hayvan-gönüllü insan çalmalar ile yan etkileri ortaya konan ilaçlara tepkilerini anlamak güç dorusu. Bence aya kart olanlar 1 milyonu akn ölüme yol açan bir hastalk için daha iyi bir çözüm önerileri varsa onu sunmaldrlar. A kartlarnn ortaya koyduklar gerekçeler doru deil. Bir uçak dütüünden dolay uçaa hiç binmemek, baz araç kazalar oluyor diye arabaya, otobüse binmemek ile baz yan etkileri var, a olmamak ve ilaç kullanmamak ayn kategoridedir. Bizzat kendi ailem için de ann çkmasn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Budac, ann uygulanmasndan çok lojistik sorunlarn daha öne çkacan kaydederek, ann seri üretiminin, depolanmasnn ve uygun bir ekilde datmnn yaplmasnn muhtemel problemler olduunu belirtti.

- çinden temin edilen vektör ann doru bir tercih olduu kanaatindeyim

Ann üretildii yerden çok etkisinin önemli olduuna dikkati çeken Budac, Bir a için 70 derece kapasiteye sahip soutucu dolaplarn olmas gerekiyor. 70 derece saklama dolaplar pek çok yerde snrl ve az saydadr. Bir çok ülkede bunlara sahip deil. Bu nedenle çinden temin edilen vektör ann böylesi bir souk zincir ihtiyac duymamas nedeniyle doru bir tercih olduu kanaatindeyim. Ayn sorunla muhtemelen Bat ülkeleri de karlaacaktr. eklinde konutu.

- Sonbaharda olumlu sonuçlar almak mümkün olabilir

Kovid-19un MERS ve SARS virüsleri gibi en yüksek zirvelerini sonbahar ve ilkbaharn banda yaptn anmsatan Budac, dolaysyla ilkbaharda salgnn zirveye ulamasnn engellenebilmesi halinde yazn dip saylara ulalabileceini ve 2021 sonbaharnda ise çok daha olumlu sonuçlar elde edilebileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git