"Aşı karşıtlığı her yıl iki kat artıyor"

"Her yıl çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısı iki kat artıyor. Bunun sonuçlarından endişeliyiz. Özellikle çocukluk çağı aşılarının zorunlu hale getirilmesi gerekiyor"

Haberler 15.03.2019 - 12:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve nfeksiyon Hastalklar Dernei (KLMK) Bakan Prof. Dr. Alpay Azap, çocuklarna a yaptrmayan aile saysnn her yl iki kat arttn belirterek, Bunun sonuçlarndan endieliyiz. Özellikle çocukluk ça alarnn zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. dedi.

KLMK tarafndan bu yl 20ncisi düzenlenen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve nfeksiyon Hastalklar Kongresi, Antalyadaki Belek Turizm Merkezinde balad.

Yurt içi ve yurt dndan bin civarnda bilim insannn katld kongrede, bata enfeksiyon hastalklar, antibiyotik direnci ve bulac hastalklar olmak üzere önemli konular deerlendirilecek.

Prof. Dr. Azap, düzenledii basn toplantsnda, kongrede Türkiyede görülen, yeni ortaya çkabilecek hastalklar, antibiyotik ve alarla ilgili bilimsel konular masaya yatracaklarn bildirdi.

A kartlnn dünya genelinde giderek arttn vurgulayan Azap, unlar kaydetti:

Bunun birtakm olumsuz sonuçlarn yaamaya baladk. Avrupada kzamkla ilgili ciddi sorun var. Tüm dünya genelinde kzamk vakalar geçen yla kyasla yüzde 30 artm durumda. Sadece Avrupadaki 47 ülkede geçen yl içerisinde 83 bin kzamk vakas görüldü. 72 kii kzamktan hayatn kaybetti. Ülkemiz de bundan etkileniyor. 2016da Türkiyedeki kzamk vaka says sadece 9du. 2017de bu say 69a, 2018de ise 557ye çkt. Bu sene bu rakamn da daha artmasndan endie ediyoruz.

- Alar hayat kurtaran bulular

Alarn hayat kurtaran bulular olduuna iaret eden Alpay Azap, Sadece kzamk as tek bana, 2000den 2016ya kadar 20,4 milyon hayat kurtard. Bu kadar önemli bulular bunlar. Ne yazk ki a kartl nedeniyle toplumda endie ve uzak durma söz konusu. diye konutu.

talyan hükümetinin alar tamamlanmam çocuklarn okula alnmayacan açkladn belirten Azap, as tamamlanmayan çocuklarn artk bu ülkede okula kabul edilmeyeceini ifade etti.

Türkiyede de çocukluk alarn yaptrmayan aile saysnda ciddi artlar olduunu vurgulayan Prof. Dr. Alpay Azap, Her yl çocuklarna a yaptrmayan aile says iki kat artyor. Bunun sonuçlarndan endieliyiz. Özellikle çocukluk ça alarnn zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Alar büyükler için de var. Gribe bal ölümlerin yüzde 80i grip asyla engellenebilir. deerlendirmesinde bulundu.

- Radikal önlemler almak gerekiyor

Kongre Bakan Prof. Dr. Gökhan Aygün de antibiyotik dirençli bakteriler nedeniyle dünyada ylda 700 bin kiinin öldüünü, bu saynn 2050de 10 milyon kiiye ulamasnn beklediini anlatt.

Gidiatn öngörülenin ilerisinde olduuna deinen Aygün, Antibiyotik direnci krizi artarak devam etmekte. 2050de antibiyotik direncine bal ölümlerin, kanser, kalp damar hastalklarnn önüne geçmesi bekleniyor. çeitli önlemler alnsa da bu dirençler hiçbir zaman azalmyor. Türkiyede benzer sorunlar birebir yayoruz. u an hastanelerimizde elimizde olan antibiyotiklerin hiçbirinin etkili olmad hastalarla enfeksiyonlarla uramak zorunda kalabiliyoruz. eklinde konutu.

Bunlarn çounun ölümle sonlandn aktaran Prof. Dr. Aygün, çok ciddi radikal önlemler almak, antibiyotik kullanma yönetimi belirlemek gerektiini dile getirdi.

Dernein Genel Sekreteri Doç. Dr. Süda Tekin ise bulac hastalklarn önlenmesinde kiinin kendisini bilmesinin ve gerekli testleri yaptrmasnn önemli olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git