Aşı oldum rehavetine kapılıp, maskeyi çıkarmayın

Doç. Dr. Nejat Altıntaş, iki doz aşı olanların 'Ben aşı oldum maske takmama gerek yok' algısının yanlış olduğunu söyledi.

Haberler 28.05.2021 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Nejat Altnta, iki doz a olan vatandalarn, Ben a oldum maske takmama gerek yok algsnn yanl olduunu söyledi. srail ve ABDnin nüfusunun büyük orann aladn ve bu yüzden vatandalarna maskelerini çkarabileceini açkladn belirten Doç. Dr. Altnta, Türkiyede alama sürecinin devam ettiini ve maskelerin çkarlmasnn henüz erken olduunu kaydetti. Doç. Dr. Altnta, unlar söyledi:

Siz a olduunuz zaman hastalktan korunuyorsunuz, ama bu virüsü üzerinizde tamyorsunuz anlamna gelmiyor. Dolaysyla siz virüsü hala tayor olabilirsiniz. Yani a oldunuz, korunuyorsunuz ama hastalkl birisiyle muhatap olduunuz zaman, etkileime girdiiniz zaman siz virüsü alyorsunuz, dolaysyla bu virüsü de bakalarna siz bulatrabilirsiniz. Türkiye için henüz bu a olanlarn maske çkartmas u an için uygun deil. Ama ne zaman ki sraildeki ya da Amerikadaki gibi yüzde 50lere, 60lara geldiimiz zaman hem darda hem ev içerisinde maskeleri çkartabiliriz. Maskeyi u anda Türkiyede çkartmak çok uygun deil. çünkü siz kendinizi koruyorsunuz, ama bakalarn korumu olmuyorsunuz. A oldum rehavetine kaplp, maskeyi çkarmayn.

TEK MASKE YETERL

Doç. Dr. Altnta, kendisinin tek maske takma taraftar olduunu ifade ederek, çünkü her halükarda bu cerrahi maskelerden virüs geçiyor. Bizim amacmz maske takarken kendimizin hastalanmasndan daha ziyade maskeyle bakalarna hastal bulatrmayalm diye. Özellikle a olanlarda ne dedik, hasta a olduu zaman kendisi korunuyor ama aznn içerisinde, burnunun içerisinde virüsü tad için etrafndakilere virüsü bulatrabilir. Ama siz maske takarsanz ve yakn mesafede maske olduu için aznzdan birtakm çkacak salya, tükürükleri etrafa bulatrmyorsunuz. Dolaysyla maske takmak, özellikle a olanlar için hastaln bulamasn engelleyecektir. Tek maske bu anlamda yeterlidir. çift maskenin anlam yoktur. çünkü çift maskeyi bir dönem ben de denedim. çift maske taktnz zaman onu düzelteyim derken alttakini elliyorsunuz, düzensiz hale getiriyorsunuz. Dolaysyla aslnda fayda yerine zarar getirmi oluyorsunuz dedi.

AILANDII HALDE NSANLAR HASTALANIYOR

A kartlarnn halen insanlarn kafalarn kartrdn kaydeden Doç. Dr. Altnta, Ayla ilgili a kartlarnn söylemi olduu Hint Okyanusunda bir ada var. Seyeller Adas. Bu Seyeller Adasnn yaklak olarak nüfusu 96 bin 700 yani 100 bin kiilik bir nüfusu var. Ve halknn yüzde 70-80ini alam vaziyette. Ve a olduklar halde hastalk hala yaylmaya devam ediyor. Hatta a olduktan sonra hastaln yaylma hz daha artm vaziyette. A kartlar unu diyor, Bakn elinizde bir örnek var. Bir ada var. Halk alanm. Aland halde insanlar hastalanyor Ama unuttuklar bir ey var. Nüfusu topu topu 100 bin nüfuslu bir ada. Ve alandktan sonra rehavete kapldlar. Maskelerini çkarttlar ve bol miktarda turist almaya balad. Yani günlük ald turist says kendi nüfuslarndan daha fazla. Turisti alrken hem PCR testlerini yapmadlar hem de PCR testlerine gereken önemi arz etmediler. Dolaysyla turistlerle hastalk içeriye gelmi oldu. Buradan unu demek istiyoruz, a olsanz bile bu adadakiler gibi dikkat etmediiniz takdirde yani sosyal mesafeye dikkat etmediiniz, maskeye dikkat etmediiniz ve yurt dndan gelecek turistlere dikkat etmediiniz takdirde hastaln yaylma ihtimali, bu ada bizim için çok güzel örnek tekil ediyor diye konutu.

AUSTOS AYINA KADAR DKKAT ETMELYZ

Doç. Dr. Nejat Altnta, Türkiyede vaka saylarnn ciddi oranda dütüünü belirterek, Say azaldkça sayy azaltmak gittikçe zorlayor. Daha çok tedbir almak gerekiyor. Tabi ki bu tedbirleri alrken özellikle vatandan dikkat etmesi gerekiyor. çünkü biz hastaneler olarak elimizden gelen dikkati yapyoruz. Ve unu söyleyebilirim, bizim hastanelerimizdeki hastalk oranlarna, youn bakm oranlarna ya da poliklinik oranlarna baktmz zaman biz bu sayy net olarak görüyoruz. Yani u an Türkiyede ve özellikle Tekirda bölgesinde hasta saysnda ciddi oranda azalma var. Yani o televizyonlardaki verilen rakamlarla bizim sahada tespit ettiimiz rakamlar üst üste örtüür vaziyette. Mutlaka saylar daha fazla azaltacaksak bir süreliine daha en azndan austos ayna kadar sosyal mesafeye ve maskeye dikkat etmemiz gerekiyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git