Aşı olmayan 18-35 yaş grubu enfekte oluyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, koronavirüste genç yaş grubunun aşı olma konusunda ihmalkar davrandığını söyledi. Prof. Dr. Akın, "Dolayısıyla hastalık genç yaş grubuna doğru kaymış durumda. Şu anda aşı olanlar aşıyla korundukları için bu kişiler hastalıktan etkilenmiyorlar belki; ama aşı olmayan grup ki bunlar özellikle 18-35 yaş grubuna yerleşmiş durumda."

Haberler 14.10.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akn, havalar souyup kapal ortamlar daha fazla kullanldnda vaka saylarnn çok daha fazla artmasnn beklendiini söyledi. Prof. Dr. Akn, Giderek salk kurumlarnn yükü artacak. Buna bal olarak grip enfeksiyonuna bal yatlar da oluyor. Hastanelere yatan says da bu nedenle fazla olacak. Kapasite snrlar zorlayacak. Hatta u anda bile snrlarn zorlayan yerler olduunu duyuyorum dedi.

HASTALIK GENç YAA KAYDI

Artn birkaç faktörü olduunu vurgulayan Prof. Dr. Akn, Ayla hastalktan korunanlar olduu kadar daha genç ya grup a olma konusunda ihmalkar ya da tereddütkar davranyor. Dolaysyla hastalk genç ya grubuna doru kaym durumda. Eskiden bu grupta hastalk daha az gözüküyordu? çünkü yallarda daha fazla görünüyordu, bunlar hemen çok yakn bir zamanda hastaneye yatyordu. u anda a olanlar ayla korunduklar için bu kiiler hastalktan etkilenmiyorlar belki; ama a olmayan grup ki bunlar özellikle 18-35 ya grubuna yerlemi durumda. Bu grup enfekte oluyor. Bu grup enfekte olduunda ayla korunan kiilerin eer yeterli korumas yoksa bunlar da bulatrmaya balyor. Toplumda bir ksr döngü var. Genç ya grubu bana bir ey olmaz diyerek a olmuyor; ama enfekte oluyorlar. Zaman zaman basit semptomlar da gözükebiliyor. Bunlar ailelerine ya da arkada gruplarna gittiklerinde arkadalarna ya da ailelerine bulatryorlar diye konutu.

GENç YA GRUBUNUN AILANMASI GEREKYOR

Akn, gençlerin kendilerine bir ey olmayacan düünerek adan kaçndna dikkat çekerek, Ama neler olduunu, hastanelerde yatan vakalar görüyoruz. Keke a olsaydm dememek lazm. çünkü hastanede youn bakmda yatanlardan önemli bir ksm asz. Bunlarla konutuumuz zaman keke a olsaydm diyor. çünkü ar bir solunum yetmezlii ortaya çkyor. Hangi gençte nasl ilerleyecei belli deil. u anda Türkiyede Delta, Delta Plus dolamda. Bunun bulacl çok yüksek. Dolaysyla hem a olmuyorsunuz hem maske, mesafe kurallarna uymuyorsunuz hem her türlü tedbiri elden brakyorsunuz çok kolay enfekte oluyorsunuz. Dolaysyla bir türlü vaka says dümüyor. Bu ii frenlemenin temel yolu toplumun önemli bir ksmnn a olmas ki bu rakam tüm toplum için yüzde 70; ama 18 yan üzerindekiler ile ilgili olarak bu rakamn yüzde 90larda olmas lazm. Maske ve mesafeye muhakkak uymak lazm. Ayrca kapal alanlarn sk sk havalandrlmas da önemli. Ciddi miktarda virüsün havada bulunma saysn azaltyor dedi.

ÖNEML OLAN HEDEF GRUBU AILAMAYI BAARMAK

Prof. Dr. Akn, koronavirüs vakalarnn artmasyla beraber yeni önlemlerin alnabileceini kaydederek, Yeni önlemler alnabilir belki; ama alnan önlemler arlkl olarak aya tevik anlamnda olabilir. Bunlar da yapmak laz çünkü özellikle a tereddütüyle ilgili olan 4 tane grup var. Birinci grup, ne olursa olsun kesin a olmayacak bir grup var. kinci grup, muhakkak a olmam gerek diyen grup var. Toplumlarda bunlarn yüzde oran fena deil. Arada 2 tane gri zonda (ara yüz) grup var. Bunlarsan birisi a olay ama bama bir ey gelir mi diye a olanlar; dier grup ise a olmasam bama bir ey gelir mi diye tereddütte olanlar. Böyle 4 grup var. Bu ne olursa olsun a olmayacam diyen grupla zaten uramaya gerek yok. Bunlar bir ekilde çok net kararllar. Zaten bunlar toplumun büyük bir ksm olmad için bunlar da kazanmak önemli; ama bunlar baka ekilde eyler düünüyorlar. Esas hedef grup ben a olmasam bama bir ey gelir mi diyen grubu alamay baarmak. O zaman toplumun yüzde 70inden fazlas hedef grup diye bahsedilen 18 yan üzerindekilerin yüzde 90dan fazlas alanr dedi.

TOPLUMDA VAKA ARTTII çN OKULLARDA VAKA GÖRÜYORUZ

Prof. Dr. Akn, yüz yüze eitimin devam etmesi gerektiine iaret ederek, Okul hareketi de vakalarn artna sebep olduu gibi gözükmekle beraber esas toplumda vaka artt için okullarda vaka görüyoruz. Eer toplumdaki vaka saysn düürebilirsek, okullardaki vaka says düük seviyeye gelir. Alnan önlemlerin kat üzerinde deil muhakkak tüm okullarda sk bir ekilde uygulanmasn salamak lazm. Öretmenler hem ada rol modellik yapsnlar hem de hastalktan nasl korunulacana dair maske, mesafe ve snfn havalandrlmasna dikkat etsinler. Öretmenin burada çok kritik bir rolü var. Öretmen bu destei salarsa toplumda da en azndan örencilerde de vaka saylarnda azalma olabilir. Dolaysyla toplumdaki bulama zincirini kracamz yerlerden birisi buras dedi.

Ana Sayfaya Git