Aşı olmayanda hızlı yayılıyor!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, delta varyantının yayıldığı grubun aşı olmayanlar olduğunu söyledi.

Haberler 01.07.2021 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akn, Biontech asnda 1inci ve 2nci doz arasnn 3 hafta ile 12 hafta arasnda deiebileceini belirtti. Akn, son dönemlerde Hindistandan çkan delta varyantnn özellikle ngiltere, Almanya ve Rusyada çok yaylm gösterdiine dikkat çekerek, Türkiyenin uluslararas ilikileri ve insan hareketliliin özellikle Rusya kaynakl olmas nedeniyle Türkiye de bir risk deerlendirmesi yapt. Buna bal olarak elindeki a tedariki de yeterli olduu için alama süresini 6 hafta yerine 4 haftaya çekti. Böylece daha ksa sürede 2nci dozu alarak, koruma salayacak diye konutu.

HASTANEYE YATMAYI DA AIR VAKALARI DA ENGELLYOR

Prof. Dr. Akn, 2 doz Biontech asnn ngiliz varyant alfa ve Hindistan varyant deltaya kar etkisine dikkat çekerek, Bu konuda yaymlanm bir bilgi var; 2 doz Biontech as olanlarn ister ngiliz varyant alfa ister Hindistan varyant delta ile ilgili hastaneye yatma, ar vaka olumasyla ilgili etkileri ayn. Hastaneye yatmay da ar vakalar da engelliyor. Sadece semptomlu vakalarda delta varyantna kar ann etkisi biraz daha düük gibi geliyor; ama düük dediimiz rakam yüzde 82 falan. ngilterede yaplan çalmalar unu gösterdi; delta varyantn esas yayld grup a olmayanlar çünkü dünyann hiçbir ülkesinde u an yüzde 100 alama yok. Yüzde 100 herkes alanmad. ngilterede yüzde 60larda; ama yüzde 30-35 civarnda asz grup var. Delta varyant bu grupta hzla yaylyor. A olanlarda yok mu delta varyant? O da var; ama esas arlk a olmayanlarda karsna çkt. Bunun üzerine ngiltere tekrar a programn hzlandrmak için bir çaba gösteriyor ayrca önlemlerini de alyor dedi.

2 DOZ ARASINDAK SÜRE KISALTILABLR

Prof. Dr. Akn, alnan önlemlerin bir süre koruduunu belirterek, ngiltere bu iin kesin çözümünü ayla çözmeye çalyor. Ayn ekilde Türkiye de ayla çözmeye çalyor. Sözün özü, Türkiyede 6 hafta da iyi baklk, 4 hafta da iyi baklk salyor. Olabildii kadar 2nci dozu 15 gün daha öne çekerek, 2nci dozu olan saysn daha fazla artrmaya çalyor. Ksa sürede 2 dozu olan insan says artt zaman delta varyantnn etkisi, görülme ve yaylma hz azalr. u anda delta varyantnn Türkiyede çok yaygn olmadn biliyoruz; ama yaylma potansiyeli çok yüksek. Delta varyant çok hzl yayld için 2 doz arasndaki süre ksaltlabilir diye konutu.

TEHLKE BOYUTUNA HER AN GELEBLR

Rutin a takviminde dorudan a aralklarna sadk kalndna vurgu yapan Prof. Dr. Akn, Ancak salgn alamasnda yapmaya çaltmz ey; olabilecek en iyi bakl en ksa sürede nasl temin ederiz? Bu da sadece aratrmalarla ortaya çkyor. Bu yüzden de salgnlar srasnda a aralklarn daraltmaya çalrsnz ama hastalk yükü düerse yani hastalk daha az görülmeye balarsa bu sefer ideal aralkta yapmaya çalrsnz. Bu bir bakma stratejik mücadeledir. Türkiyede delta varyantnn yaratt bir tehdit var. Bu tehdit u anda bir tehlike boyutuna gelmemi durumda gibi gözüküyor; ama her an gelebilir. Bunu ngiltere, Almanya, Rusya deneyimlerinden bakarsak Türkiye önlemlerini biraz daha erkene almaya çalyor dedi.

Ana Sayfaya Git