'Aşı tercihinde kriter yok'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşısı tercihinde önemli kriter olmadığını söyledi. İlhan, "Tamamen vatandaşların isteğine bağlı. Her iki aşı için de en çok görülen yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, sistemik yan etkiler açısından baktığımızda ise en çok alerjik reaksiyon her iki aşı sonrasında görülebiliyor" dedi.

Haberler 08.04.2021 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinli Sinovac irketinin as Coronavacn ardndan Alman- ABD ortaklnda gelitirilen Biontech asnn da gelmesiyle a randevusu alanlara seçenek sunulmaya baland. Bu durum, a yaptracaklarda, tercih konusunda soru iaretlerine neden oldu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, her iki ada da koruyuculuk orannn yüzde 80den fazla olduunu belirterek, Bilinmeli ki her ikisinin de etkinlii yüksek, yan etkileri de birbirine çok benzer. Sinovacn Türkiyede yaplan çalmasna göre yüzde 83, Biontechin yurt dnda yaplan çalmasna göre yüzde 90lar civarnda koruduu söz konusu.

A olmak, bula engellemiyor; kii hasta olursa ar hastalk geçirmesini engelliyor. Vatandalarn yapmas gereken, alama sras kendisine geldiinde hangi a varsa sistemde o alardan birini tercih etmek. Tercihte önemli bir kriter yok, tamamen vatandalarn isteine bal. Bakanln web sayfasnda da yaymlanm, topluma yönelik u kiiler bu ay olsun, bu kiiler u ay olsun diye bir ey söz konusu deil. Her iki a için de en çok görülen yan etkiler; a yaplan yerde kzarma, ar, sistemik yan etkiler açsndan baktmzda ise en çok alerjik reaksiyon her iki a sonrasnda görülebiliyor diye konutu.

PROF. DR. CEYHAN: AILAR GÜVENLR, CDD YAN ETK YOK

Enfeksiyon Hastalklar Dernei Bakan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da insanlara a tercih hakk verilmesinin güzel olduunu; ancak karkla da yol açabileceini söyledi. Ceyhan, Seçme hakknn olumlu sonuç vermesi için insanlarn alar hakknda, salgn hakknda belli bir bilgi birikiminin olmas lazm. Alar arasnda u fark vardr, bu fark vardr eklindeki verilere bakmak lazm. Aslnda etkinlik diye baktmz zaman iki ay kyaslamak son derece zor. Böyle bir kyaslama yapmak için ayn toplumda, ayn anda ve ayn artlarda iki ay farkl gruplara yapp karlatrmak lazm. Böyle bir çalma yaplmad. Yan etki açsndan baktnzda inaktif ann vücutta çoalmayan bir a olduu için daha az yan etki olmasn bekleriz. u an kullanmda olan alar güvenilir, ciddi yan etkisi yok. Bu bilgileri kullanarak insanlar karar verecekler dedi.

YANLI ÖNERLER VAR

Prof. Dr. Ceyhan, a tercihi konusunda hekimlerden kaynaklanan yanl önerilerin olduuna dikkat çekerek, Hekimlerden kaynaklanan baz yanl öneriler var. Farkl gruplara farkl a uygulanmas, u ya grubundaysan unu yaptr, u hastaln varsa bunu yaptr diye böyle bir ey kesinlikle yok. Biz Biontech gelene kadar herkese Sinovac yaptk. Dolaysyla farkl gruplarda farkl alarn tercih edilmesi, diye bir olay yok. Ay yaptrabiliyorsa eer Biontech de olabilir Sinovac da olabilir diye konutu.

ALERJ KONUSU YANLI ANLAILIYOR

Prof. Dr. Ceyhan, alara kar alerji konusunun da yanl anlaldna vurgu yaparak, Kiilerin herhangi bir yaam döneminde herhangi bir gda maddesi ya da ilaca kar alerjisini hesaba katarsanz toplumun zaten 3te 1inde bu alerji hikayesi vardr. Burada kastedilen o deil. Burada kastedilen milyonda bir görülen ve insan oka sokan eer alerji varsa gerçekten oka sokan bir olay varsa yaplmaz. Bu da insann çou zaman farknda olduu bir ey deildir. Ann içerisinde bulunan herhangi bir maddeye kar anafilaksi gelimi olmas, insanlarn çounun hikayesinde yoktur, ilk defa orada örenilir. Böyle bir üphesi varsa insanlarn salk merkezlerinde ilk 30 dakikay geçirmeliler; çünkü yüzde 90ndan fazlas ilk 30 dakikada çkar bunlarn dedi.

Ana Sayfaya Git