"Aşılama durursa, salgın hastalıklar artar" uyarısı

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çocuklarını aşıya götürmekten çekinen aileler olabileceğini belirterek, aşılamanın durdurulması halinde salgın hastalıkların artacağı uyarısında bulundu.

Haberler 30.04.2020 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ceyhan, tüm dünyay etkisi altna alan Kovid-19 ile mücadele için aya duyulan ihtiyaca dikkati çekti.

Ann öneminin koronavirüs pandemisinin yaand bu dönemde bir kez daha ortaya çktn belirten Ceyhan, Koronovirüs için bir aya ne kadar ihtiyacn bulunduu ortadadr. Eer bir a bulunamazsa biz salgn bitirsek bile hep tedirgin yaayacaz. Hep bak olmadan, virüs bulama korkusuyla tedirginlik ortaya çkar. Ne zaman ki a bulunur, insanlara yaplrsa o zaman bu tedirginlik bitecek. Bu bütün alar için geçerlidir. dedi.

Prof. Dr. Ceyhan, Salk Bakanlnn alama programnda 13 hastaln asnn yer aldn dile getirerek öyle devam etti:

Bunlarn içinde özellikle belli bir grup hastalk var ki biz bunlar bu ekilde ayla ortadan kaldrmasaydk ya da saysn azaltmasaydk Kovidden daha büyük salgn riski tayan hastalklar var. Kzamk alamasn durdurun... Biz alandmz için etkilenmiyoruz. Az sayda vaka oluyor, ölüm olmuyor. Eer alamay durdurursanz kzamk bütün dünyada Kovid-19dan çok daha kötü, öldürücü bir salgn yapar.

- A yaptrmasam ne olur düüncesinden vazgeçin

Prof. Dr. Ceyhan, kzamn Kovid-19dan 5 kat daha bulac bir hastalk olduuna dikkati çekerek öyle konutu:

Su çiçei de kzamktan 5 kat daha fazla bulama potansiyeline sahip bir hastalk. Onun dnda difteri, tetanozu unuttuk bile. Alamay braktnz anda bunlar bütün dünyada salgn eklinde seyretme potansiyeli olan hastalklar. Verem öyle. Bomaca, kaba kulak öyle. Bu hastalklar sadece a yapld için görülmüyorlar. nsanlarn a yaptrmasam ne olur düüncesinden vazgeçmeleri lazm. çünkü bu hem kendi çocuklarnn sal için çok önemli hem de toplumsal salk için çok önemli. Bunlar yaparak toplumu koruyoruz. Arada ciddi sayda yaptrmayan olursa bunlar salgn eklinde olmasa bile ülkede giderek artan vaka eklinde görülürler.

- A zaman gelince mutlaka yaptrn

A koruyucu hekimlik için de ucuz bir uygulama. ifadesini kullanan Ceyhan, u anda koronavirüste iyi bir noktaya geldik. Salgn beklediimizden iyi bir noktada. Kovid-19un bir süre sonra as bulunursa, belki virüs görülmeye devam ederse sürekli yaplan alar arasna girecek. Korunacaz. dedi.

Ceyhan, Kovid-19 salgn nedeniyle a yaptrmaya gitmekten çekinen ailelere u tavsiyelerde bulundu:

Adan daha önemli, etkili, insan salna olumlu katkda bulunan herhangi bir yöntem, ilaç, uygulama yok. Son derece ucuz. 13 hastaln asn devlet bedava yapyor. A kartlarnn medyada yer alan yan etkiler gibi söylemleri ada gösterilmi, ispatlanm deil. Her yl milyarlarca doz a yaplyor. çok ciddi ölümcül yan etkiler görmüyoruz. A ile önlediimiz hastalklardan binlerce insann hayatn kurtaryoruz.

çocukluk ça alar, tartlacak ya da zararl m zararsz sorular soracak bir konu deil. Ann güvenlii, etkinlii yüzyllar içinde zaten gösterilmi. Mutlaka yaplmas gereken yöntemler. Salgn döneminde insanlar çekinmi olabilirler. Aile hekimleri bunun için gerekli organizasyonu yapyor. Kovid üphesi olan kiilerle karlatrmyor. Onun için çekinmeden mutlaka gidip zaman geldiinde a yaptrsnlar.

Ana Sayfaya Git