Aşılama koruyucu

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, sağlık çalışanlarının hastalanmış olsalar bile aşılandıklarını ve onlarda antikor titresinin daha yüksek olduğunu söyledi. Taşkınoğlu, "Varyantlar ile mücadele ederken '3'üncü doz bir aşı mı yapılacak?', 'Acaba yapılırsa varyantlara karşı korunur muyuz?' diye tartışılıyor. Bu aşamada zaten hastalanan kişilerin de tekrar aşılanması varyantlara karşı da koruyucu olacaktır" dedi.

Haberler 19.04.2021 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mikrobiyoloji Uzman Dr. Tutku Taknolu, vaka saylarnn arttna dikkati çekerek, insanlarn mutlaka a olmas gerektiini belirtti. Taknolu, çünkü, karmzda sürekli kendini yenileyen virüs var. Onunla mücadele etmenin tek yolu, onunla mücadele edebilen baklk sistemine sahip olmak. Bunu da bize alar salayacak. Özellikle 65 yan alarn tamamlamas lazm. çünkü, onlar koruyabileceimiz baka hiçbir ey yok. Ne yazk ki mesafe ve maske kurallarna uyamadmz için korunmann tek yolu alanmak dedi.

HASTALII GEçRENLER DE AILANMALI

Hastal geçirenleri alayalm m alamayalm m diye çok soru iareti olduunu hatrlatan Dr. Taknolu, u an biz alamamay tercih ediyoruz, 6 ay gibi bir süreyi bekliyoruz ama yaplan çalmalar aslnda hastal geçiren kiilerin alanmasnn onlar daha iyi koruduunu ve varyantlara kar da koruyabileceini gösteriyor. Hastalanm kiilere mRNA as yapldnda daha fazla antikor gelitii gözlenmi ve tek dozun da yettii gözlenmi. O yüzden onlar korumak için yeni varyantlardan da korkuyorsak tek doz da olsa alama gerektiini düünüyorum. Bu çalmalarn hepsi Biontech, mRNA alar ile yaplm çalmalar. Sinovac için de ayn ey geçerlidir diye düünüyorum. O yüzden hastal geçirmi olsa bile insanlarn alanmas gerektiini düünüyorum diye konutu.

VARYANTLARA KARI KORUYUCU OLACAKTIR

Dr.Taknolu, Sinovac as için böyle bir çalmann olmadn da belirterek, öyle konutu:

Salk çalanlarmz hastalanm olsalar bile alandlar. Onlarda antikor titresi hakikaten daha yüksek. Varyantlar ile mücadele ederken u an dünyada, 3üncü doz bir am yaplacak, acaba yaplrsa varyantlara kar korunur muyuz diye tartlyor. Bu aamada zaten hastalanan kiilerinde tekrar alanmas varyantlara karda koruyucu olacaktr. Tabi ortada a yokken zaten baklk sistemi virüse kar cevap vermi ve antikor gelii olmu hastalanm kiileri alamak önceliimiz olmayabilir ama onlar da ihmal etmeyip bir süre sonra alamamz gerekecek. A geldiinde herkesin alanmas tamamlandnda hzla 6 ay beklemeden onlarn da alanmasnn tamamlanmas gerekiyor gibi gözüküyor. Gelien varyantlara 2 doz yetmiyor olabilir 3üncü bir doza ihtiyacmz olabilir. Sinovac içinde geçerli Biontech içinde geçerli. Sinovac yöneticileri yapt açklamada, Biontech ile ya da mRNA asyla destek olmamz gerekebilir diye bir ey söylediler. Bundan da yola çkarak Sinovacla 2 doz aladmz kiileri 3üncü bir dozla Biontech ya da yine Sinovacla alamamzda varyantlardan kaçmak açsndan önemli olabilir.

Ana Sayfaya Git