Aşılama süreci nasıl işleyecek

Kovid-19 aşısının Türkiye'de uygulanabilmesine yönelik süreç başladı

Haberler 01.01.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SinoVac firmas tarafndan üretilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asnn ilk partisi dün çinden Türkiyeye getirildi. Alarn Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu Laboratuvarlarndaki incelemesi 14 gün sürecek. Olumlu sonuç alnmas halinde ann uygulanmasna balanacak.

çinden Türkiyeye getirilerek Salk Bakanlna dün teslim edilen CoronaVac asnn ilk partisine ilikin test süreci ve bu süreçten olumlu sonuç alnmas halinde uygulanmaya balanmasna yönelik takvim ilemeye balad.

Buna göre, CoronaVac alar, Ankara Esenboa Havaalanndan, tüm scaklk kontrol sistemi, jeneratör ve yedek sistemler bulunan Salk Bakanl Halk Sal Genel Müdürlüü A ve laç Deposuna nakledildi.

Bakanlk deposunda scaklk kaydedici cihazlar kontrol edilerek, uygunluunun teyidinin ardndan ürünlerin kabulü yapld.

Alardan rastgele alnan numuneler, Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) laboratuvarlarna sevk edilerek analiz süreci balad.

Testlerden olumlu sonuç alnmas durumunda TTCK tarafndan alara Acil Kullanm Onay verilecek.

Bu süreçte alar, Salk Bakanlna ait iklimlendirme özelliine sahip, özel tasarlanm araçlarla il depolarna datlacak.

Bilim Kurulunca belirlenen program uyarnca alamaya, salk çalanlar ve huzurevlerinde kalanlardan balanacak.

Vatandalar, öncelik gruplarna göre kendilerine ulaan bildirimden sonra, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden veya uygun bir kamu ya da özel hastaneden randevu alarak alarn yaptrabilecek.

AILAR 28 GÜN ARA LE 2 DOZ OLARAK YAPILACAK

Salgnn hznn yavalam olmas da göz önüne alnarak inaktif alar 28 gün ara ile 2 doz olarak yaplacak.

Kovid-19 alamas ile ilgili uygulamaya yönelik kurallar ve klavuzlar salk kurulularna iletilecek. Ayrca bilgilendirme amaçl web sayfas ve süreç yönetimi açsndan bir mobil uygulama devreye alnacak. Ann güvenli nakil süreci, uygulanmas ve kayt altna alnmas dijital sitem üzerinden anlk takip edilecek.

Vatandalar, konumlarna göre Kovid-19 risk sralamasn web sitesinden görebilecek. A datm ve uygulama sonuçlar anlk ve canl paylalacak.

COROVAC AISININ 50 MLYON DOZUNUN UBAT SONUNA KADAR GELMES PLANLANIYOR

Sinovac firmasyla yaplan sözleme kapsamnda ilk partide 3 milyon dozu getirilen CoronaVac asnn, marta kadar toplam 50 milyon dozunun teslim alnmas öngörülüyor.

Ayrca, Pfizer-BioNTech firmasnn ürettii Kovid-19 asnn 550 bin dozunun ocak banda Türkiyeye getirilmesi planlanyor.

Ocak aynda teslim alnacak doz miktarnn 1 veya 1,5 milyona ulamas beklenirken, mart sonuna kadar 4,5 milyon doz Pfizer-BioNTech asnn Türkiyeye getirilmesi hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git