Aşılar artıkça bulaş düşebilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, yaz ortasında yerli aşının devreye girebileceğini belirterek, "Hedeflenen virüsün dolaşımını durdurmak için toplumun yüzde 60-70'nin aşılanması. Ancak aşıladığınız yüzde 10-15-20'lik kesim bile virüsün dolaşımını kesecektir, durduracaktır" dedi.

Haberler 16.02.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Hasan Tezer, alamann dünyada tüm hzyla devam ettiini ve u ana kadar 159 milyon insann alandn hatrlatt. Tezer, Bu anlamda yüzde olarak baktmz zaman srailin nüfusunun yüzde 60nn hatta daha fazlasnn alanmasyla birinci srada yer aldn söyleyebiliriz. Ama ABD 50 milyon dozla say olarak en fazla ay yapan ülke olarak görülüyor. 2nci doz alamalar dünyada balad ama u an tüm dünyada günlük 5,9 milyon kiinin alandn söyleyebiliriz. Dünya nüfusunun yüzde 75ini alama hedefimiz varsa bu hzla giderse bu da yaklak 5 yl gibi uzun bir süre alyor. Ülkemizde de salk çalanlarnn 2nci doz alamas balad, hedeflediimiz ekilde gidiyor dedi.

FAZ-2 VERLER UZUN SÜRMEYECEK

Koronavirüs as için çin ile anlamann 100 milyon doza çkartldn, Pfizer Biontech asnn yakn zamanda Türkiyeye geleceini ve dier firmalarla da görümelerin devam ettiini anlatan Tezer, Tüm dünyada u an 7 farkl firmann a tedarikinde ön planda olduunu söyleyebiliriz. Farkl türde alamalarn gerçekletiini farkl modellerle söyleyebiliriz. Ama yeterli deil, hzlanmas gerekiyor. Ülkemizde 17 yerli a çalmasnn yürüdüünü biliyoruz. 3 ann da faz-1 çalmas balad. Erciyes Üniversitesinde faz-2 çalmasnn balamas güzel bir haber. Faz-2 verileri uzun sürmeyecektir. Bir aksilik olmazsa ardndan hzlca faz-3 çalmas balayacaktr. O da 2-3 ay sürse herhalde bir aksilik olmaz ise istediimiz ekilde giderse temmuzun ortasnda ya da yazn ortasnda ya da yazn sonuna doru ülkemizdeki gelitirilen alarda tedarike girecektir. Bununla birlikte bütün o hedeflediimiz 4 aamada olan 4 aamaya gelip toplumun yüzde 75ini alam olma gayesine erimi olacaz diye konutu.

YÜZDE10-15-20LK AILAMA DURDURACAKTIR

Tezer, a tedarikiyle ilgili sknt olmazsa dier firmalarn alarnn da Türkiyede kullanma girdii takdirde, mays-haziran gibi risk gruplarnn alamasnn biteceini söyledi. Tezer, kinci aama risk grubundan ziyade toplumda ön planda olmas gereken kiilerin alamas. Bunlar askerler, polisler, öretmenler, ulam biriminde çalanlar, yemek zincirinde olanlar gibi. 50 ya ve üzeri olup risk faktörü tayanlarn alamas da dier alama bittikten sonra yakn zamanda balayacaktr. Mays gibi bitirmi oluruz diye düünüyorum. Bizim hedefimiz, virüsün dolamn durdurmak insanlar bak hale getirmek. Hedeflenen virüsün dolamn durdurmak için toplumun yüzde 60-70nin alanmas. Ancak aladnz yüzde 10-15-20lik kesim bile virüsün dolamn kesecektir, durduracaktr. Bu da mutasyona engel olacaktr. Virüsün yaylmn durduracak ve aslnda indirekt olarak da insanlar korumu olacaksnz. Buna toplumsal immünite diyoruz ifadelerini kulland.

12 YA ALTINDAK çOCUKLARLA LGL çALIMA BALAMAK ÜZERE

Prof. Dr. Tezer, çocuklarla ilgili a çalmalarnn devam ettiini ve birkaç ay içerisinde 12 yan üstündeki çocuklarla ilgili çalmalarn sonuçlarnn açklanacan söyledi. Bu çalmalarn neticesinde çocuklarn, dünyada belli bir nüfusun alamasndan sonra alama kapsamna alnacan belirten Tezer, unlar söyledi:

çocuklar da okula gidiyorlar, bula zincirinde önemli bir yer alyorlar. Onlarn da alamas gerçekleecek. Ancak 12 yan altndaki çocuklarla ilgili çalmalar da balamak üzere. Yeni doandan itibaren alanmalar belki gelecek ay balayacak. çalmalarn sonuçlar hemen çkmayacaktr. Onlarn da benzer ekilde faz-1, faz-2, faz-3 çalmalar olacaktr. Nitekim belki önümüzdeki yllarda grip virüsünde olduu gibi bütün ya gruplarnn alanmas gündeme gelecektir. Onlarda da öncelik sralamas olur; ama o döneme kadar zaten dünyada geni a tecrübesi olacaktr, a tedarik zincirinde bir sknt olmayacaktr. Gripde olduu gibi dier ya gruplar için duruma göre alamas olacak. Ama u an bunlar sadece varsaym. Bebeklikten balayp, 18 yaa kadar alama yaplacaktr. Bununla ilgili u an 12 yan üstündeki çocuklar çalmadalar ama daha küçük çocuklarn çalmas da balyor.

Ana Sayfaya Git