Aşırı ağrı kesici baş ağrısı yapar

Nüfusun yüzde 1-3’ünün her gün, yüzde 7’sinin ise en az haftada 1 gün ağrı kesici kullandığını belirten Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz, “Geçmeyen ağrılarda ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımına bağlı baş ağrısı da göz önünde bulundurulmalı” dedi.

Haberler 04.08.2021 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar tedavisinde kullanlan ilaçlarn çok sk kullanlmasna bal olarak baz hastalarda arnn süreklilik kazanmasna ilaç ar kullanm ba ars denildiini belirten Anestezi ve Reanimasyon Uzman Prof. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz, uyarlarda bulundu.

laç ar kullanm ba arsnn (AKB), kronik günlük ba arsnn en sk nedenlerinden olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Beyaz, Ba arlarnda kullanlan ilaçlardan kombine analjezikler eer ayda 10u aan miktarlarda, dier ar kesiciler ise 15i aan miktarlarda uzun süredir kullanlyorsa ve tedaviye ramen ba ars gerilemiyorsa ba arsnn dier sebepleri aratrlmal ve ilaç ar kullanm ba ars da gündeme gelmelidir diye konutu.

NÜFUSUN YÜZDE 7S HAFTADA 1 KEZ ARI KESC KULLANIYOR

Aratrmalarn üçüncü dünya ülkeleri bata olmak üzere tüm dünyada ar kesici ilaçlarn ar ve gereksiz kullanldn gösterildiini belirten Prof. Dr. Beyaz, verilere göre genel popülasyonun yüzde 1-3ünün her gün, yüzde 7sinin ise en az haftada 1 gün analjezik kullandn söyledi. Prof. Dr. Beyaz, bu durumun dünya çapnda ciddi bir salk problemi olduunu ifade etti.

BAZI MGREN HASTALARI GEREKSZ LAç KULLANIYOR

Psikolojik faktörlerin ve özellikle hasta kaygsnn AKBde önemli bir neden olduunun altn çizen Prof. Dr. Beyaz, Migren hastalar, çou sk atak geçirmemesine karn migrenin i gücü kaybna neden olmasndan ya da sosyal aktivitelerini engellemesinden korktuklar için gereksiz bir ekilde ilaç kullanrlar. Migren ya da gerilim tipi ba ars tedavisinde kullanlan kafein ya da kodeinle kombine analjeziklerde bu risk daha belirgin olarak artm bulunmutur açklamasnda bulundu.

Kronik ba arsna elik eden dier önemli bir durumun da fibromiyalji, temporomandibuler eklem hastal ve srt/bel arlar gibi baka vücut bölgelerinin arlar olduunu vurgulayan Prof. Dr. Beyaz, Kronik ba ars ile kas iskelet sistemi arlar arasnda çift yönlü bir iliki olduu gösterilmitir. Hem maddi kayplara hem de yaam kalitesinde bozulmaya yol açan bu durumun önlenmesi temel amaç olmaldr dedi.

TRGEMNAL NEVRALJ ARISI YEMEK BLE YEDRMEYEBLR

Toplumda dier sk görülen migren ba ars ve nadir görülse bile günlük yaam kalitesini çok bozan iddetli ar ataklar ile seyreden Trigeminal nevralji gibi durumlarn tedavisinin de iyi bir ekilde yaplmasyla ar ilaç kullanmnn önüne geçebileceini belirten Prof. Dr. Beyaz, unlar söyledi:

Trigeminal nevralji (TN), uluslararas ba ars snflamasna göre; ani balayp ani sonlanan, ksa süreli elektrik oku benzeri, tekrarlayc ve tek tarafl olan ar eklinde tanmlanr. Ar, trigeminal sinirin bir ya da daha fazla dalnda snrldr. Zararsz dokunmak ya da yemek yemek benzeri uyaranlarla da tetiklenebilir. Oldukça iddetli olan saniyelik ar ataklar, hastalarn yemek yemesini ve di frçalamasn bile engelleyebilir. Bu nedenle mutlaka beyin ve damar görüntülemesi yaplmas gerekir. laç tedavisi yetersiz kaldnda kafa tabannda özel bir sinir yuma olan Gasser gangliona radyofrekans, uygun hastalarda uygulanabilir. Her gün yaadnz ba arlarnz varsa ve uzun süredir günlük ar kesici ya da migren ilac kullanyorsanz, mutlaka ayrc tan ve tedavi için doktorunuza bavurun.

Ana Sayfaya Git