Aşırı çay-kahve bağışıklığı bozar

Koronavirüs salgını nedeniyle evde çok fazla vakit geçirmenin çay ve kahve tüketimini artırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, “Aşırı çay ve kahve tüketimi yemeklerden aldığımız vitamin ve minerallerin emilimini olumsuz etkiliyor bu da bağışıklık sistemine zarar veriyor” dedi.

Haberler 17.04.2020 - 23:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evde çok vakit geçirildii için çay ve kahve tüketiminin arttna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzman Gökçe Bönce, çay ve kahvenin ar tüketilmesi halinde yol açaca salk sorunlarna deindi. Bönce, çay ve kahve tüketimini azaltmann yolu su kullanmn artrmaktan geçer. çay ve kahvenin ana maddesi kafeindir gün içinde çok fazla kafein tüketmek birçok salk sorununu da beraberinde getiriyor. O yüzden kontrollü içmelerini öneriyorum diye konutu.

Kafeinin fazla alndnda mineral younluunda azalmaya neden olduunu aktaran Bönce, besinlerdeki vitamin ve minerallerin emilimini de olumsuz etkilediini ifade etti. Bönce, yetersiz vitamin ve mineral almndan dolay baklk sisteminin de olumsuz etkilendiini söyledi.

çAYI AçIK VE LMONLA çN

Besinlerin besleyici ve faydal özelliklerinden faydalanmak için yemeklerden 1-2 saat sonra çay ya da kahve içmek gerektiini belirten Bönce, Özellikle sabah kahvaltlarnda besinlerdeki demir emilimini etkiledii için çay içilmesini önermiyorum. Kahvaltnn sonunda, açk ve limonlu çay içilebilir. Bu süreçte baklk sisteminin güçlü olmas için demire, vitamin ve minerallere çok ihtiyacmz var, depolarmzn dolu olmas gerekiyor ifadelerini kulland.

GÜNDE 2 FNCANDAN FAZLA KAHVE çMEYN

Günde 1-2 fincandan fazla kahve içmemek lazm diyen Bönce, Kafeinsiz kahve de tüketilebilir fakat kafeini çkarmak için baz kimyasal maddeler kullanldndan bunun da çok fazla içilecei anlamna gelmiyor. Fazla kahve tüketimi vücudun susuz kalmasna neden oluyor. Türk kahvesi, espresso veya filtre kahve hiç fark etmiyor hepsinin ayr kafein miktar var, günde 150 miligramn altnda kalrsak sorun olmaz dedi.

KMLER RSK ALTINDA?

Bu dönemde gebelere çay ve kahve tüketmemelerini öneren Gökçe Bönce, çünkü düüe neden olabilir. Hamile kalmay düünen kiilerde de yumurtalar olumsuz etkileyebilir. çocuklara çay ve kahve önermiyorum. Ayn zamanda mide rahatszl olan vatandalar da kesinlikte tüketmemeli. Ayrca ar çay ve kahve tüketimi migren ataklarn tetikleyebilir. Migren hastalarnn da kafeinden uzak durmalarn tavsiye ediyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git