Aşırı dezenfektan kullanımı ciltte incelmeye neden oluyor

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, aşırı dezenfektan kullanımının ciltte kurumaya, pullanmalara, çatlaklara ve incelmeye neden olacağı uyarısında bulundu.

Haberler 25.12.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yorulmaz, koruma gücü snrsz olmayan insan derisinin zararl etkenlere direnebilecek, vücudu koruyabilecek bir halde tutulmasn salamann, son derece önemli olduunu söyledi.

çevreyle en çok temas kurulan ellerin temizliinin önemli olduunu belirten Yorulmaz, Temizliin birinci art su ve sabunla temizlemektir. Bunlara ulaamayacak durumdaysak dezenfektan kullanabiliriz. Kukusuz bu dezenfektan maddeler su ve sabuna göre cilde daha fazla zarar verme potansiyeline sahip. Ellerimizi ve derimizi temizleyelim ama bunda da arya kaçmayalm. Bunu bir taknt haline getirmemek lazm. Taknt haline getirildii zaman baka sorunlarla karlaabiliyoruz. dedi.

Yorulmaz, insan cildinin yüzde 10-15 su içerdiini, bu suyun normalden çok ya da az olmasnn deri bütünlüünün bozulmas için ortam oluturduunu belirtti.

El temizliini abartmann baz zararlar olduunu ifade eden Yorulmaz, öyle devam etti:

çok sk kolonya veya dezenfektan kullanmak, bu suyun ya da dezenfektann deriden uzaklamas srasnda derinin içerdii suyu da beraberinde götürmesi nedeniyle ciltte kurumaya, pullanmalara, çatlaklara ve incelmeye neden olur. O nedenle dezenfektan kullanmnda da el hijyeni salamada da ölçülü olmak en salkl yoldur. Derimiz bu yolla incelip, çatlayp, zedelendiinde iki önemli sorun ortaya çkar. Birincisi hijyen için elimizi ykamak, temizlemek, kolonya sürmek güçleir. Ar nedeniyle hijyenini salamada güçlüklerle karlarz. kincisi bu çatlaklar, incelmi ve zedelenmi deri, vücudumuzu korumada yetersiz kalr. Mikroplarla daha kolay enfekte olarak vücudumuza o zararl etkenlerin daha kolay girmesiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle el hijyenini ölçülü biçimde yapmakta yarar vardr.

Yorulmaz, yaplan çalmalarn el hijyenine yeterli özenin gösterilmediini ortaya koyduunu, salgn sürecinde el hijyeninin son derece önemli olduunu aktard.

KRL ORTAMDA çALIMIYORSANIZ ELDVEN KULLANMAYIN

Yorulmaz, doru eldiven kullanmnn da el sal açsndan önemli olduunu belirtti.

Kirli ortamda çallmyorsa, deterjanla temas edilen çamar ve bulak ykama ileri yaplmyorsa eldiven kullanmann gereksiz olduunu ifade eden Yorulmaz, unlar kaydetti:

Eldivenin terlettii eldeki s, mikroplarn çoalmas için en uygun ortam oluturur. Dolaysyla böyle bir ortamda suyla daha fazla temas hem cildin bu yolla zedelenmesine hem de var olan mikroplarn çoalmasna neden olur. çok kirli ortamlarda çalmyor isek eldiven kullanmak gerekli deildir. Koronavirüste elle bulamann, elimizi azmza, gözümüze, burnumuza götürmediimiz sürece çok az olduunu görüyoruz. Dolaysyla steril ya da deil, eldiven kullanmak çok kirli ortamlarda çalmyor isek gerekli deildir.

Ana Sayfaya Git