Aşırı doz d vitamini almayın

Uzmanlar, aşırı doz D vitamini kullanımına karşı uyardı

Haberler 12.01.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzm. Dr. Betül Mercan, salgn sürecinde bakl güçlü tutmak adna vitaminlerin, özellikle D vitamini ile gda takviyelerinin kontrolsüzce kullanlmaya balandn belirterek, Özellikle son zamanlarda sklkla karlalan ar ve gereksiz D vitamin kullanm sonucu gelien hipervitaminoz D, olumsuz sonuçlar dourabilir. ifadelerini kulland.

Mercan, salgn sürecinde çeitli vitaminlerin ve takviyelerin (supplement) kontrolsüz kullanmaya balandnn altn çizerek, unlar kaydetti: Oysa ki düzenli beslenen çou insanda ek takviyeye gerek yoktur. Buna karn hastalarn özellikle Kovid-19 pandemisi döneminde bilinçsizce, yüksek doz, çeitli vitaminlerden kullanlmas sk rastlanr bir hal ald. D vitamini de bunlardan biri ve maalesef yüksek doz kontrolsüz D vitamini kullanmlarna sk rastlamaya baladk. Buna ek Türk Endokrin Metabolizma Dernei (TEMD) Klavuzuna göre 25(OH) D düzeyi >150 ng/ml olduu durumlarda vitamin D intoksikasyonundan bahsediliyor.

Salgn sürecinde bakl güçlü tutmak adna bilinçsizce vitaminler ve özellikle D vitamini ile gda takviyeleri (supplementler) kontrolsüzce kullanlmaya baland. Sosyal medya platformlarnda dahi insanlar birbirlerine öneriyor. Bu çlgnca tüketim de beraberinde salk adna salkszl getirebiliyor. Özellikle son zamanlarda sklkla karlalan ar ve gereksiz d vitamin kullanm sonucu gelien hipervitaminoz D, olumsuz sonuçlar dourabilir.

D VTAMN KEMK METABOLZMASINDA ETKN ROL OYNUYOR

Uzm. Dr. Betül Mercan, vitamin Dnin (25OH) çounluunu güne nlarndan ve bir ksmnn da yiyeceklerden karland bir vitamin olduunu aktard.

D vitamininin kemik metabolizmasnda etkin rol oynadn ifade eden Mercan, Ancak biliyoruz ki baklk sistemimiz üzerinde de etkileri mevcut. Dolaysyla eksikliini saptadmz hastalara sklkla TEMD klavuzu dorultusunda tedavi veriyoruz. TEMD klavuzunda, 30 ng/mlnin (75 nmol/L) üzerindeki düzeyini yeterli, 20 ile 30 ng/ml (50-75 nmol/L) arasndaki düzeyi yetersizlik, 20 ng/mlnin (50 nmol/L) altndaki düzeyi eksiklik olarak kabul ediyor. bilgisini paylat.

YÜKSEK DOZ VEYA UZUN SÜREL KULLANIMDA, HPERVTAMNOZ D YAANABLR

Mercan, D vitamininin yüksek doz veya uzun süreli kontrolsüz kullanlmasna bal hipervitaminoz D ad verilen durumlarn yaanabildiini belirtti.

Bu durumun sklkla beraberinde kan kalsiyum düzeyini yükseltiini bildiren Mercan, Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, yaygn kas ars, ba ars, karn ars, kabzlk gibi hiperkalsemi bulgularn yan sra idrarda kalsiyum atlmnn artmas (hiperkalsiüri) ile ilgili sonuçlara sebep olabilir. Bu durum böbrek ta oluumuna neden olduundan önemlidir. Ayrca yüksek kan kalsiyum( hiperkalsemi) düzeyi, kalp ritim bozukluu nedenleri arasndadr. Bu nedenle D vitamin kullanm doktor kontrolünde olmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git