Aşırı kiloya dikkat!

Uzmanından salgın ve normalleşme döneminde aşırı kilo alımına dikkat edilmesi uyarısı

Haberler 07.04.2021 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde obezite merkezi sorumlusu Dr. Eref Araç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele döneminde, salksz yiyecek ve içeceklerden uzak durularak, ar kilo almna dikkat edilmesi uyarsnda bulundu.

Ayn zamanda Uluslararas Doktorlar Dernei (AID) Diyarbakr temsilcisi Dr. Araç, AA muhabirine, kronik bir hastalk olan obezitenin sadece estetik bir sorun deil, vücudun tüm sistemlerini olumsuz etkileyen, bunun sonucunda pek çok hastala zemin hazrlayan bir hastalk olduunu söyledi.

Salgn döneminde özellikle evde geçirilen dönemde harekette azalma, yiyecek almnn fazla olmas, stres faktörlerinin eklenmesi ile kilo almnn arttn ifade eden Araç, kontrolü normallemeyle kapal alanlara gidecek kiilere salksz gdalar tüketmemeleri çarsnda bulundu.

Araç, obezitenin sadece Kovid-19 için deil yaklak 200 hastaln tetikçi ve habercisi olduuna iaret ederek, obezite merkezinde 3 yl içinde 10 binin üzerinde hastaya baktklarn belirtti.

BR YIL çNDE 1200 OBEZ HASTASINI TAKP ETTK

1300 kiiyi sürekli takip ettiklerini dile getiren Araç, Bir yl içinde 1200 obez hastasn takip ettik. Bu obezitede ne kadar art olduunun göstergesi. Yani poliklinik saymz azalmasna ramen son bir ylda baktmz hastalar geçmi yllardaki baktmz hastalardan çok fazla oldu. dedi.

Salgn sürecinde obezite tedavisinin öneminin daha da anlaldna dikkati çeken Araç, özelikle genç obezite hastalarnda salgnn kötü seyrettiini ve kimi zaman da ölümle sonlandn aktard.

Araç, 50 ya alt Kovid-19 ölümlerinde en önemli risk faktörü obezite görülüyor. Nüfusunun yüzde 50si obez olan ülkelerde Kovid-19 daha sk ve ölümler daha fazla olmaktadr. Kovid-19 süreci bizi obezletiriyor, Kovid-19 da obezite hastalarn seviyor. diye konutu.

OBEZTE RSKN ARTIRACAK EYLEMLERE GRLMEMEL

Vatandalarn bireysel olarak egzersizlere devam etmesi, maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek, salksz içecek ve yiyecek tüketimine uzak durmaya devam etmesinin önemine deinen Araç, u an dar çktnzda yine Kovid-19dan koruma süreci devam etmekte. Bu nedenle obezite riskini artracak eylemlere girilmemeli. ifadelerini kulland.

BU KLOMDAN KURTULMAK STYORUM

Tedavi için obezite merkezine bavuran hastalardan Mehmet Zülfi Erolu (50), salgn döneminde kilo almnn arttn söyledi.

Erolu evde geçirilen süreçte spor aktivitesi yapamadn bu nedenle daha da kilo aldn anlatarak, Daha önce de kilom vard ama pandemi nedeniyle daha da art. imdi bu kilomdan kurtulmak istiyorum. eklinde konutu.

Davut Albayrak (50) da boyuna göre kilosunun fazla olmas nedeniyle hastaneye geldiini belirtti.

Salgn sürecinde kilo aldn ifade eden Albayrak, Kovid-19 nedeniyle de hareketsiz kaldk, spor yapamadk, evden çkamadk. Herkese fazla kilolarndan kurtulmalarn tavsiye ederim. nallah kilolarmzdan bir an önce kurtuluruz. dedi.

Ana Sayfaya Git