Aşırı sıcaklar kalp sağlığını bozuyor!

Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, özellikle kalp hastalarının aşırı sıcaklardan mümkün olduğunca az etkilenmesine yardımcı olacak öneriler verdi.

Haberler 09.08.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yazn en kavurucu scaklarn yaadmz u günlerde termometreler artk 40l dereceleri gösteriyor. Salkl kiilerin bile tahammül snrlar zorlanrken özellikle yallar ve kalp hastalar için durum biraz daha ciddi. Zira kalp, sca çok sevmiyor... Tansiyon dümesinden kan akm dengesizliine kadar birçok hastalnn tetiklenmesine neden olarak kalp saln olumsuz etkiliyor. Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, özellikle kalp hastalarnn ar scaklardan mümkün olduunca az etkilenmesine yardmc olacak öneriler verdi.

Ar scaklar herkesin saln ayn oranda etkilemiyor. Yaplan bir aratrmada 65 ya üzeri kiilerde 20 santigrat derece üzerine her 1 santigrat derece artn ölüm orannda yüzde 2 artrd belirtiliyor. Scaklk artlarndan özellikle yal hastalar daha çok etkileniyor. Bunun üzerine olas kalp hastalklar da eklenince risk daha da artyor. Ortam scaklnn yükselmesiyle birlikte kalp, vücudu soutmak ve terlemeye yardmc olmak için daha fazla kan pompalamak yani çalmak zorunda kalyor. Salkl kiilerde bile bu mekanizma ar scaklardan etkilenebilirken kalp hastalar için durum çok daha ciddi boyutlara ulaabiliyor. Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, ar scak havalar, tansiyon dümelerine, damarlarda genilemeye ve kalbe giden kan akm dengesinin bozulmasna neden olarak kalp saln dorudan etkilediine iaret ediyor.

KAN BASINCI DÜÜYOR

nsan vücudu genelde 36-37 santigrat derece olan scakl korumaya göre çalyor. Ve herhangi bir scaklk artnda vücut kendisini soutmaya çalyor. Vücut bunu terleme ve kan damarlarnn genilemesi yoluyla gerçekleiyor. Bu nedenle özellikle ar scak ortamlarda terleme ile kaybedilen sv ve kan damarlarnn genilemesi nedeniyle, kan basncnda düme ve kalp hznda art yaanyor. Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, bu durum özellikle kalp krizi geçirmi, kalp yetersizlii olan ve hipertansiyon tedavisi gören hastalarda önemli sorunlara yol açabileceini belirtiyor.

SIVI KAYBINA DKKAT!

Kalp hastalklar nedeniyle idrar söktürücü ilaç kullanmak zorunda olan kalp hastalarnda ise scak havann sebep olaca sv kaybnn yaratabilecei sorunlar gündeme geliyor. Bu durumda kandaki elektrolit miktarlarnda tehlikeli deiiklikler yaanabileceine dikkat çeken, hayati risk oluturan ritim bozukluklarnn ortaya çkabileceine iaret ediyor. Scak havalardaki bir dier sorun da sv kaybnn etkisi ile kanda oluabilecek phtlama eilimi. Bu durum ise özellikle kalp krizi geçirmi, stent taklm ya da açk kalp ameliyat olmu hastalar için önem tayor.

SICAKLARDA MUTLAKA BU ÖNLEMLER ALIN

Bu nedenle scak hava ve kalp hastalklarnn yan yana gelmemesi gereken kombinasyon olduunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, özellikle u günlerde kalp hastalarnn aadaki önlemleri almasnn hayati önemi olduunu hatrlatyor.

1-Zorunlu deilseniz dar çkmayn:Günün en scak saatlerinde dar çkmayn. Özellikle güne nlarn dik geldii 10:00- 16:00 saatleri arasnda mümkün oldukça klimal ortamlar tercih edin. Ortamdaki klima snn 24-25 dereceye ayarl olmasna çaln. Serin, hafif esintili yerlerde durmaya çaln.

2-Ter emici giysiler tercih edin: Dar çkarken açk renk, hava geçirgenlii olan, pamuklu ve ter emici özellikte giysiler tercih edin. Mutlaka apka ve güne gözlüü tercih edin. En çok terleyen bölgeler ayakkablar olduu için yaz aylarna uygun ve hava alabilen ayakkablar ve pamuklu çorap kullann.

3-Sv tüketimini artrn: Vücut, ar scaklardan olumsuz yönde etkilenmemek için terler. Bu nedenle günde en az 2,5-3 litre su içmeye çaln. Ancak, kalp yetersizlii olan hastalarda sv kstlamas yapldndan, mutlaka bir uzman hekime danarak tüketilmesi gereken sv miktarna göre su için.

4-laçlarnzn dozajlar ile oynamayn: Hekiminizin bilgisi olmadan ilaçlarnz almay kesmeyin ya da dozajlar ile oynamayn. Tansiyon ilaçlarnn bir ksmnda idrar sökücü maddeler bulunur. Ar sv kayb sonucunda da tansiyon düüklüüne bal baylmalar geliebildii için ilacn dozu azaltlabilir. Koroner kalp hastalarnda baz ilaçlarn dozajlarnda bir deiiklie ihtiyaç olmaz ancak özellikle protez kalp kapa, aritmi veya inme geçirilmesi nedeniyle kullanlan özel kan sulandrc ilaçlarn doktor kontrolünde ve gerekli tahlillerle düzenlenmeleri gerektiini unutmayn.

5-Hafif yemekler tercih edin: Scak havalarda ar yemekler yerine hafif ve lif içerii yüksek, serinletici yiyecekler tercih edin. Özellikle hafif olmas nedeniyle zeytinyal sebzeler ve meyve yiyin.

6-Souk du almayn: Ar scakta kalndnda dorudan souk su ile du yaplmamaldr. Souk du damarlarda büzülmeye neden olaca için tansiyonun yükselmesini tetikleyebilir. Yine damarlarda büzülme uzun sürerse bu durum kalp krizine yol açabilir. Denize ve havuza girerken vücudun suya yava yava altrlmas önemlidir.

7-Ar kafein ve soda almayn: Kafein, merkezi sinir sistemi üzerine kalp atlarnz hzlandracak ekilde uyarc etki yapyor. Zaten scaktan daha fazla çalmak durumunda kalan kalp, kafein nedeniyle daha hzl çalyor ve bu da risk olumas anlamna geliyor. Sodann içinde bulunan sodyum (tuz) ise vücutta daha fazla sv tutulmasna neden olduundan tansiyon yükselmesine yol açabiliyor. Yüksek tansiyon ise kalp yetmezlii ve beyin kanamas gibi ciddi sorunlarn önemli nedenlerinden biri.

8-Alkol almayn: Ölen scak havada içilen alkol, damar sisteminde sorunlara yol açyor. Akamlar alnan ar alkol ise, kan basncnn yükselmesine ve kalp krizine neden olabiliyor. Ayrca uykuyu da etkiliyor; uyku kalitesinin bozulmas gibi daha basit sorunlarn yan sra, uyguda solunum durmas olarak bilinen uyku apnesinin daha sk ve derin görülmesine yol açabiliyor.

Ana Sayfaya Git