Aşısı olmaya engel değil

Covid-19 pandemisi toplumun her kesimi için ciddi bir tehlike olmaya devam ederken, önemli bir bağışıklık problemi olan romatolojik hastalıklar ile mücadele eden kişiler için de bu durum endişeli bir sürece işaret ediyor. Bu rahatsızlıkların pek çoğunun tedavisinde immünsüpresif olarak adlandırılan bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanılıyor. Dolayısıyla hem romatolojik hastalığın kendisinin hem de tedavide kullanılan ilaçların vücudun savunma sistemini olumsuz etkileyebilme riski hastaların kaygı düzeyini artırıyor.

Haberler 09.03.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Romatoloji Prof. Dr. Erdal Gilgil, romatoloji hastalarnn koronavirüs sürecinde dikkat etmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Romatizmal hastalklar Covid-19a yakalanma riskini artrmyor!

Günümüzde u ana kadar yaymlanm veriler romatizmal hastalklarn Covid-19a yakalanma riskini artrdn göstermemektedir. Ayrca, koronavirüse yakalanm olan romatizma hastalarnn normal bireylere göre Covid-19u daha iddetli geçirdiine dair bilgiler de mevcut deildir. Ancak romatizmal hastaln yan sra kronik böbrek yetmezlii, KOAH, kanser gibi baka rahatszlklar bulunuyorsa bunlar hastaln iddetini artrabilir.

Romatoloji hastalar tedavilerini aksatmamal

Bilimsel veriler, romatizmal hastalklarda kullanlan ilaçlarn çounun Covid-19 riskini artrmadn dolaysyla tedaviye aksatlmadan devam edilmesi gerektiini göstermektedir. stisnai olarak, rituksimab veya günde 10 mgdan fazla kortikositeroid alan hastalarda, hastalk daha iddetli olabilmektedir. Bu yüzden bu ilaçlar kullanan hastalarn daha dikkatli ve romatoloji uzmanlaryla daha sk bir ekilde irtibatta olmalar gerekmektedir. Romatoloji hastalarnn tedavilerini kendi kararlaryla deitirmeleri ya da sonlandrmalar doru deildir çünkü romatizmal hastalk aktivitesindeki bir art çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Bakl basklayan ilaçlara ramen ann koruyucu etkisi büyük

Sinovac asnn Faz 2 çalmalarnn sonuçlar ann etkili olduunu göstermitir. Bu ann Endonezya, Brezilya ve Türkiyede yaplan Faz 3 çalmalar da tamamlanmtr. Faz 3 çalma sonuçlar halen hakemli bir dergide yaynlanmam olmasna ramen aratrmaclarn açklad sonuçlar ann etkili ve güvenli olduunu göstermektedir. Sahadaki alamann imdiye kadar ciddi yan etkilere yol açmad görülmektedir. Bu nedenle alanarak Covid- 19dan korunmak çok önemlidir.

Kendinize sra geldii zaman hemen a yaptrn

Romatoloji hastalar Salk Bakanlnn belirledii alama emasna göre kronik hastalarn yer ald A1, A2 ve A3 gruplarnda yer almaktadr. mmünsüpresif ilaçlar ann etkinliini biraz azaltabilir ancak buna ramen bu ilaçlar alan hastalarda da yeterli bir a yant ve koruyuculuk oluturmaktadr. Rituksimab kullanan hastalar dnda immünsüpresif kullansn ya da kullanmasn her romatoloji hastas kendisine sra geldii zaman hiç beklemeden alarn yaptrmaldr. Rituksimab kullanan hastalar ise a yaptrmadan önce mutlaka bir romatoloji uzmanna danmaldr.

Romatoloji hastalarna öneriler unlard

Romatoloji hastalar, özellikle de ankilozan spondilit ve osteoporoz hastalar günlük egzersizlerine çok dikkat etmeli ve evde düzenli yapmaldr.

Kilo almann özellikle diz eklemlerinde problemleri daha da artrd unutulmamaldr.

Kat yalardan kaçnlmal, zeytinyann ve sebzelerin arlkta olduu Akdeniz diyetine geçilmelidir.

Omega-3ten zengin yal balklar skça tüketilmeli, gerekirse ayrca Omega-3 takviyesi de alnmaldr.

D vitamini alm ihmal edilmemelidir.

Kemiklerin güçlü kalmas için baln yan sra süt ürünleri ve badem gibi kalsiyumdan zengin gdalar tüketilmelidir.

Ana Sayfaya Git