'Aşıyla önlenebilir ölümlerde önemli bir artış var'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, aşı karşıtlığının eskiden beri varlığını sürdürdüğünü belirterek, "Bugün aşı karşıtlığı nedeniyle neredeyse her ülkede aşıyla önlenebilir ölümlerde önemli bir artış var" dedi.

Haberler 28.09.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu (THEK) koordinasyonunda, nsan Haklar Perspektifinden Covid-19a Kar A Uygulamalar çaltay stanbul Üniversitesinin rektörlük binasnda düzenlendi. A uygulamalarnn hukuki boyutlarnn ele alnd çaltayn ilk oturumuna Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, zmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öretim Görevlisi Mine Kasapolu Turhan ve stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öretim Üyesi zzet Mert Ertan katld. çaltayda konuan Prof. Dr. Recep Öztürk a kartlna ilikin, geçmiten bu yana ölümcül hastalklara tek çarenin a olduunu söyledi.

HASTALIK GEçRME DURUMUNDA YAN ETK GÖRME ORANI EN AZ 17 KAT FAZLA

Her ann deiik yan etkilere sahip olduunu vurgulayan Prof. Dr. Recep Öztürk Milyonda bir ama çok öldürücü bir etkiye sahip olan anafilaksi olan bir kiiye bütün tedbirler alnarak hastane koullarnda a yaplmaldr. Ksa ve orta sürede ortaya çkan alerjiler, a uygulama bölgesindeki belirtiler, trombotik olaylar, miyokardit olarak ortaya çkyor. 2 ay içinde ortaya çkan geç alerjiler ise, polio çocuk felci alarndan sonra ise nadiren çocuk felci olumutur. Ancak bu çok az sayda gerçekleen bir olay. Ancak herhangi bir hastalk geçirme durumunda yan etki görme oran en az 17 kat fazla. Covid-19, grip, hepatit B ve kzamk alarnn her biri deiik yan etkilere sahip. Ancak alarn gösterdii yan etkiler, daha önce bir hastalk geçirme durumuna bal. Hastalk geçirirsek en az 5, 10 - 100 kat daha fazla yan etki yaarz. Ek komplikasyonlar hariç dedi.

AIYLA ÖNLENEBLR ÖLÜMLERDE ÖNEML BR ARTI VAR

A kartlnn çok hzl yayldna dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, A kartl eskiden beri varln sürdürüyor. Ama ilk gerçek kartlk bir yalana dayanyor. Alar otizm yapar gibi olumsuz söylemlerle karlayoruz. Bugün a kartl nedeniyle neredeyse her ülkede ayla önlenebilir ölümlerde önemli bir art var diye konutu. A sayesinde desteklerle yürüyen çocuklar, kzamktan, difteriden ölen vakalar görmüyoruz diyen Öztürk, Youn bakmlar artk çocuk felciyle dolu deil ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git