Aslan bezeli taş çalındı!

Sur’un tarihi tek tek sökülüyor: Aslan bezeli taş çalındı

Haberler 06.05.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sur ilçesi Dabanolu Mahallesinde harabe halinde olan tarihi bir evin duvarnda yer alan Aslan bezeli bazalt tan çalnd ortaya çkt.

Diyarbakrn Sur ilçesinde tarihi neredeyse M.Ö. 7 binli yllara dayanan, içinde Aslan, çift Bal Kartal, Geyik, Yldz gibi bezeme ve ilemeli talarn bulunduu 151i antsal olmak üzere 592 tescilli yap bulunuyor. Bu yaplarn çou 2015 ylnda yaanan hendek ve barikat terörü nedeniyle büyük tahribata urayan yaplara dadan baz kiilerin yaratt tahribat ise devam ediyor.

ASLAN BEZEL TAI çALDILAR

O evlerden biri, bir ksm halen yasakl olan Dabanolu Mahallesi brahim Bey Sokakta bulunuyor. Harabe halindeki evin d kap duvar tamamen yklrken, evin giri kapsnn arkasnda moloz yn bulunuyor. Evin içerisinde çeitli ekillerde oyulmu kabartmalar dikkati çekerken, yarm ay eklinde ina edilen kaplar, kemerli pencereler ve avlusunda kuyudan su çekilen küçük bir havuzun yan sra, evin mimari kimliini yanstan ilemeli ta ve malzemeler tipik bir Sur mimarisini andryor. Evin kime ait olduu ise bilinmiyor.

Dabanolu Mahallesinin yasakl olmayan ksmndaki bu evde, Aslan bezeli ta ile birlikte birçok tan yerinde olmad görülüyor. Mahalle halk tan çalndn düünüyor.

Diyarbakrl bir twitter kullancs da tarihi evin 15 Mays 2018de çekilen bir fotoraf ile Mart aynda çekilen bir fotorafn karlatrarak evde daha önce bulunan tarihi Artuklu Aslan bezeli tan yerinde olmadn fark etti. Bu durumu , Kültürel deerlerimizi teker teker kaybediyoruz. #Artuklu aslan bezeli evi koruyamadk sözleriyle dile getirdi.

DAHA ÖNCE DE çALINMITI

lçede tarihi talarn çalnmas yeni deil. çatmal süreçte 6 mahalleden çkarlan bazalt talarn kamyonu, 7 bin liraya sata çkarlmt. Yine Sur diplerinde bulunan devasa talarn çalnd ortaya çkm, ancak açlan soruturmalarda imdiye kadar bir ilerleme salanamad.

TALAR TCAR LETMELERDE KULLANILIYOR

Tarihi talarn çalnmasnn, mekna ve mimariye içkin çoklu hafzann silinmesine yönelik bilinçli bir politika olarak yürütüldüü belirtilirken, 12 bin yllk geçmie sahip tarihi Sur ilçesinde 2015 ylnda yaanan çatmalarn ardndan kentin tamam neoliberal kent politikalar çerçevesinde ekonomik dönüüme maruz kald. Tescilli yaplarn çou ykld. Yasakl 6 mahalleden çkarlan bazalt talar, ticari iletmelerin yapmnda ve iç dekorasyonunda kullanld. çou kimliksizletirme giriimleri, tarihi ilçeyi özünden koparp kimliksiz bir kente dönütürdü. lçede bulunan tarihi yaplarn çou kafe, butikçi, restoran, otel vb. ticari iletmelere dönütürülerek politik ve kültürel hafza ortadan kaldrld.

Yklan yerlerde yeni ina edilen yaplar ise, birçok çevre tarafndan Surun tarihi dokusuna uygun olmad gerekçesiyle tepkiyle karland.

Ana Sayfaya Git