‘Aslanım, prensesim, aşkım’ hitapları çocuğa zarar veriyor!

Çocuklara hitap edilirken ebeveynlerin tutumu, yaklaşımı, onunla konuşma şekli ve bakışı bile çocuklar için büyük önem taşıyor. Çocukların özellikle cinsel kimlik evresi olan 3-6 yaşta ebeveynlerinden doğru mesajlar almalarının önemine dikkat çeken uzmanlar, onlara isimleri ile hitap etmenin en doğrusu olduğunu ifade ediyor.

Haberler 05.05.2021 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz BEKLEYEN

DYARBAKIR-Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Aye ahin, çocuklara nasl hitap edilmesi gerektii hakknda bilgi verdi ve ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

çocua nasl yaklald çok önemli

çocuklara hitap edilirken ebeveynlerin tutumunun, çocua yaklamlarnn, onunla konuma eklinin ve hatta baklarnn bile çocuklar için çok önemli olduunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Aye ahin, çocuklar tüm bu durumlar sonucunda kendileri hakknda baz düünceler gelitiriyor. Dardan gelen mesajlarn çocuk için kark ve tutarsz olmas çocuun kendilik algs, kiilik geliimi ve benlik snrlar ile ilgili olumsuz baz psikolojik sonuçlar dourabilir. dedi.

Bu hitaplar rol kavramna zarar veriyor!

çocuklarn geliim dönemi özellikleri açsndan anneciim, babacm gibi hitaplar anlamakta zorlandklarn belirten Aye ahin, Anne olmad halde kendi annesinin ona anneciim eklindeki söylemi, çocukta kim olduuna dair kafa karklna yol açar. Anneciim, teyzeciim gibi hitap ekillerinin çocuun rol kavramna ve kimlik bütünlüüne zarar verdii için psikolojik açdan uygun olmadn söyleyebiliriz. diye konutu.

Sevgilim, akm gibi hitaplar çok sakncal!

çocuklara seslenirken kullanlan en doru hitap eklinin isimlerinin kullanlmas veya kzm, olum, çocuum, yavrum, evladm gibi söylemler olduunu aktaran Aye ahin, Bu hitaplar çocuklar için oldukça uygun ve yeterli. Baz durumlarda çocua canm kzm, canm olum denmesinin de bir sakncas yoktur. Ancak ebeveynlerin çocuklarna sevgilim, akm eklinde hitaplarda bulunmas oldukça sakncal. Bu söylemler çocuun ruh salna ve cinsel kimlik geliimine zarar veriyor. çocuklar özellikle cinsel kimlik evresi olan 3-6 yalarndayken ebeveynlerinden doru mesajlar almal. fadelerini kulland.

Yücelten hitaplar ilikilerini bozuyor

Klinik Psikolog Aye ahin, Aslanm, prensesim gibi çocuklar ar yücelten hitaplarn da son derece zararl olduunu söyledi ve sözlerini öyle tamamlad:

Bu ekilde hitaplar çocuun salkl benlik deerlendirmesi yapmasna engel olur, ilikilerini bozar ve ilikilerde snr kavramn reddetmesine sebep olabilir. Bu çocuklar sadece çocukluk döneminde deil yetikinlik döneminde de benzer problemler yaayabilirler. Ebeveyn ve çocuk arasndaki iliki ebeveyn-çocuk ilikisi snrlarnda olmal ve bunun dna çklmamal. Salkl hitaplar kullanldnda çocuk bu iliki içinde güvende hisseder ve geliim basamaklarn salkl bir ekilde tamamlar. çocukta kafa karkl yaamadan salkl bir kimlik kazanm gerçekleir.

Ana Sayfaya Git