Aspirin uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, dünyayı etkisi altına alan ve ölümcül seyreden yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınının tedavisinde hekime başvurmadan aspirin kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Haberler 21.11.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaypmaz, her ilacn aklc biçimde kullanlmas gerektiini söyledi.

Aspirin ve parasetemol gibi ate düürücü ilaçlar, ar kesiciler ve antibiyotiklere kar dikkatli olunmas gerektiini vurgulayan Kaypmaz, Her ilaçta olduu gibi kan sulandrc ilaçlarn da dikkatli biçimde ve uygun hastada kullanlmas gerekiyor. dedi.

Bilim Kurulunun bu konuda yaymlad bir rehber olduuna iaret eden Kaypmaz, Damar içindeki phtlamaya giden bir hastalk olan Kovid-19da tedavide kan sulandrc ilaçlardan da yararlanyoruz. Bunlarn hastanede yatarak tedavisi gereken hastalarda ve kan tetkiklerinde belirli yükseklik olan kiilerde kullanlmas gerektiini biliyoruz. ifadelerini kulland.

Doç. Dr. Kaypmaz, toplardamarlarda pht oluma riski yüksek olan, hastanede yatarak Kovid-19 tedavisi gören hastalarda taburculukta evde kullanmas için kan sulandrc ilaçlarn önerildiini belirterek, öyle devam etti:

Toplardamarlarda pht oluma riski olanlarsa ileri yata, fazla kilolu-obez, kanser hikayesi olan, geçmite damar içi phtlama öyküsü bulunan ve youn bakmda yatarak tedavi gören hastalardr. Bu hasta grubunda, herhangi bir sistemden kanama riski düükse en az 14 gün süreyle aspirin kullanlabilir. Aspirin dnda da kullanlabilecek enoksoparin gibi kan sulandrclar da mevcuttur.

- Hekim görüü önemli

Kan sulandrc ilaçlarn kullanmnda hastann durumunu deerlendiren hekimin görüünün önemli olduunu vurgulayan Kaypmaz, u uyarlar yapt:

Hekim, kiide phtlama için bir risk düünüyorsa balanabilir. Özellikle hastanede yatan hastalarda kan sulandrc tedaviler, bu aspirin veya düük moleküler arlkl heparinle olabiliyor. Balanmas hastaln ilerleyen dönemlerinde damarlara pht atmasn önemli ölçüde engelliyor.

ununla karlamaya baladk. Hasta Kovid-19 geçiriyor. Bir süre sonra hastann akcier damarlarnda pht meydana gelebiliyor. Pulmoner emboli dediimiz hadise. Bundan dolay hastann damar içindeki phtlamasn önlemek adna kan sulandrc ilaçlarn kullanlmas önemli. Ancak bilinçsiz ekilde, direkt doktor tavsiyesi olmadan aspirin veya düük moleküler arlkl heparin kullanmak uygun deildir. Hekim, uygun görüyorsa hasta özelinde kullanlabilir. Bilinçsiz kullanlan aspirinse kanama, Reye sendromu gibi sonuçlara yol açabildiinden doktor tavsiyesi olmadan kullanlmamaldr.

Ana Sayfaya Git