Astım hastası çocuklar için "yüzme" önerisi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, astım hastası çocuklar için yüzme önerisinde bulundu.

Haberler 20.05.2018 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Alerji ve Astm Akademisi Dernei yönetim kurulu üyesi de olan Sapan, son yllarda astm hastalnn görülme orannn arttn söyledi.

Türkiyede çocuklarda astm hastal görülme orannn yüzde 10 civarnda olduunu belirten Sapan, Bu rakam büyük. Mücadele etmek için dernekler kuruldu. Biz çocuk Alerji ve Astm Akademisi Dernei olarak çocuklarla ilgilenmeyi kendimize hedef olarak belirledik. Toplumdaki tüm kesimlerin bilgisini artrmak için çaba gösteriyoruz. Bu konuda her yl bilimsel kongreler düzenliyoruz. Doktorlarn bilgisinin artrlmasnn yan sra aile dernekleriyle i birlii yapyoruz. dedi.

Astml çocuklara sprey tarznda ilaçlar verilebildiini ancak ilaç tedavisinin devamllk gerektiren bir durum olduunu dile getiren Sapan, laç tedavisiyle astmn tamamen ortadan kalkmasn bekleyemeyiz, kontrol altna alabiliriz. ifadesini kulland.

Hastaln etkilerini azaltma noktasnda yüzme sporunun pozitif etkileri olduuna iaret eden Sapan, unlar söyledi:

çocuklarmz yüzme sporuna yönlendirirsek astm ilaçlarn kullanma miktar azalr. Yüzme, astml çocuklarda çok önemli etkiler yapyor. Özellikle polensiz ve kirliliin bulunmad ortamda havuzlarda ve temiz denizlerde yaplan yüzme, çocuklarn solunum yollarnn açlmasn, rahatlamalarn salyor. Solunum yollar açlan ve rahatlayan çocuklar, astm ilaçlarn daha az kullanyorlar. Bütün dünyada yüzme havuzlar yaplarak çocuklarn yüzmeleri tevik ediliyor.

- Ev içi scakl ve nemin hastala etkisi

Sapan, Özellikle ev içinde nemi yüzde 50nin altnda tutmak, ortam scakln 21-22 derecenin üzerine çkarmamak astml çocuu olanlarda ve tüm insanlar için son derece önemlidir. Astm skl giderek artyor. Bunda ev içi scakln ve yüksek nemin de etkisi var. diye konutu.

Alerjiye neden olan antijenlerin yüksek s ve nemde arttn anlatan Sapan, unlar kaydetti:

çocuklarn solunum yollarna ulaan akar antijenleri ki bunlar gözle görülemeyen çok küçük 0,3 milimetre büyüklüündeki canllardr. Bunlar solunum yollarnda bulgular ortaya çkaryorlar. Bu allerjenlerin solunum yollarna ulamasyla çocukta solunum güçlüü, öksürük ortaya çkyor. Bu öksürük geceleri daha fazla oluyor ve durmuyor, uzun süre devam ediyor. Bir süre sonra bulgular kayboluyor ancak tekrarlamalar söz konusu oluyor. Özellikle ev içlerinde sigara içilmesi ve hava kirlilii bu hastaln bulgularnn daha çok ortaya çkmasna yol açyor. Ülkemizde gerçekten hava kirlilii önemli boyutlara gelmi durumda. Sigara ve kirli havadan uzak durulmas art. O yüzden hava kirliliini azaltmann yollarn aramak durumundayz.

Ana Sayfaya Git