Astımın ilk belirtileri nelerdir?

Astım, akciğerlerdeki hava kanalları enflame olduğunda veya daraldıklarında görülür. Astım başlangıcı hırıltıdan, hayatı tehdit edebilecek ani astım ataklarına kadar çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

Haberler 27.12.2016 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Astmn henüz bilinen bir tedavi yöntemi yoktur ancak sebep olduu belirtiler ilaç kullanm yoluyla kontrol altnda tutulabilirler ve belirtilere yol açan tetikleyicilerden kaçnmak söz konusu olabilir. Astm nefesin daralmasyla, gösün skmasyla veya aryla balayabilir. Nefes darl, öksürme ve hrlt sebebiyle kiiler uykuya dalmakta güçlük çekebilirler.

Öksürük ve hrlt nöbetleri, souk algnl veya grip srasnda kötüleebilirler. Yetikinlerin astm tetikleyebilecek solunum yolu enfeksiyonlar, souk algnl, sigara duman, souk havaya maruz kalmak, ani s deiimi, heyecan, stres veya egzersiz gibi unsurlara verdii tepkiler farkl farkldr. Alerjik reaksiyonlar polen, küf, havyan kepei, tüy, toz, gda veya hamam böceklerinden dolay kaynaklanabilir. Astm ayrca pasif içicilik tarafndan da tetiklenebilir.

HAVA KRLL

çok fazla hava kirlilii olan, tarmdan dolay çok fazla kimyasala maruz kalnan yerlerde, ayrca fabrikalarda ve kuaför salonlarnda astm tetikleyebilecek koullar rahatlkla oluabilir.

çocuklarda astm balangc genellikle gece öksürüü, endieli veya korkmu baklar, hzl nefes alp verme, uyku srasnda huzursuzluk, yorgunluk, nefes nefese kalma, nefes almaya çalrken kzarm buruk delikleri ve kusma gibi belirtilerle beraber görülebilir. çocuk düzgünce oturmak veya ayakta durmak istemeyebilir ve rahatlayamayabilir.

SOUK HAVALAR

Souk veya souk algnl söz konusu deilken öksürüyor olabilir. Boazn çok fazla temizliyor olabilir, nefes alp vermesi düzensiz ve hrltl olabilir. Eer astmdan üpheleniyorsanz, çocuunuzun rahatlamasna yardmc olmal ve astm nöbetini tetikleyebilecek tüm unsurlar yakn civardan kaldrmalsnz. Mümkün olan en ksa zamanda çocuunuzu doktora götürmelisiniz. laçlar hava kanallarndaki enflamasyonu azaltarak belirtileri iyiletirebilir.

Astm balangcnda yaananlar genellikle gündelik hayatta deiim yapmay gerektirecek younlukta deildir. Ancak nefessiz kalmak, sk sk öksürmek, egzersiz yaparken çok yorulmak, uykuya dalmakta zorlanmak doktoru ziyaret edip muayene olmanz için yeterli sebeptir. lk belirtiler kiiden kiiye fark gösterir.

Tüm belirtiler sizde görülmeyebilir veya balarda her astm nöbetinde farkl belirtiler yaayabilirsiniz. Genellikle balarda ciddi astm nöbetleri yerine daha hafif nöbetler görülür. Birkaç dakika veya birkaç saat için rahatszlk yaanabilir ama çou zaman bu süreden sonra hava kanallar rahatlar.

Ana Sayfaya Git