Astımın sonraki aşaması solunum

Her 100 çocuktan 15'inde görülebilen astım hastalığı ile ilgili bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Reyhan Şahin, tedavi edilmeyen astımın solunum yetmezliğine dönüşebileceğini söyledi.

Haberler 02.03.2020 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Elif Reyhan ahin, astm hastal ve tedavi süreci ile ilgili önemli bilgiler verdi. Astmn her yataki insanda görülebileceini söyleyen Uzm. Dr. Elif Reyhan ahin, çocuklarda görülme sklnn fazla olmas nedeni ile önemli bir halk sal problemi haline gelen astmn tedavisinin önemine dikkat çekti. Astmn oluum ve etki süreci ile ilgili bilgiler veren Dr. ahin, Astm tüm dünyada yaklak 300 milyon kiiye etkiledii düünülen ve ülkemizde de her 100 erikinden 5-7sinde, her 100 çocuktan 13-15inde görülen ciddi bir halk sal sorunudur. Astmda hava yollarnda inflamasyon denilen ve mikrobik olmayan bir iltihap durumu söz konusudur. Bu nedenle hava yolu duvar i ve ödemlidir. Bronlar solunum yolu enfeksiyonlar gibi mikrobik hastalklar, toz, koku, duman ve çeitli kimyasallar gibi uyaranlara ar duyarldr. Bu solunum yolu uyaranlar ile hastalarda ortaya çkan en belirgin ikyetler öksürük, nefes darl ve göüste bask hissidir dedi.

Öksürük, nefes darl, hrlt

Astm krizlerinin hava yolu duvarnda kalnlamaya neden olduunu, bu nedenle hastalarda öksürük, nefes darl, hrlt ve benzer ikyetlerin balayabileceini kaydeden Uzm. Dr. ahin, Astm ata dediimiz kriz durumlarnda hava yollarn saran kas yaplar anormal ekilde kaslr, ödem ve ilik artar, ilerleyen ve genellikle mikrobik olmayan iltihapla birlikte hava yolu duvarnda kalnlama oluur. Bununla birlikte bronlardaki salg bezlerinden salglanan ifrazat hava yollarnn daha da daralmasna neden olur. Hastalarda öksürük, nefes darl, hrlt, hlt ikyetleri balar. En sk görülen ikyetler arasnda genellikle kuru, mikrobik iltihap durumlarnda bazen balgaml olabilen öksürük, eforla belirginleen nefes darl, göüste tkanklk ve bask hissi, nefes alp verirken duyulan hrlama ve hlt gibi sesler saylabilir. Bu yaknmalar özellikle gece veya sabaha kar ortaya çkmakla birlikte kendiliinden veya ilaçlar ile düzelme özelliine sahiptir diye konutu.

Solunum fonksiyon testi

Astmn tehis edilmesinde kullanlan solunum fonksiyon testinin en önemli yöntem olduunu belirten Göüs Hastalklar Uzman Uzm. Dr. Elif Reyhan ahin unlar söyledi: ikyetlerin ortaya çk özellikle alerjik hastalarda mevsimsel deiiklik gösterebilir. Hastann ikyetleri ve belirtilen ortaya çk biçimi tan koymada önem arz etmektedir. Zira ikyetler arasnda hasta tamamen normal hissetmekte ve bu yaknmalar belli aralklarla, özellikle atak dönemlerinde artan ve tekrarlayc olma özelliini tamaktadr. Bazen hastalar ikyetlerin eforla belirginletiinden ya da souk algnl dönemlerinde skça gösüne iniyor olmasndan yaknr. Hastaya özgü ikyetleri arttran alerjen ve solunum yollarn irrite edici maddeler öyküde sorgulanr. Anne, baba ve kardelerin herhangi birinde astm ya da alerjik hastalk öyküsü bulunmas tan olasln güçlendirir. Tanda kullanlabilecek belirli bir kan tahlili olmamakla birlikte, enfeksiyon dönemlerinde baz belirteçlerde yükseklikler saptanabilir, yine de bu belirteçler hastala özgü deildir. Akcier filmi normal saptanabilir. Solunum fonksiyon testi tanda kullanlan en önemli yöntemdir. Bu ölçümlerde hava yollarnda saptanan tkanklk bulgusunun erken veya geç dönemde ilaç tedavisi ile düzelmesi tany kesinletirir. Ayrca bu ölçümler hastaln arln belirlemekte de yardmc olur.

Hastaya ve çevreye ait risk faktörleri

Astmn tedavi süreci hakknda da bilgiler veren Dr. ahin, Astm tedavisinde asl hedef, hava yollarnda tkankla sebebiyet veren mikrobik olmayan iltihap durumunun ilerlemesini önlemek ve gerileterek iyilemesine olanak salamaktr. Bu nedenle hastaya ve çevreye ait risk faktörlerinin iyi belirlenmesi, astmn tedavisi ile birlikte elik eden dier hastalklarn da tedavisinin salanmas önem arz etmektedir. Tedavide kullanlan ilaçlarn hemen hemen hepsi solunum yolu ile akcierlere çekilen ilaçlardan olumaktadr. Bu ilaçlar direkt olarak akciere ular ve vücudun dier sistemleri üzerindeki yan etkileri en aza indirgenir. Hastalk temel olarak iki grup ilaç tedavisi ile kontrol altna alnr. Birinci grup ilaç hastal tedavi eden ilaç grubudur ki uzun süreli ve düzenli kullanm gerekmektedir. Hastaln ne derece kontrol altnda olduuna ve belli aralklarla yaplan solunum fonksiyon testlerindeki deerlere göre doktorunuz tedavi süresi ile ilgili en doru bilgiyi size verecektir ifadelerini kulland.

Astml hasta sigara içmemeli

Astm belirtilerini tetikleyen risk faktörleri kiiden kiiye göre deiir diyen Uzm. Dr. Elif Reyhan ahin, Bu nedenle tedavide ilk basamak, belirlenen bu faktörlere maruz kalmaktan kaçnmak veya maruziyeti en aza indirmek, ikyetlerin ve ataklarn gelimesini önlemeye yönelik önlemler almaktr. Yani, eer varsa hastann alerjisi olduunu bildii eylere maruziyetten kaçnlmaldr. Astml hasta sigara içmemeli ve yannda sigara içilmesine müsaade etmemelidir dedi.

Ana Sayfaya Git