Astım ataklarıyla hastaneye başvurular arttı

ASTIM ataklarıyla acil servislere başvuran kadın hasta sayısından gözle görülür bir artış yaşandığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Ofluoğlu, "Astım tetiklenmeleri koronavirüsle birlikte bir hayli arttı. Polikliniklerimize başvuran genç kadın hastalarda artış oldu" dedi.

Haberler 29.01.2021 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgnyla birlikte dezenfektan, kolonya ve temizlik malzemeleri kullanm da bir hayli artt. Bu dönemde solunum yollar hasaryla hastanelere bavurularn sklatn belirten Göüs Hastalklar Uzman Dr. Hacer Ofluolu, önemli uyarlarda bulundu. Alkol ve dezenfektanlar astm hastalarn olumsuz yönde etkiliyor diyen Uzm. Dr. Hacer Ofluolu, Türkiyede çamar suyu kullanm çok fazla. Koronavirüsle birlikte çamar suyu tüketiminde oldukça büyük bir art yaand. Bu ürünlerin evlerde kullanm youn ekilde devam ediyor. Astm tetiklenmeleri koronavirüsle birlikte bir hayli artt. Polikliniklerimize astm ataklar ile bavuran genç kadn hastalarda art oldu diye konutu.

EL YIKAMANIN YERN HçBR EY ALMAZ

Uzun ve youn maruziyetin ciddi astm ataklar oluturduunu anlatan Uzm. Dr. Ofluolu, çünkü dezenfektan ve çamar sularnn solunum yollarnda hasarlanmaya yol açtn biliyoruz. Koronavirüs öncesi yaplan çalmalar da bunu kantlad. Özellikle küçük ve havasz ortamda youn çamar suyu kullanm birçok ortamda mesleki astm denebilecek hastalklara yol açmt. El ykamann yerini hiçbir ey almaz. Dezenfektan kullanmnn bu kadar arlamas çok ho deil. Sonuçta bunlarn hepsi kimyasal maddeler. Bunlar ciltte de birtakm sorunlara yol açabilir. Frsat buldukça el ykamak önemli. çok zor durumda kalnrsa dezenfektan alkol ve kolonya bazl kimyasallar kullanlr uyarsnda bulundu.

TEMZLK ESNASINDA MASKE KULLANIN

Astm hastalarna koronavirüs salgn öncesinde de temizlik esnasnda maske önerdiklerini hatrlatan Uzm. Dr. Ofluolu u uyarlarda bulundu:

Baharat, birtakm parfümler dahi astm tetikleyici unsurdur. Bu hastalarmzn bunlarn maruziyetine de en aza indirmeleri gerekiyor. Mümkün olduunca bu ii yaptklar alan iyi havalandrmalar havalandrlamayacak bir ortamsa çok uzun kalmamalarn öneririz. En azndan temizlik materyalini ortama döktükten sonra hzl ekilde ortamdan uzaklamalarn ve ilem srasnda da mutlaka maske takmalarn öneriyoruz. Hasta atak srasnda nefes alma hissinin hzlca durduunu hissediyor. Kii bu srada nefes açl boulma hissi yayor.

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Hacer Ofluolu, son olarak astm ata yaayan kiiyle ilgili Hastaneye gelene kadar kii hzlca havadar ortama alnmal. Kii hzlca o ortamdan ulaacak. Bir balkona pencere kenarna çkarlmas gerekiyor. Efor saf etmeden oturacak, su içecek. Astm varsa o an kurtarc ilacn da kullanabilir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git