Astım uyarısı

Uzmanından astım uyarısı: "Astım tamamen kontrol altına alınabilir"

Haberler 05.05.2020 - 23:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bilimleri Üniversitesi Öretim Üyesi Doç. Dr. smet Bulut, solunum yollarn tkayan ve nefes almay zorlatran kronik bir hastalk olarak tanmlanan astmn tamamyla geçmese de tedavi edilebilen ve kontrol altna alnabilen bir hastalk olduunu bildirdi.

Doç. Dr. Bulut, Dünya Astm Günü için bu yln temasnn Astm Ataklarna Son olarak belirlendiini dile getirdi.

Dünyada yaklak 335 milyon, Türkiyede de 4 milyon astm hastas olduunu belirten Bulut, hastala ilikin u bilgileri verdi:

Astm, tamamyla geçmese de tedavi edilebilen ve kontrol altna alnabilen bir hastalk. Astm tedavisinin hedefi hastann hiç ikayetinin olmamas, günlük kiisel ve mesleinin gerei olan ileri herhangi bir kstlanma olmadan yapabilmesi, hastalk nedeni ile i ve okul devamszlnn olmamasdr. Astmda tedavisinin amac, hastalk aktivitesinde tam kontrolün salanmas, bu durumun devam ettirilmesi ve gelecek risklerin önlenmesidir ki bu kapsamda kastedilen astm ataklarnn ve solunum fonksiyon kayplarnn önlenmesidir. Hastann hastalk kontrol düzeyine göre, tam kontrolü salamaya yönelik olarak, yeterli ve uygun ilaç tedavisi ile astmllar günlük yaamlarna hastalk nedeni ile herhangi bir kstlanma olmadan devam edebilirler.

UYGUN HASTALARA BYOLOJK TEDAV UYGULANABLR

Allerji ve mmünoloji Hastalklar Uzman Doç. Dr. Bulut, akut astm ataklarnda acil servis bavurular ve hastane yat önlemek amacyla hastalarn hekimleri tarafndan kendilerine verilen kiisel astm eylem planlarnda belirtildii veya salk danmanlarnca talimat edildii ekilde ksa süre oral kortizon içeren tabletleri alabileceini belirtti.

Bulut, nadir durumlarda, ar astm hastalarnn inhale ilaçlarna ek olarak oral alnan kortizon tedavisine uzun dönemde ihtiyaç duyabileceini anlatarak, Ar atak riski altndaki bu hastalarda bu tedavi mümkün olan en düük dozda devam edilmelidir. Oral kortizon kullanm gereksinimini olabildii kadar snrlamak amacyla, uygun ar astm hastalarnda biyolojik tedaviler kullanlmaldr. dedi.

ASTIM HASTALARINA KOVD-19 UYARISI

Bulut, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele döneminde astml hastalarn ciddi bir gereklilik yoksa evde kalmalar uyarsnda bulunarak, salgna kar özellikle ar astml hastalarn daha dikkatli olmas gerektiini vurgulad.

Genel itibaryla koronavirüsün, solunum yolunda tutulum ve onun oluturduu yaknmalarla seyrettiini aktaran Bulut, Benzer ekilde astm da solunum yollarnn bir hastaldr. Kovid-19 enfeksiyonunun, toplam astml hastalarn yüzde 3 kadarn tekil eden özel bir grupta daha ar seyredebilecei ön görülmütür. dedi.

Bulut, hafif orta iddette astml olmann Kovid-19u ar geçirme için özel bir risk tekil etmediini vurgulad.

Astml kiilerin Kovid-19 salgn srasnda ilaçlarn günlük dozda almaya devam etmelerinin önemli olduunu ifade eden Bulut, Hekimine danmadan bu ilaçlar Kovid-19 enfeksiyonuna yakalanma ve ar geçirme olasln arttraca yönünündeki çekinceler ile kesmeleri astm ata geçirmelerine ve astm atak ile acil servise bavurmalarna ve bu esnada o çekindikleri Kovid-19 enfeksiyon etmeni ile karlama olaslklarn arttrabilir. diye konutu.

Bulut, astm hastalarnn da Dünya Salk Örgütü ve Salk Bakanl önerilerine göre hijyen artlarn salamalarnn yeterli olduunu ifade etti.

Astm hastalarnn ar dezenfektan nedeniyle ikayet yaayabileceini hatrlatan Bulut, sözlerini, Ellerin temizlii için sk aralklarla dezenfektan kullanm yerine sk aralklarla elin sabun ile ykanmas ve sonrasnda bir nemlendirici kullanlmas daha uygun olur. diye tamamlad.

Ana Sayfaya Git